Το Πεκίνο περνά στην αντεπίθεση μετά τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Αυστραλίας που επικυρώθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Καμπέρα. Στην αντεπίθεση περνά το Πεκίνο μετά τη στρατηγική στροφή της Ουάσιγκτον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες για διαφιλονικούμενα ύδατα, η Κίνα ετοιμάζεται να “απαντήσει” στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Αυστραλίας με ναυτικά γυμνάσια στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
“Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα πραγματοποιήσει γυμνάσια στα τέλη Νοεμβρίου στη δυτική περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Κίνας, η οποία διευκρίνιζε ότι πρόκειται για “εκπαίδευση ρουτίνας”.
Ωστόσο, η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την περιοδεία του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σε Ασία-Ειρηνικό και την επίσκεψή του στην Αυστραλία, όπου κατέστησε σαφές πως μετά τη σταδιακή αποχώρηση από Ιράκ και Αφγανιστάν η Ουάσιγκτον προσανατολίζει την πολιτική ασφαλείας της προς την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού ενισχύοντας την αμερικανική παρουσία έναντι του Πεκίνου.
“Οι ΗΠΑ είναι εδώ για να μείνουν”, διακήρυξε ο Ομπάμα από την Καμπέρα την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας μια συμφωνία με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, για ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, η οποία θα ξεκινήσει με 250 πεζοναύτες σε βάση του Ντάργουιν από τα μέσα του 2012 για να φτάσει σταδιακά τους 2.500 άνδρες.
Προειδοποιήσεις
Εξάλλου συχνά τα κινεζικά γυμνάσια, τα οποία πραγματοποιούνται τακτικά, θεωρούνται ως μια μορφή απάντησης στα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τα οποία το Πεκίνο εκλαμβάνει ως προειδοποιήσεις. Η περιοχή του Ειρηνικού αποτελεί αντικείμενο διαφιλονικίας ανάμεσα στην Κίνα και τους γείτονές της με το Πεκίνο να συγκρούεται με το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν για την κυριαρχία των νησιών της πλούσιας σε υδρογονάνθρακες Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενώ και τα νησιά Παρασέλ στην ίδια περιοχή αποτελούν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στο Πεκίνο και το Ανόι.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63566305