Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μέλι, αντί για αντιβακτηριδιακή αλοιφή



Αν δεν έχετε στην διάθεση σας, κάποια αντιβακτηριδιακή αλοιφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι. Κάνει για κοψίματα, καψίματα, γρατσουνιές και άλλες ανοιχτές πληγές, καθώς σκοτώνει βακτηρίδια που πιθανόν να μολύνουν την πληγή. Πως γίνεται όμως αυτό;

  • Η μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρα, που έχει το μέλι, αφυδατώνει τα βακτηρίδια, σκοτώνοντας τα.
  • Είναι όξινο και τα βακτηρίδια δεν πολλαπλασιάζονται εύκολα σε όξινο περιβάλλον.
  • Όταν το μέλι που βάλαμε στην πληγή, έρθει σε επαφή με υγρά από την πληγή πχ αίμα, πύον, τότε ένα ένζυμο που έχει το μέλι, παράγει μικρή ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ). Αυτό το “οξυζενέ” δεν ερεθίζει το δέρμα, δεν καταστρέφει υγιεί κύτταρα και καταπολεμά τα βακτηρίδια.
Για να περιποιηθούμε την πληγή, απλώς ρίχνουμε μέλι επάνω της και μετά κλείνουμε με γάζα/πανί. Μπορούμε αν θέλουμε να ρίξουμε πρώτα το μέλι σε μια γάζα/πανί και μετά να το απλώσουμε στην πληγή. Όταν η πληγή, βγάζει πολλά υγρά (ποίον) τότε ο επίδεσμος θα πρέπει να αλλάζει τακτικά, διαφορετικά ανά μια-δύο μέρες είναι καλά.
Αν δεν έχετε μέλι, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη. Κυκλώστε την πληγή με βαζελίνη, και πασπαλίστε την με ζάχαρη. Εφαρμόστε επίδεσμο και αλλάζετε τον, τουλάχιστον κάθε 24 ώρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Γενικά το μέλι, αντενδείκνυται για μικρά μωρά (1-2 ετών) και θα πρέπει να αποφεύγετε η χρήση του με τον τρόπο που περιγράφετε παραπάνω σε αυτές τις ηλικίες.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...