Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Η επιλογή ασφαλούς μέρους διαμονής σε περιόδους κρίσεων

Κρίσιμα ερωτήματα για την επιλογή ασφαλούς μέρους  διαμονής σε περιόδους κρίσεων.  
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν ένα μέρος είναι ασφαλές και για πόσο, για εμάς και την οικογένειά μας πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας και στους δικούς μας κάποια ερωτήματα.
Όλοι πρέπει να πάρουν μέρος σε αυτό το πρακτικό ερωτηματολόγιο και θα πρέπει να συμμετέχουν δραστικά. Σημειωματάρια , αποτύπωση των ερωτήσεων και προσπάθεια πρακτικών απαντήσεων και προτάσεων λύσεων σε ότι προβλήματα προκύψουν. Θα μπορούσαμε να το δούμε και σαν ένα πολύ σημαντικό  παιγνίδι διαρκείας ενός Σαββατοκύριακου.  
Παρασκευή απόγευμα κλείνουμε το γενικό διακόπτη του ρεύματος και τον γενικό διακόπτη νερού του σπιτιού, του διαμερίσματος ή του κυρίου κτίσματος στο οποίο ζούμε και θα περάσουμε εκεί οπουδήποτε κρίση για κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρειαστεί. 
Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θέλουμε να μας βλέπουν από έξω αλλά ούτε και να κυκλοφορήσουμε σε εξωτερικούς χώρους , ούτε με κάποια δραστηριότητα (π.χ κτύπους μουσική, καπνό σε καμινάδα κλπ)  εσωτερικά να προδόσουμε την παρουσία μας στο σημείο.
Θα πρέπει να μαγειρέψουμε, να πάμε τουαλέτα, να βλέπουμε στο σκοτάδι και γενικά να κάνουμε πράγματα όπως στην καθημερινή μας ζωή.
Σημειώνουμε  τι χρειαζόμαστε , τι κάνουμε , πως το κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί δεν έχουμε υλικά ή τα μέσα για να κάνουμε πράγματα απαραίτητα. Ένα Σαββατοκύριακο χωρίς νερό δικτύου και ρεύμα  είναι αρκετό για να καταλάβουμε , να καταγράψουμε τι μας είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουμε και να αποφασίσουμε αν τελικά μπορούμε ή δεν μπορούμε εκεί να μείνουμε και για πόσο. 
Εφόσον καταλήξουμε ότι θα μείνουμε εκεί φροντίζουμε έτσι ώστε να  προμηθευτούμε τα μέσα και τα υλικά για να το κάνουμε και για το χρονικό διάστημα που υποθέτουμε ότι θα είναι αρκετό. Υποθετικά αν το κάνουμε χωρίς να είναι ρεαλιστικές οι συνθήκες θα κάνουμε πολλές παραλήψεις και δεν θα μας βγει σε καλό.  Κάποια καλά και κάποια κακά παραδείγματα που μπορεί να μας βοηθήσουν τα αναφέρω πιο κάτω και ελπίζω να βοηθήσει το άρθρο στο να εκτιμήσουμε σωστά όλα τα δεδομένα. Αν τηγανίσουμε κρέας θα μυρίζει πολλές δεκάδες μέτρα και ο καπνός θα είναι ορατός σε μια ολόκληρη γειτονιά  που υπάρχουν πεινασμένοι μια δεν ξέρουμε τις προθέσεις τους. Αν ανάψουμε το τζάκι να ζεσταθούμε θα πρέπει να βγούμε , να πάρουμε ξύλα και ο καπνός θα φανεί χιλιόμετρα από την καμινάδα μας. 
Αν χρησιμοποιούμε συχνά νερό στην τουαλέτα από τις φιάλες , κάποια στιγμή δεν θα έχουμε νερό για να  πιούμε. Αν έχουμε ραδιόφωνο δυνατά ανοικτό για να ακούμε τι συμβαίνει θα μας ακούσουν και άλλοι. Αν δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε ένα μικρό ηλιακό πάνελ φόρτισης κινητών δεν θα έχουμε τρόπο επικοινωνίας σε λίγες ημέρες αν και όταν αποκατασταθεί δίκτυο τηλεφωνίας. Αν δεν υπάρχει σχέδιο για σημείο συνάντησης των μελών της οικογένειας από πριν σε κάθε περίπτωση σε μια κατάσταση ανάγκης, κανένα σχέδιο τυχαίο δεν θα λειτουργήσει υπέρ μας.
Μπαταριες , κεριά , φακοί , ραδιόφωνο φορητό θα πρέπει να γνωρίζουμε πού είναι και να είναι πάντα εκεί . Απόθεμα φαρμάκων και φαρμακείο πρώτων βοηθειών θα πρέπει να υπάρχει πάντα έτοιμο.
Απόθεμα νερού θα πρέπει να υπάρχει πάντα και να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο ή την  μαγειρική μόνο , από την στιγμή που οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη παρουσιαστεί έστω και να το δίκτυο πόλεως έχει επάρκεια. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είναι καλής ποιότητας.
Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι είναι καλύτερα να βάλει ο κάθε ένας από εμάς το μυαλό του να δουλέψει και δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που ταιριάζουν σε κάθε χώρο, οικογένεια και τρόπο ζωής. Έτοιμες λύσεις , γάντι από άλλους για εμάς δεν είναι πάντα άνετες .

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...