Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Ξανακλιμακώνεται η ένταση. Γενίτσαρος: Αρχίζουν ξανά οι γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ο γενίτσαρος Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, πως ά
ρχισαν εκ νέου οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο καταγγέλοντας πως «η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».


Ο γενίτσαρος ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, πως άρχισαν εκ νέου οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.



Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Τούρκος γενίτσαρος κατήγγειλε την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Δεν τίθεται ανάγκη συνομιλίων με «όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες», είπε ο γενίτσαρος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην Αθήνα σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
«Η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες είναι ‘άνευ αξίας’ όσον αφορά στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.
Έντονη η ενόχληση Άγκυρας

Ήδη από χθες, όταν έγινε γνωστή η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», ενώ ο Τουρκομαγγόλος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο δε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίστηκε πως η συμφωνία είχε προκάλεσει την απογοήτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποχώρησε από τις διευρευνητικές η Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στις πρώτες, έντονες, αντιδράσεις της Άγκυρας, έκρινε πως είναι «ανεξήγητη» η οργή της. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε η Τουρκία αποχώρησε από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

«Γνωρίζω ότι ενώ υπήρχε μία αρχική κατανόηση για έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία αποσύρθηκε», είπε και εξέφρασε την ελπίδα του να πρόκειται για μία «προσωρινή απόφαση» που ελήφθη «υπό το κράτος θυμού».
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει για το μοναδικό υπαρκτό θέμα, την υφαλοκρηπίδα. Αν η Τουρκία, υπό κράτος ανεξήγητης οργής για τη συμφωνία, αποφάσισε να σταματήσει τις επαφές, με αφήνει έκπληκτο. Αλλά, πιστεύω ότι θα επανέλθει στις συζητήσεις και τη λογική. Πιστεύω πως αυτό είναι προς το συμφέρον της».

https://sputniknews.gr/tourkia/202008077987400-erntogan-epanekkinisan-oi-geotriseis-stin-anatoliki-mesogeio/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...