Ομιλητές ήταν: 1. Ο Πνευματικός πατέρας των αστροναυτών του Κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ Αρχιμανδρίτης π. Ιώβ Τάλατς και
2. Ο Ρώσσος Κοσμοναύτης, Στρατηγός Βαλερί Κόρζουν, που συνοδευόταν από την Καθηγήτρια της Ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας δρ. Ναταλία Νικολάου, η οποία συνεισέφερε τα μέγιστα με την διερμηνεία και τις επεξηγήσεις που έκανε στο κοινό.
Δείτε το συγκλονιστικό Βίντεο
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του π. Ιώβ Τάλατς, ο οποίος εξήγησε στο ακροατήριο το διαστημικό πρόγραμμα των Ρώσων και τη σχέση του με την Ορθόδοξη Εκκλησία , αποσαφηνίζοντας την ανυπαρξία διαμάχης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας μέσα στην Ορθοδοξία, καθώς αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται : η επιστήμη μιλά για το πώς λειτουργεί το σύμπαν και η Ορθοδοξία αποκαλύπτει τον σκοπό των ενεργειών του Θεού.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Στρατηγός κ. Βαλερί Κόρζουν, αστροναύτης και εκπαιδευτής. Ξεκίνησε την ομιλία του με τίτλο “Κοσμοναύτες και Ορθοδοξία” (το πρωτότυπο υλικό που χρησιμοποίησε βρίσκεται στην “Τράπεζα Ιδεών” στο σύνδεσμο εδώ : pptx ) παρουσιάζοντας εικόνες της Γης ληφθείσες από το δορυφόρο. Παρουσιάστηκαν πλάνα της Γης κατά τη διάρκεια της νυκτός κατάφωτη από τα τεχνητά φώτα των πόλεων, είδαμε την Ελλάδα από ύψος 400 χλμ., τους απέραντους ωκεανούς, τη δύση της Σελήνης και το εκθαμβωτικό Βόρειο σέλας.
‘Έπειτα περιέγραψε τη δύσκολη και σκληρή εκπαίδευση, σωματική και πνευματική, των αστροναυτών αλλά και τη συμπαράσταση της Εκκλησίας με τη λατρευτική ζωή, καθώς και το πνεύμα αγάπης και συνεργασίας μεταξύ των διάφορων εθνικοτήτων αστροναυτών. Τόνισε ότι πολλοί αστροναύτες μεταστράφηκαν από την αθεΐα στην Ορθοδοξία, όπως πριν λίγα χρόνια πίστεψε και ο ίδιος συνειδητά στην Όρθόδοξη πίστη. Επίσης ανέφερε ότι Ρώσοι αστροναύτες μεταφέρουν μαζί τους εικονίσματα, λείψανα αγίων και Σταυρό με τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου και παραμένει στον διαστημικό σταθμό ISS ως σημείο νίκης και προστασίας του Χριστού για τους κοσμοναύτες και την γη, πάνω από την οποία περιστρέφεται 16 φορές την ημέρα.
Με το πέρας της ομιλίας ακολούθησε διάλογος και ερωτήσεις από το κοινό, δεδομένου ότι, σχεδόν όλοι οι ακροατές για πρώτη φορά στη ζωή τους είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν ζωντανά τους αστροναύτες επί πλήθους θεμάτων.
http://vatopaidi.wordpress.com/