Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ρομπότ στο πεδίο της μάχης

σχόλιο Γ.Θ : Ο "εξολοθρευτής" γίνεται πραγματικότητα... Η νέα τάξη δεν θα μείνει ως εκεί. Θα προσπαθήσει να μας κάνει και εμάς ρομπότ με το τσιπάκι...
 
Σήμερα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κατά πόσο έχουν δίκιο αυτοί που θεωρούν την ιδέα της χρήσης της ρομποτικής τεχνολογίας στο πεδίο της μάχης ως εγκληματική, φοβούμενοι μια αληθινή εισβολή από μηχανές - «εξολοθρευτές» που θα δολοφονούν οτιδήποτε έχει ζωή. Στην εποχή μας, πάντως, τα αμυντικά δόγματα όλων των ισχυρών χωρών του κόσμου προβλέπουν τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς.
Αυτό το διάστημα οι Ρώσοι μηχανικοί του Ινστιτούτου Ερευνών Ρομποτικής τεχνικής και Κυβερνητικής της Αγίας Πετρούπολης, αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα διοίκησης στρατιωτικών μονάδων από πολεμιστές-ρομπότ. Πρόκειται για ρομπότ που προορίζονται για πολεμικές επιχειρήσεις, και, εκτός των άλλων, είναι ικανά να φέρουν ποικίλο οπλισμό, αλλά και να ασκούν δραστηριότητες ελέγχου, όπως για παράδειγμα, να παρακολουθούν το επίπεδο της ραδιενεργού μόλυνσης. 


Όπως εξηγεί ένας εκ των επιστημόνων του Ινστιτούτου, «δεν πρόκειται απλώς για ένα κουτό τηλεχειριζόμενο ρομπότ, αλλά για μια μηχανή η οποία διαθέτει συγκεκριμένο αλγόριθμο συμπεριφοράς και ανεξαρτησία δράσης». Ο αλγόριθμος, βοηθά τον χειριστή να διευθύνει τη συσκευή. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην ανάπτυξη ρομπότ μικρού μεγέθους για αποστολές αναγνώρισης. Ένα ρομπότ σαν αυτό μπορεί να το ρίξουν από το παράθυρο μέσα σε ένα σπίτι που έχει καταληφθεί από τρομοκράτες, προκειμένου να παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν μέσα σε αυτό. Απαραίτητα είναι επίσης και τα ρομπότ τα οποία θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των ειδικών δυνάμεων και θα ενημερώνουν τον διοικητή για την κατάσταση που επικρατεί στην εμπόλεμη ζώνη.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ήδη σήμερα υπάρχουν ρομπότ που ανιχνεύουν τη ραδιενεργό ακτινοβολία. Το συγκεκριμένο ρομπότ είναι σε θέση να εντοπίσει την πηγή της ακτινοβολίας, να την προσεγγίσει, να την πιάσει με τους βραχίονές του και να την αποθέσει σε ένα ειδικό κιβώτιο.  
Γενικότερα, η Ρωσία βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημα του κύκλου ανάλογων εργασιών, παρ’ ότι στον καιρό μας έχουν κατασκευαστεί ήδη δεκάδες εξοπλιστικά συστήματα που βασίζονται στη ρομποτική τεχνολογία. Για παράδειγμα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), υποβρύχια και επίγεια μέσα, μη επανδρωμένα στρατιωτικά οχήματα, και ρομπότ για την εξουδετέρωση ναρκών.
Τα ρωσικά UAV και USV
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολεμικής Αεροπορίας της Rosoboronexport, Σεργκέι Κόρνιεφ, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές εργασίες θα προχωρήσουν με τον κατάλληλο τρόπο, η Ρωσία την προσεχή δεκαετία θα καταλάβει το 3-5% της παγκόσμιας αγοράς στις πωλήσεις του συστήματος αυτού.  Όπως τόνισε, η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει ανταγωνιστικούς τύπους UAV, όπως τα Orlan-10, ZALA-421-016, Eleron-10 και άλλα. Επίσης, ο κ.Κόρνιεφ είπε ότι οι απαιτήσεις στην εσωτερική αγορά είναι ιδιαίτερα υψηλές, γι’ αυτό και η πολλά υποσχόμενη ρωσική αγορά προσελκύει τους πελάτες από το εξωτερικό.
Από το μακρινό 1989 το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας αποφάσισε να παραιτηθεί από τη χρήση μικρών υποβρυχίων για την εκτέλεση αποστολών δολιοφθοράς, προστασίας από εχθρικές δολιοφθορές, και για αποστολές διάσωσης. Οι στρατιωτικοί θεώρησαν ότι ανάλογες επιχειρήσεις είναι προτιμότερο να διεξάγονται χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή, αλλά με ρομποτικά μέσα. Ο Ανατόλι Σλέμοφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης κρατικών αμυντικών προμηθειών της Ενωμένης Ναυπηγικής Εταιρίας, ανέφερε ότι την ίδια πολιτική ακολουθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σήμερα, τα λεγόμενα αυτόνομα μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη (USV) χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τον ρωσικό στρατό. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Ίγκορ Φρολόφ, τα συγκεκριμένα σκάφη άφησαν θετικές εντυπώσεις στις ασκήσεις διάσωσης του Στόλου. Στα τέλη του 2011 ο Στόλος της Μ.Θάλασσας απέκτησε το νέο τηλεκατευθυνόμενο USV, Obzor-600, που δημιούργησε η ρωσική εταιρία κατασκευής υποβρύχιου εξοπλισμού, «Θέτις». Το σκάφος ανήκει στην κατηγορία των μικρών USV (ζυγίζει μόνο 15 κιλά) και μπορεί να εκτελέσει αποστολές σε βάθος 600 μέτρων. Το σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 3,5 κόμβους (6,4 χλμ/ώρα). Το Obzor-600 είναι εξοπλισμένο με βραχίονες και μπορεί να σηκώνει φορτία έως 20 κιλά. Επίσης το σκάφος είναι εξοπλισμένο με συσκευή σόναρ, ικανή να ανιχνεύει αντικείμενα σε απόσταση έως 100 μέτρα, καθώς και βιντεοκάμερα. 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...