Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μετά από 100 χρόνια η μονή Στουδίου θα ξαναγίνει τζαμί

σχόλιο Γ.Θ : Ήταν η σπουδαιότερη μονή της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης και "πηγή" της Χάριτος που χάρισε στο Γένος μας γνωστούς και άγνωστους Αγίους.
Οι τούρκοι το μετέτρεψαν σε τζαμί της σατανικής τους θρησκείας και λειτούργησε έτσι μέχρι που ο Θεός το γκρέμισε από σεισμό.
Σήμερα θέλουν να το ανακαινίσουν και να λειτουργήσει σαν τζαμί. Τους ευχόμαστε να προλάβουν τα γεγονότα και να ξεκινήσουν την ανακαίνηση αλλά λίγο πριν τα εγκαίνια να πάνε από εκεί που ήρθανε και να προσθέσουμε εμείς το τέμπλο και τις Αγιογραφίες.


Του Νίκου Μαγγίνα
Ο ναός της ιστορικής Μονής του Στουδίου θα μετατραπεί και πάλι σε ισλαμικό τέμενος αλλάζοντας έτσι τη φυσιογνωμία του.
Ύστερα από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα ανακαινιστεί και θα δοθεί πάλι σε χρήση ως τζαμί.
Το μνημείο το οποίο υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού και στο μουσείο της Αγίας Σοφίας θα παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία της Γενικής Διεύθυνσης των Βακουφίων.
Ο Ναός, αφιερωμένος στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, αρχικά σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως μουσείο υπαγόμενο στην Αγία Σοφία, σκέψη που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αργότερα εγκαταλείφθηκε.
Το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας μετατράπηκε σε τζαμί το 1486 στην εποχή του σουλτάνου Μπεγιεζίτ Β΄.
Κατά την πυρκαγιά του 1782 υπέστη σοβαρές καταστροφές.
Το 1820 ανακαινίσθηκε, υπέστη όμως σημαντικές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 1894. Το 1908 κατέρρευσε η στέγη του και έκτοτε δεν ανακαινίστηκε.
Η ιστορική Μονή Στουδίου βρίσκεται απέναντι από το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων στην περιοχή Επταπυργίου (Yedikule).




Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...