Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ο άπιαστος πύραυλος Burevestnik ή «το Ιπτάμενο Τσερνόμπιλ» της Ρωσίας - Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρόμοιο, ούτε.. μπορούν να φτιάξουν

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι η Ρωσία έχει ήδη στην κατοχή της τον πύραυλο κρουζ 9M730 Burevestnik, ένα ασύλληπτο όπλο που οι ΗΠΑ παραδέχονται πως δεν... διαθέτουν αλλά ούτε και μπορούν να φτιάξουν παρόμοιο στο άμεσο χρονικά μέλλον.
Ο πύραυλος Burevestnik έχει έναν  πυρηνικό κινητήρα αλλά και μια εξαιρετικά «ειδική» κεφαλή και μια σχετικά απεριόριστη εμβέλεια πτήσης με ταχύτητα 0,9-1,0 Mach, με δυνατότητα περιπολίας σε ορισμένες περιοχές πριν μετακινηθεί στον στόχο κατόπιν εντολής.
Επίσης, ξεχωρίζει από άλλους πυραύλους νέας γενιάς καθώς πετάει πολύ χαμηλά στο σημείο της περιπολίας (30 έως 60 μέτρων), παρακάμπτοντας όλες τις γραμμές εχθρικής αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, γεγονός που επηρεάζει το stealth του και την αδυναμία αναχαίτισής του.
Ο πύραυλος έχει ουσιαστικά απεριόριστο βεληνεκές
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούν με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στο οπλικό δυναμικό της Ρωσίας.

Προέλευση

Η Σοβιετική Ένωση και αργότερα η Ρωσία ήταν αβέβαιοι από τη δεκαετία του 1980 σε ποιο βαθμό το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ICBM ακυρώνεται από το σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων των Ηνωμένων Πολιτειών Strategic Defense Initiative , που προτάθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Reagan και κοινώς γνωστό ως Star Wars πρόγραμμα.
Αυτός ο τύπος όπλου πετά κάτω από την ασπίδα του βαλλιστικού όπλου και αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος του Προέδρου Πούτιν να προσπαθήσει να προωθήσει τη ρωσική ικανότητα πυρηνικών χτυπημάτων.

Ανάπτυξη

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία άρχισε να αναπτύσσει έναν πυρηνικό πύραυλο κρουζ διηπειρωτικού βεληνεκούς, ικανό να διεισδύσει σε οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που βασίζεται σε αναχαιτιστές.
Λέγεται ότι έχει απεριόριστο βεληνεκές και ικανότητα αποφυγής πυραυλικής άμυνας.
Ένα σημαντικό στάδιο δοκιμών του πυραύλου κρουζ του συγκροτήματος Burevestnik, οι δοκιμές της μονάδας πυρηνικής ενέργειας, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τον Ιανουάριο του 2019.
Ο πύραυλος κρουζ έλαβε το όνομα Burevestnik (που μεταφράζεται ως Storm petrel , ένα θαλασσοπούλι) ως αποτέλεσμα μιας ανοιχτής ψηφοφορίας στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Εικασίες σχεδιασμού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Putin και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι διαστάσεις του πυραύλου είναι συγκρίσιμες με αυτές του πυραύλου κρουζ Kh-101 και είναι εξοπλισμένος με μονάδα πυρηνικής ενέργειας μικρού μεγέθους. Το αξιούμενο επιχειρησιακό εύρος είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από αυτό του Kh-101.
Όπως φαίνεται σε μια επίσημη παρουσίαση, ο πύραυλος ξεκινά από έναν κεκλιμένο εκτοξευτή χρησιμοποιώντας έναν αποσπώμενο ενισχυτή πυραύλων. 
Ο Pavel Ivanov από το VPK-news δηλώνει ότι ο πύραυλος κρουζ είναι μιάμιση έως δύο φορές το μέγεθος του Kh-101, τα φτερά του Burevestnik είναι ριζωμένα "πάνω από την άτρακτο, παρά κάτω από αυτό όπως στο Kh- 101», και σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν «χαρακτηριστικές προεξοχές όπου ο αέρας πιθανότατα θερμαίνεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα». Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η μάζα του Burevestnik είναι «πολλές φορές κατά τάξη μεγέθους» μεγαλύτερη από αυτή του Kh-101, που εξαλείφει τους Tu-160 και Tu-95 ως πιθανούς φορείς του πυραύλου.

Pankovo_cruise_missile_launch_site_in_June_2018_on_Planet_satellite_imagery.png

Το μυστήριο ατύχημα το 2019 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν υπήρχε ακόμη επίσημη ενημέρωση εάν η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές Skyfall. Πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο πύραυλος δεν θα ήταν έτοιμος μέχρι το 2025. Ωστόσο, υπάρχουν περιστατικά όπου η Ρωσία πιστεύεται ότι, δοκίμασε τον πύραυλο. Για παράδειγμα, το 2019 εντοπίστηκε μια «μυστηριώδης έκρηξη» στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Ρωσίας.
Πιο αναλυτκά, η ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom επιβεβαίωσε μια απελευθέρωση ραδιενέργειας στην περιοχή δοκιμών του Κρατικού Κεντρικού Ναυτικού στη Nyonoksa κοντά στο Severodvinsk στη βόρεια Ρωσία και δήλωσε ότι συνδέθηκε με ένα ατύχημα που αφορούσε τη δοκιμή μιας « ισότοπης πηγής ενέργειας για ένα υγρό -πυραυλοκινητήρα με καύσιμο». 
Πέντε επιστήμονες όπλων σκοτώθηκαν στο ατύχημα.
Ο ειδικός σε θέματα μη διάδοσης, Τζέφρι Λιούις και ο συνάδελφος της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, Άνκιτ Πάντα, υποψιάζονται ότι το περιστατικό προήλθε από μια δοκιμή του πυραύλου κρουζ Burevestnik. [21]Ωστόσο, άλλοι ειδικοί στον έλεγχο των όπλων αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς: ο Ian Williams του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και ο James Acton του Carnegie Endowment for International Peace εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τις οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες της Μόσχας να τοποθετήσει το όπλο, ενώ ο Michael Kofman του το κέντρο Wilson κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη πιθανότατα δεν σχετίζεται με το Burevestnik αλλά με τη δοκιμή μιας άλλης στρατιωτικής πλατφόρμας. 
skjermbilde_2020-02-11_kl._10.40.56.png

 Screen-Shot-2018-03-24-at-2.17.07-PM.png

www.bankingnews.gr