Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Ο γενίτσαρος επέλεξε την επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών για τη νέα κλιμάκωση

σχόλιο Γ.Θ : Στην νέα Συνθήκη ειρήνης που θα υπάρξει μετά τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Συνθήκη των Σεβρών θα αξιοποιηθεί ως πρότυπο εργαλείο πάνω στο οποίο θα σχεδιαστεί ο τελικός διαμελισμός της Τουρκίας. Αξίζει να την μελετήσουμε και να την γνωρίζουμε εκ των προτέρων πριν ξεκινήσουν τα Γεγονότα της ΚωνσταντινούποληςΣαν σήμερα, 10 Αυγούστου 1920, υπεγράφη η Συνθήκη των Σεβρών, που δημιούργησε τη Μεγάλη Ελλάδα και περιόρισε την Τουρκία στα απολύτως «εθνικά» της εδάφη. Συμπληρώνεται ακριβώς ένας αιώνας –10 Αυγούστου 1920 – 10 Αυγούστου 2020– από τη Συνθήκη των Σεβρών.

Σήμερα, επέτειος της Συνθήκης των Σεβρών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να προκαλέσει νέα κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη νέα NAVTEX για έρευνες του «Oruc Reis» στην ελληνική ΑΟΖ.

Όπως επέλεξε την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές και σχετιζόμενες Δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Συνθήκη των Σεβρών ήταν η συνθήκη διαμοιρασμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η συνθήκη του Μούδρου -30/10/1918- ήταν η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Τούρκων και των συμμάχων υποχρεώνοντας τον αφοπλισμό των Τούρκων και την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων καο του Βοσπόρου και την ελεύθερη διακίνηση των πλοίων από κ προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε αποδεκτή από τον σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ΄ ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τον θρόνο του, αλλά απορρίφθηκε από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων.

Το κίνημα υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποίησε αυτή τη διένεξη για να αυτοανακηρυχθεί κυβέρνηση και να καταργήσει το σουλτανάτο.
Οι Όροι

Η συνθήκη όριζε τα εξής: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, τη Συρία και τον Λίβανο στη Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα και η υπαγωγή της Ανατολίας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας.

Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα.

Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακόμα ότι αν οι οθωμανικές Αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος θα ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου – Τιττόνι.

Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο) στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά (η συμφωνία αναιρέθηκε όμως λίγο αργότερα από την Ιταλία και τον υπουργό Κάρλο Σφόρτσα το καλοκαίρι του 1920).
Ερντογάν και Συνθήκη των Σεβρών

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστηρίξει, στα μέσα Δεκεμβρίου 2019, μετά από συνάντησή του με τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ της Λιβύης, ότι ανέτρεψε τη Συνθήκη των Σεβρών.

Η Συνθήκη των Σεβρών έχει ανατραπεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923).

Τι εννοούσε ο Ερντογάν;

Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι με την επιθετικότητά του αναχαιτίζει ένα σχέδιο νέου διαμελισμού της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση «ανατροπής» της Συνθήκης των Σεβρών μετά τη συνάντησή του με τον τουρκικής καταγωγής επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, Σαράτζ, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σαράτζ σταμάτησε στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέφοντας από το Κατάρ, όπου συμμετείχε σε διεθνές φόρουμ.

Σε εκείνη τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας της Τουρκίας με το καθεστώς της Τρίπολης, η οποία είχε υποβληθεί εκείνες τις ημέρες για κύρωση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και είχε επαναλάβει ότι παρέμενε ανοικτή η αποστολή η ενδεχόμενη αποστολή τουρκικού στρατού στην Τρίπολη. Όλα αυτά εντάσσονται στην ανατροπή των Σεβρών.

Δηλαδή, η «εκστρατεία» του Ερντογάν στη Λιβύη, όπως εξελίχθηκε όλο το 2020 μέχρι σήμερα, ανατρέπει -στο μυαλό του Ερντογάν- στη Συνθήκη των Σεβρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι με την επιθετικότητά του στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βόρεια Συρία και στη Λιβύη, προλαβαίνει σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας, στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του (Δεκέμβριος 2019) να προχωρήσει σε παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων στη μη ανακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου.

Έτσι, σήμερα, οκτώ μήνες μετά, στην επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί την προειδοποίησή του από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019, ότι θα ανατρέψει τη Συνθήκη των Σεβρών με έρευνες νότια του Καστελόριζου.

Ο Ερντογάν δεν μπλοφάρει, εννοεί αυτά που λέει και κάνει ό,τι λέει.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Γιώργο Θαλλάση χαίρε, έτσι, τα λες πολύ ωραία και γενικώς ο τρόπος που προσεγγίζεις τα πράγματα (πνευματικά, εθνικά και άλλα) μοιάζει πολύ με τον δικό μου. Όσο για την συνθήκη ειρήνης των Σεβρών που ανέφερες να προσθέσω πως αυτή την φορά (εννοώ μετά τον Γ' Π.Π.) δεν θα υπάρχει ένας Μουσταφά Κεμάλ και ένα εθνικιστικό κίνημα για να την ανατρέψει όπερ σημαίνει πως ο διαμελισμός της γείτονος χώρας θα είναι οριστικός και αμετάκλητος, πράγμα το οποίο μην ξεχνάμε μας το είπαν πρώτοι οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες, ο Χριστός και η Παναγία μαζί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελός είμαι ότι θέλω κάνω ωπος έλεγε ο ψάλτης.αυτο που θέλει να αποφύγει αυτό τελικά θα γίνει με της κίνησης που κάνει.κατσε ρε φίλε δεν είσαι και μόνος σου στον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...