Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Παξιμάδια με χαρούπι: Τέσσερα πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε


Βάλτε το χαρούπι στη διατροφή σας. Αυτό μας λένε οι ειδικοί, για αυτό και τα παξιμάδια με χαρούπι είναι το νέο trend.
Καλό είναι όμως να μάθουμε και λίγα παραπάνω για το χαρούπι και τα τραγανά παξιμάδια που το περιέχουν

Το χαρούπι καθώς και τα παξιμάδια με χαρούπι έχουν μπει στη ζωή και τη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι εύλογο να υπάρχουν αρκετές απορίες σε σχέση με αυτά. Για αυτό ρωτήσαμε τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Χάρη Γεωργακάκη να μας πει περισσότερα πράγματα για τα παξιμάδια με χαρούπι.
Είναι υγιεινά τα παξιμάδια με χαρούπι;
Τα παξιμάδια με χαρούπι είναι πολύ υγιεινά. Περιέχουν χαρούπι το οποίο αποδεδειγμένα συμβάλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, της καρδιάς, στην ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος. Παρέχουν ενέργεια και πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, γεγονός που τα καθιστά ένα φυσικό διατροφικό ελιξίριο.
Λόγω της γλυκύτητάς τους έχουν πολλή ζάχαρη;
Το χαρουπάλευρο είναι ένα αλεύρι με φυσική γλυκιά γεύση λόγω των χαρουπιών. Δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, γιατί τα σάκχαρα τα οποία περιέχει το χαρούπι είναι φυσικά σάκχαρα τα οποία δίνουν τη γλυκιά γεύση, αλλά χωρίς να έχουν την ίδια επίδραση με τη ζάχαρη και συγχρόνως οι φυτικές ίνες που περιέχει ομαλοποιούν την αύξηση του σακχάρου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το αλεύρι χαρουπιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή ακόμη και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν ως στόχο την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.


Mπορούν να καταναλώνονται από άτομα σε δίαιτα;
Τα παξιμάδια με χαρούπι αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς οι θερμίδες τους είναι αρκετά χαμηλές. Παράλληλα, καλύπτουν με φυσικό τρόπο την γλυκιά γεύση. Ακόμη το παξιμάδι με χαρούπι αφενός λόγω των φυτικών ινών του αφετέρου λόγω του ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο μάσησης για την κατανάλωσή του σε σχέση με το ψωμί, μας βοηθάει να χορταίνουμε καλύτερα.
Που βρίσκουμε τα παξιμάδια με χαρούπι;
Τα παξιμάδια με χαρούπι μπορούμε σήμερα εύκολα να τα βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο. Υπάρχουν σε διάφορα είδη. Με χαρούπι, με χαρούπι και ελαιόλαδο, ενώ για τους λάτρεις του ντάκου ένα νέο μοναδικό και πρωτοποριακό προϊόν που κυκλοφορεί είναι η αφράτη κριθαροκουλούρα με χαρούπι. Έτσι έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον αγαπημένο σας ντάκο σε μια πολύ υγιεινή εκδοχή και να ευεργετηθείτε από τα πλεονεκτήματα που το χαρούπι μπορεί να σας δώσει.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...