Τέτοια εποχή, οι πιο παραδοσιακοί φούρνοι αρχίζουν να γεμίζουν τις λαμαρίνες τους με δίπλες και κουραμπιέδες ενώ τα πιο trendy pastry shops πειραματίζονται με διαφορές γαρνιτούρες για αφράτα πανετόνε και καινούριες γεύσεις για νόστιμα τσουρέκια.
Ωστόσο ένα είναι σίγουρο -από πουθενά δεν λείπουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της γιορτινής περιόδου τα αγαπημένα όλων μελομακάρονα.
Οι πιο «τεμπέληδες» από εμάς επιλεγούμε να τα αγοράζουμε απ’ έξω, ωστόσο όπως κάθε φαγητό, το αγαπημένο έδεσμα των Χριστουγέννων έχει άλλη γλύκα όταν είναι χειροποίητο. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα γλυκό όπως τα μελομακάρονα, όταν χρησιμοποιούμε εκλεκτές πρώτες ύλες όπως το μέλι και τα καρύδια η γεύση απογειώνεται.
Ωστόσο, είναι γνωστό πως η παρασκευή μελομακάρονων πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί μεράκι και μαεστρία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και ποια θα ήταν καταλληλότερη να μας μάθει πως να πετύχουμε το τέλειο μελομακάρονο από τη μία και μοναδική Βέφα Αλεξιάδου;
Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα 8 μυστικά που προτείνει η Βέφα για σίγουρη επιτυχία:
1. Μην τα ζυμώσετε καθόλου! Ανακατέψτε απλά με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!
2. Κόβουμε το φύλλο ζύμης 1 εκ. με κουπ – πατ
3. Ψήνουμε ώσπου να πάρουν ένα βαθύ κάστανο χρώμα -ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.
4. Αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός στο σιρόπι το αφήνουμε να βράσει μόνο για 5 επιπλέον λεπτά για να μην αρχίσει να καραμελώνει.
5. Το βραστό σιρόπι το περιχύνουμε στα μελομακάρονα με το που το βγάλουμε από το φούρνο.
6. Δύο ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν απορροφήσει όλο το σιρόπι, αναποδογυρίζουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε έτσι ως την επομένη μέρα.
7. Χρησιμοποιούμε καρύδια όχι καρυδόψιχα, και μάλιστα ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδι την μελωμένη επιφάνεια.
8. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μετράμε και να ζυγίζουμε τα υλικά με απόλυτη ακρίβεια!