Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Δέκα υπουργούς άλλαξε ο Ερντογάν - Τα σκάνδαλα συγκλονίζουν την κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν 
REUTERS/UMIT BEKTAS
Σε ευρύ ανασχηματισμό προχώρησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς και τις παραιτήσεις υπουργών του, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε αυτή. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα αντικατασταθούν 10 υπουργοί της κυβέρνησής του, δηλαδή σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο.
Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.
Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.
Νωρίτερα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υπουργοί Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, οι οποίοι πάντως αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, που αφορά καταγγελίες για παράνομες μεταφορές χρημάτων στο Ιράν και για απάτη και δωροδοκία που σχετίζεται με κρατικές συμβάσεις.
Οι γιοι των τριών υπουργών έχουν συλληφθεί και δύο εξ αυτών έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση διαφθοράς, καθώς σε βάρος τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Λίγη ώρα αργότερα, την παραίτησή του υπέβαλε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του τούρκου πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.
Η παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος ήταν η πιο ηχηρή, καθώς ζήτησε και την παραίτηση του ίδιου του Ερντογάν.
Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει». «Δεν δέχομαι όμως να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: "Παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει" είπε.
Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε πως δεν δέχεται «την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και δακρυγόνα
Την ίδια ώρα, η τουρκική αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν.
Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.
Η κινητοποιηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του τούρκου Πρωθυπουργού. «Η διαφθορά είναι παντού» και «Η αντίσταση είναι παντού» ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...