Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Όσο μεγαλώνει η διάρκεια του πολέμου τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους που τους ακολουθούν

Ο πληθωρισμός και έλλειψη πρώτων υλών διαλύουν τις δυτικές οικονομίες

Σε άρθρο του Atlantic επισημαίνεται ότι η Δύση πρέπει να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς εισέρχεται σε μια πιο επικίνδυνη φάση διότι απλούστατα οι αντι-ρωσικές κυρώσεις προκάλεσαν οικονομική κατάρρευση στις δυτικές οικονομίες και έναν μόνιμο καλπάζοντα πληθωρισμό.

Το Κρεμλίνο είναι τώρα αποφασισμένο να διευρύνει τα εδαφικά κέρδη στις περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας και έχει την δυνατότητα να το κάνει και κάθε ημέρα που περνάει επιβαρύνεται η γεωπολιτική κατάσταση για την Δύση.

Στο άρθρο του το Atlantic επιχειρεί να δώσει μία καλύτερη εικόνα σε ότι αφορά τα πεδία των μαχών για να τονωθεί το αμερικανικό ηθικό αλλά παρόλα αυτά δεν αποκρύβει την ουσία.

Όσο μεγαλώνει η διάρκεια του πολέμου τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους που τους ακολουθούν.
Στο ΝΑΤΟ θέλουν να θεωρούν πως η μη κατάληψη του Κιέβου από τους Ρώσους ήταν δυτική «επιτυχία» αλλά παραμένει το ερώτημα κατά πόσο ήθελαν οι Ρώσοι να πάρουν το Κίεβο. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει με 50.000 άνδρες και εκτίμησή μας είναι ότι δεν το ήθελαν ποτέ πέρα από το να αγκιστρώσουν ουκρανικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα ώστε να επιτευχθεί ο ελιγμός στο Ντόνμπας που έχει αρχίσει να αποδίδει στρατηγικά οφέλη.

Αρχίζουν να εμφανίζονται διαφορές μεταξύ των διατλαντικών συμμάχων. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας μίλησαν την περασμένη εβδομάδα για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης με διαπραγματεύσεις. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο φαίνεται να υποστηρίζουν την πρόθεση της Ουκρανίας να επιτύχει, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της, «την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών».

Τα αποτελέσματα των εκλογών από την έναρξη του πολέμου δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για τη συλλογική αντοχή της Δύσης.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο αυτοαποκαλούμενος υπερασπιστής της «ανελεύθερης δημοκρατίας», κέρδισε την επανεκλογή του στην Ουγγαρία.

Μέχρι στιγμής έχει εμποδίσει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Παρόλο που ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη στη Γαλλία, η σκληροδεξιά και φιλορωσική υποψήφια Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από το 40% των ψήφων, τονίζει το Atlantic.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιέγραψε αρχικά μια τολμηρή αλλαγή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει την κίνηση του Πούτιν στην Ουκρανία. Όμως το Βερολίνο αμφιταλαντεύεται έκτοτε ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ η κυβέρνηση Σολτς έχει αποδυναμωθεί από την πολιτική οπισθοδρόμηση στις περιφερειακές εκλογές του Σαββατοκύριακου.

Στις ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέι-Ντι Βανς κέρδισε πρόσφατα τις προκριματικές εκλογές για τη Γερουσία στο Οχάιο.

Οι απόψεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μάλλον ωμές: Νομίζω ότι είναι γελοίο το γεγονός ότι επικεντρωνόμαστε σε αυτά τα σύνορα στην Ουκρανία. Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Εν μέσω αχαλίνωτου πληθωρισμού, η πτέρυγα «Πρώτα η Αμερική» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι έτοιμη να σημειώσει άνοδο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Τέλος, η Δύση πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει πέρα από τον πόλεμο για να σώσει μια σχέση με τη Ρωσία που θα διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για μια μικρή συνεργασία. Ακόμη και αν ανοίγει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, ο διάλογος θα είναι ακόμη πιο σημαντικός από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου 1.0.

Σε έναν πιο αλληλεξαρτώμενο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μέτρο πραγματιστικής συνεργασίας με τη Μόσχα για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η διαπραγμάτευση για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση της κυβερνοσφαίρας και η προώθηση της παγκόσμιας υγείας.

Για τον σκοπό αυτό, η ταχεία λήξη του πολέμου μέσω κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων είναι πολύ προτιμότερη είτε από έναν πόλεμο που παρατείνεται είτε από μια νέα «παγωμένη σύγκρουση» που καταλήγει σε εχθρικό αδιέξοδο, τονίζει το Atlantic».

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...