Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ρωσία: Η πλειοψηφία των πολιτών νοσταλγεί την ΕΣΣΔ


σχόλιο Γ.Θ : Ξεχνάμε και κρατάμε μόνο τα θετικά οι άνθρωποι, νοσταλγώντας καμμιά φορά μια ψευδαίσθηση. Στην προκειμένη περίπτωση ξεχνάνε οι νοσταλγοί της ΕΣΣΔ ότι το κύριο μέλημα των συνοριοφυλάκων ήταν να μην φύγουν και περάσουν τα σύνορα προς την Δύση οι κάτοικοι της ΕΣΣΔ. 
 
Οι περισσότεροι Ρώσοι αισθάνονται λύπη για τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών-ΕΣΣΔ και πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Τελευταία έρευνα διεξήχθη από το «Λεβάντα Τσέντρ»- Левада-центр, από τις 20 έως τις 24 Δεκεμβρίου 2013, με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλο τον αστικό και αγροτικό πληθυσμό, 1603 ατόμων ηλικίας από 18 ετών και πάνω, σε 130 οικισμούς 45 περιοχών της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 57 τοις εκατό των ερωτηθέντων εξέφρασε τη λύπη του, το 30% δεν μετάνιωσε και 13% ήταν αναποφάσιστοι.
Το 2012, οι αντίθετοι στη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν 49%, ενώ το 1992 το ποσοστό έφθανε στο 66 %.
Το μεγαλύτερο ποσοστό νοσταλγίας προς την ΕΣΣΔ ήταν το 2000, όταν το 75% εξέφρασε την θέση ότι δεν έπρεπε να γίνει η διάσπαση της.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι που εξέφρασαν τη λύπη τους για τη διάλυση της Ένωσης ήταν η παλαιότερη γενιά- 55 ετών και άνω.
Στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών, εξέφρασαν η λύπη τους το 64%, ενώ η νέα γενιά από 18 έως 24 ετών εξακολουθεί να λυπάται, αν και δεν έχει ζήσει στα χρόνια της ΕΣΣΔ, ενώ το 50 % των ατόμων αυτών είπε ότι δεν λυπούνται για τη διάλυση της Ένωσης, ενώ το 26% ήταν αναποφάσιστοι.
Μια άλλη έρευνα για το ίδιο θέμα, που αυτήν τη φορά πραγματοποιήθηκε από την American Sociological Gallup οι κάτοικοι των περισσότερων μετα-σοβιετικών κρατών, πιστεύουν ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ έφερε περισσότερο κακό, παρά καλό.
Έτσι, δυσαρεστημένοι είναι η πλειοψηφία των Αρμενίων που έπαψε να υφίσταται η Σοβιετική Ένωση, σε ποσοστό 66%.
Στη δεύτερη θέση είναι το Τατζικιστάν, με 61% υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.
Στη Ρωσία το ποσοστό των δυσαρεστημένων με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ανέρχεται στο 55 τοις εκατό, ενώ στην Ουκρανία φθάνει το 56%.
Οι νοσταλγοί της ΕΣΣΔ στη Λευκορωσία ανέρχονται στο 38 των ερωτηθέντων και στη Μολδαβία στο 42%.

The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...