Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ «ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ» ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

ΦΟΤΟ 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδακης

Βυθισμένοι στην μνημονιακή μας μιζέρια αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, εξελίξεις σημαντικότατες που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα.

Αυτές τις μέρες στο Μαυροβούνιο, άλλοτε επαρχία της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από ορθόδοξο πληθυσμό, σημειώνονται μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης μετά την απόφαση της να προχωρήσει η  διαδικασία για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει από τις 27 Σεπτεμβρίου και διακρίνονται από μαχητικότητα αλλά και από την σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης με τα ΜΑΤ που προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί σαν εξέγερση.

protest, october 18 004 

Ήδη πολλοί πολιτικοί παράγοντες κατηγορούν το κόμμα της αντιπολίτευσης, «Δημοκρατικό Μέτωπο», (DF), ότι έχει άμεσες διασυνδέσεις με την Ρωσία και ότι οι διαδηλωτές είναι στην πλειοψηφία τους φιλορώσοι που δεν θέλουν η χώρα να δεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ το οποίο συνεχίζει την ψυχροπολεμική του τακτική κατά της Ρωσίας.
Οι διαδηλώσεις αυτές έχουν ήδη ανησυχήσει τις γειτονικές χώρες όπως Βοσνία, Κροατία και Σλοβενία και οι δημοσιογράφοι των χωρών αυτών επισημαίνουν τον κίνδυνο να εξαπλωθεί το φιλορωσικό κίνημα και στις χώρες τους.
Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Μαυροβούνιου πολιτικού αναλυτή, Dusan Janjic, που κάνει λόγο για το «μακρύ χέρι» της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο και ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις του Μαυροβουνίου με την Ρωσία, σε μια περίοδο που ο νέος ψυχρός πόλεμος απλώνεται με γοργά βήματα και στα Βαλκάνια.
Εντυπωσιακό είναι και το σχετικό άρθρο του Βοσνίου συγγραφέα, Antrej Nikolaidis, (ελληνικής καταγωγής που αναφέρει, (Milliyet 31/10) ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα σε μια περιοχή όπου η Σερβία και η Ρωσία έχουν ήδη σχηματίσει ένα συμμαχικό τόξο μεταφέροντας την ένταση Δύσης- Ρωσίας στο κέντρο των Βαλκανίων.
Ήδη τω ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατέκρινε με έντονο τρόπο την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τις βίαιες κατασταλτικές αντιδράσεις της αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών, που διαδηλώνουν την έντονη αντίθεση τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.
Αλήθεια ποια είναι η δική μας θέση σε όλα αυτά ;;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...