Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Οι δυνάμεις των δύο χωρών (Πίνακες)

Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου και οι λανθασμένες αντιλήψεις περί τουρκικής υπεροχής

Πολλές φορές στα Μέσα Ενημέρωσης καταγράφονται στοιχεία των συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία σε αρκετές των περιπτώσεων παρουσιάζουν τη χώρα μας σε δυσμενή θέση έναντι των Τούρκων σε ό,τι αφορά στους αμυντικούς εξοπλισμούς.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω των μνημονιακών επιλογών η Ελλάδα έχει μειώσει κατά πολύ τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, παραμένει αξιόμαχη καθώς είναι από τις ισχυρότερες στρατιωτικά δυνάμεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ναι μεν οι Τούρκοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο ένεκα απόστασης είναι στρατιωτικά σε πιο πλεονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας, αλλά οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν άρδην στο Αιγαίο και στον ελληνοτουρκικό χώρο.

Όπως εκτιμούν αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές, στο Αιγαίο τα ποσοτικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα της Άγκυρας σε κάποιους τομείς απέναντι στην Ελλάδα ουδόλως αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας.

Με μια αρκετά καλά οργανωμένη και συνεκτική ελληνική άμυνα, με ισάριθμο με αυτό της Τουρκίας αλλά πολύ αξιόλογο Πολεμικό Ναυτικό, με κάπως λιγότερη αριθμητικά Πολεμική Αεροπορία αλλά ζηλευτή όσον αφορά τα επίπεδα μαχητικής ικανότητας και δεξιοτεχνίας και με υψηλό βαθμό συνεκτικότητας και ομοψυχίας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν δραστικό όργανο προστασίας των εθνικών συμφερόντων.

Αυτό το διαπίστωσαν αρκετά καλά οι τουρκικές δυνάμεις στην προσπάθεια εισβολής στον Έβρο πριν από μερικούς μήνες.

Άλλωστε αν πίστευαν ότι τα πράγματα είναι εύκολα στην Ελλάδα, θα είχαν επιχειρήσει και άλλες φορές να προκαλέσουν σύρραξη ή θερμό επεισόδιο...

Είναι επίσης αληθές ότι οι διχαστικές μέθοδοι του καθεστώτος Ερντογάν, οι διώξεις αντιφρονούντων έχουν εισχωρήσει βαθειά στο στράτευμα στην Τουρκία και υπάρχει εμφανής έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών.

Οι «εκκαθαρίσεις» χιλιάδων ανεπιθύμητων αξιωματικών όλων των βαθμίδων - ιδιαίτερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία - έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους τους κλάδους.






 πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...