Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Κρυμμένα μυστικά της Αγίας Σοφίας χαρτογραφήθηκαν με ρομπότ

σχόλιο Γ.Θ : Σε λάθος σημείο ψάχνουν το μεγάλο μυστικό της Αγιάς Σοφιάς...
Ακόμα και αν την αποσυναρμολογήσουν την Αγιά Σοφιά, το μυστικό δεν θα το βρουν 


Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ομάδα Τούρκων ακαδημαϊκών και φοιτητών επιχείρησε να ρίξει φως σε «κρυμμένα μυστικά» της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του κόσμου και κορυφαίο σύμβολο της Ορθοδοξίας, έχει πλέον «χαρτογραφηθεί» δομικά από ένα ρομπότ, του οποίου τα δεδομένα θα φωτίζουν τις πιο «σκοτεινές γωνιές» του κτηρίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Sabah.

H σύγχρονη τεχνολογία, και ειδικότερα ρομποτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για άντληση πληροφοριών σχετικά με αρχαίους πολιτισμούς, με αρχαιολογικούς χώρους, με ιστορικά λείψανα, κ.ά., χρησιμοποιήθηκε (και) στην Αγία Σοφία.

Ακαδημαϊκοί από το τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών του Τεχνικού Πανεπιστημίου Yıldız (YTÜ), μαζί με μια ομάδα φοιτητών, έδειξαν ότι τα ρομπότ μπορούν να… εργαστούν για το καλό της ανθρωπότητας, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Sırma Yavuz, ο αναπληρωτής καθηγητής Fatih Amayalı και ο ακαδημαϊκός Erkan Uslu πήραν ένα ρομπότ και πραγματοποίησαν μια «ακτινογραφία» στην αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας, μαζί με μια ομάδα 10 φοιτητών.

Το ρομπότ, το οποίο αναπτύχθηκε από τους ακαδημαϊκούς και τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου και ονομάστηκε «Turist» (τουρίστας), «χαρτογράφησε» σπιθαμή προς σπιθαμή το 7.500 τ.μ. μνημείο. Ο… τουρίστας πραγματοποίησε μια περιεκτική έρευνα, «σκανάροντας» κάθε σημείο του μοναδικού μνημείου, σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στον περιβάλλοντα χώρο.

Προφανώς, η ομάδα των Τούρκων επιστημόνων έκανε προσπάθεια να ανακαλύψει «μυστικά» της βυζαντινής ναοδομίας της εποχής του Ιουστινιανού.

Όλα τα δεδομένα της έρευνας καταχωρήθηκαν σε μια βάση δεδομένων, στην οποία θα μπορούν σύντομα –μέσω του διαδικτύου– να προστρέχουν ερευνητές από όλο τον κόσμο για περαιτέρω αναλύσεις και μελέτες. Επίσης, σχετικό επιστημονικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό Robotics and Autonomous Systems.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...