Μεταξύ των ρωσικών επιχειρήσεων που εξετάζονται για ενδεχόμενη αγορά μεριδίων συγκαταλέγονται ο κολοσσός αερίου Gazprom και η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου Rusal.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος, το Πεκίνο συζητά με κρατικές εταιρείες, όπως η China National Petroleum Corp., η China Petrochemical Corp., η Aluminum Corp. of China και η China Minmetals Corp., για πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις. Η οποιαδήποτε συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση των κινεζικών εισαγωγών με στόχο την ασφάλεια σε ενέργεια και τρόφιμα και όχι ως ένδειξη υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Κίνα έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να διατηρεί ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τη μαζική έξοδο αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από την τελευταία. Πολυεθνικές του πετρελαίου, όπως η BP, η Shell και η ExxonMobil, αιφνιδίασαν τη βιομηχανία ενέργειας, ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους από τη Ρωσία.
Παράλληλα το Πεκίνο ζήτησε εξηγήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια που ανακαλύφθηκαν στην Ουκρανία, υιοθετώντας τις ρωσικές καταγγελίες για ύπαρξη εργαστηρίων βιολογικού πολέμου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν στοιχεία για στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδότησαν οι Αμερικάνοι.
Σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου στο Πεκίνο Ζχάο Λιτζιάν, επικαλούμενος τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 26 βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, τα οποία βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του Πενταγώνου.