Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Επίθεση σε αεροδρόμιο του Χάκαρι από το ΡΚΚ!

 Μετά την αιχμαλωσία του βουλευτή  Χουσεΐν Αϊγκούν από την αυτονομιστική οργάνωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος-PKK, χθες, σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι Κούρδοι μαχητές πραγματοποίησαν επίθεση σε αεροδρόμιο το οποίο είναι υπό κατασκευή στο Χακάρι, έκαψαν ένδεκα φορτηγά αυτοκίνητα, ένα μηχάνημα της επιχείρησης και απήγαγαν τους 16 εργαζόμενους του υπό διαμόρφωση αεροδρομίου.


Πολύ σωστά διαβάσατε είναι το Χάκαρι η γνωστή περιοχή που τελούσε υπό κατάληψη από το ΡΚΚ παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του τουρκικού στρατού για να αποκαταστήσουν την τουρκική επικράτεια για σχεδόν ένα μήνα.

Ο τουρκικός στρατός ισχυριζόταν ότι είχε ανακτήσει τον έλεγχο, όμως μετά απο τα τελευταία γεγονότα θα ΄πρέπει να μας εξηγήσει τι πήγε "στραβά" στην θεωρία του. Όπως καταλαβαίνετε ένα υπό κατασκευή αεροδρόμιο σε όλα τα στρατιωτικά εγχειρίδια θεωρείται στρατιωτικός στόχος μεγάλης σημασίας. Φυσικά το μήνυμα της αιχμαλωσίας των Τούρκων εργαζομένων είναι ξεκάθαρο, "οι ένοπλες δυνάμεις σας δεν μπορούν να σας προστατέψουν".

Αν αναλογιστούμε ότι λογω των γεγονότων στη Συρία ουσιαστικά απελευθερώθηκε το συριακό Κουρδιστάν, το οποίο προσφέρει άμεση υποστήριξη με βάσεις και διαδρόμους διαφυγής στους μαχητές του ΡΚΚ, και συνυπολογίσουμε την defacto ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν (μόνο τα επίσημα εγκαίνια λείπουν), σε συνδυασμό με την ημιαυτόνομη πλέον κουρδική περιφέρεια του Χάκαρι ( το οποίο γειτνειάζει και με τα δύο), έχουμε την δημιουργία ενός τεράστιου κουρδικού "ζωτικού" χώρου , ο οποίος στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε κρατική οντότητα.

Όσο για το ιρακινό Κουρδιστάν μεγάλες γεωπολιτικές δυνάμεις όπως η Κίνα ήδη το θεωρούν "ανεξάρτητο" και σπεύδουν να συνάψουν ξεχωριστές σχέσεις μαζί του.

 Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας άρχισε διαδικασίες για την διπλωματική παρουσία της στην πόλη Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ, στην Κουρδική Περιφέρεια.


Ο πρέσβης της Κίνας στη Βαγδάτη, Νι Σιάν, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ιρακινής κουρδικής περιφέρειας στο Αρμπίλ, Νετσιρβάν Μπαρζανί προκειμένου να συζητήσει το άνοιγμα ενός προξενείου στην περιοχή.

Ο Νι Σιάν τόνισε ότι η Κίνα ενδιαφέρεται  να αναπτύξει στην περιοχή εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Ο Μπαρζανί χαιρέτισε ως θετικό και πολύ σημαντικό βήμα  της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην εγκατάσταση της διπλωματικής αποστολής στο Αρμπίλ.

Μην ξεχνάμε ότι με την κίνησή τους αυτή οι Κινέζοι στέλνουν μύνημα στον Ερντογάν για την υποστήριξη που είχε παράσχει στην "εξέγερση" των Ουιγούρων Τούρκων στην Κίνα το 2008.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...