Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ


Του Ανδρέα Χριστοφόρου

Στη Μεταμόρφωση του Χριστού στο Όρος Θαβώρ, εορτή που σήμερα εορτάζουμε, ο Χριστός απεκάλυψε στον Άνθρωπο, εκπροσωπούμενο από τους Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη, τη Θεία Φύση Του μέσα σε Φως Θείο και Άκτιστο, να συνυπάρχει παράλληλα με την Ανθρώπινη Φύση Του που προσέλαβε με την Σάρκωση και την Γέννηση Του.

Η Αποκάλυψη έγινε ενώπιον του Ουράνιου Πατρός του οποίου ακούστηκε η Φωνή που πιστοποιούσε στους μαθητές, δηλαδή στον Άνθρωπο, ότι Αυτός που έβλεπαν, ο Χριστός, με δύο Φύσεις, Θεία και Ανθρώπινη, είναι ο Υιός του ο Αγαπημένος και μας προτρέπει να Τον ακούμε, δηλαδή να τηρούμε τον Λόγο Του, τις Αγίες Εντολές Του. Δηλαδή, ο Πατέρας Θεός μας αποκαλύπτει όχι μόνο ότι ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος, αλλά και τον τρόπο που θα γίνουμε και εμείς υιοί Του, και θα ζούμε θεωμένοι μαζί Του, ακούοντας τις Εντολές του Υιού Του!

Μας δείχνει και τον δρόμο, που είναι ο Χριστός, και τον τρόπο που είναι η Τήρηση των Εντολών.

Με την τήρηση, δηλαδή την φύλαξη με άγια προσοχή των Εντολών μέσα στην καρδιά μας, αρχίζει να ζει μέσα μας το Μυστήριο της Αιώνιας Ζωής, δηλαδή της Αγίας Τριάδος αφού βέβαια πριν Βαπτισθήκαμε και Μυρωθήκαμε με το Άγιο Χρίσμα και έτσι ενσωματωθήκαμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι το Σώμα του Χριστού.

Με την Μεταμόρφωση του Χριστού, μας αποκαλύφθηκε όχι μόνο ότι στον Χριστό ενώνεται ο Άνθρωπος με τον Θεό, η Ανθρώπινη Φύση με τη Θεία Φύση Του, αλλά και όταν Ακούμε τον Χριστό και ζούμε τις Εντολές του μέσα από τα Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενωνόμαστε μαζί του, γινόμαστε Σάρκα από τη Σάρκα Του και επειδή Αυτός είναι ο Θεός μας, ενωνόμαστε με τον Θεό μας και κοινωνώντας μαζί Του Θεωνόμαστε!

Επειδή όμως Αυτός είναι Άγιος και εμείς αμαρτωλοί, το Μυστήριο που πρέπει να αγαπήσουμε και να ενεργούμε συνέχεια ώστε και το Βάπτισμα, και η Εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία να μας ενώνουν με τον Χριστό, είναι η Μετάνοια!

Ενεργώντας καθημερινά με επιμέλεια αλλά και με Πνευματική Καθοδήγηση από Άνθρωπο που πέρασε και περνά από τον δρόμο της Μετανοίας, τον Πνευματικό μας, ζούμε το Μυστήριο της σημερινής εορτής, μετέχουμε της Θείας και Αιώνιας Ζωής, διότι Μεταμορφωνόμαστε σιγά σιγά, σε Υιούς Θεού, παιδιά της Βασιλείας των Ουρανών!

Η Μεταμόρφωση γίνεται τότε εσωτερικά, καρδιακά και Μέσα στο Φώς του Προσώπου του Χριστού, δεν αποκαλύπτεται μόνο ο Πατήρ και το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτεται και ο Όλος Άνθρωπος και η Όλη Δημιουργία σε Αγιασμένη Μορφή.Αυτό μαρτυρεί η Αποκάλυψη του Χριστού ως του Θεανθρώπου της Καινής Διαθήκης, του Μωυσή και του Ηλία ως εκπροσώπων του Ανθρώπου της Παλαιάς Διαθήκης και του Όρους Θαβώρ ως μέρος της Φύσεως.

https://pothosmetanoias.blogspot.com/2020/08/blog-post.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...