Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Πάπας: Δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε προς την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας-Στόχος μια παγκόσμια αδελφότητα

Σύμφωνα με τον ποντίφικα η χριστιανική συμφιλίωση ένας δρόμος προς την ειρήνη εν μέσω "παράλογου" πολέμου

Βρήκαν για ακόμη μια φορά ευκαιρία οι Οικουμενιστές...Συναντώντας σήμερα αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον Θεό για την οικουμενική πρόοδο που έχει σημειωθεί όλα αυτά τα χρόνια και τόνισε την ανάγκη συμφιλίωσης με τους διαχωρισμένους χριστιανούς, ιδιαίτερα καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν "σκληρό και παράλογο πόλεμο".

Κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Βατικανό, την επομένη της γιορτής των Αγίων Πέτρου και Παύλου, τους ζήτησε να μεταφέρουν τους χαιρετισμούς του στον "αγαπητό αδελφό" του Βαρθολομαίο και στην Ιερά Σύνοδο.

Υπενθυμίζοντας την παρουσία τους στην ευχαριστιακή λειτουργία της Τετάρτης, ο Πάπας τους είπε ότι η παρουσία τους "ήταν πηγή μεγάλης χαράς" για τον ίδιο και για όλους τους παρευρισκόμενους, λέγοντας ότι εκδηλώνει εμφανώς "την εγγύτητα και την αδελφική αγάπη της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης προς την Ψευτοεκκλησία της Ρώμης".

Σημείωσε ότι η παραδοσιακή ανταλλαγή αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο Εκκλησιών για τον εορτασμό των αντίστοιχων εορτών των πολιούχων τους "είναι ένα απτό σημάδι ότι οι ημέρες της απόστασης και της αδιαφορίας, όταν οι διαιρέσεις μας θεωρούνταν ανεπανόρθωτες, έχουν περάσει προ πολλού".

"Σήμερα, δόξα τω Θεώ, με υπακοή στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, οι Εκκλησίες μας συμμετέχουν σε έναν αδελφικό και γόνιμο διάλογο και δεσμεύονται με πεποίθηση και αμετάκλητο τρόπο να προχωρήσουν προς την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας".

Αναλογιζόμενος εκείνους που ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία, ο Πάπας υπενθύμισε "τον αξέχαστο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα", καθώς πλησιάζει η 50ή επέτειος του θανάτου του.

Αφού αναφέρθηκε σε κοινή προσευχή ενάντια στον πόλεμο.

Κατόπιν επανήλθε στην επιδίωξη της χριστιανικής ενότητας, κι είπε πως "δεν είναι απλώς ένα ζήτημα εσωτερικό των Εκκλησιών", αλλά μάλλον μια ουσιαστική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας αυθεντικής παγκόσμιας αδελφότητας, που εκδηλώνεται με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη προς όλους".

Ο αιρεσιάρχης Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους παρευρισκόμενους μαζί του να προβληματιστούν πάνω σε διάφορα ερωτήματα.

"Τι είδους κόσμος θέλουμε να προκύψει μετά από αυτό το τρομερό ξέσπασμα εχθροπραξιών και συγκρούσεων; Και ποια είναι η συμβολή μας που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη και τώρα προς μια πιο αδελφική ανθρωπότητα;"
Ο Πάπας παρατήρησε ως σημάδι ελπίδας στην πορεία προς την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας, τη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Παπικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία, μετά από διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

"Ελπίζω ότι ο θεολογικός διάλογος θα προχωρήσει προωθώντας μια νέα νοοτροπία", είπε χαρακτηριστικά: "Ας προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλον, ας συνεργαστούμε και ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον κοιτάζοντας τον Ιησού και το Ευαγγέλιό Του".

Ο αιρεσιάρχης Φραγκίσκος κατέληξε παριστάνοντας τον προσευχόμενο: "Είθε οι άγιοι αδελφοί Πέτρος και Ανδρέας να μεσιτεύσουν για εμάς και να λάβουν την ευλογία του Θεού, του καλού Πατέρα, στο ταξίδι μας μαζί και σε ολόκληρο τον κόσμο".

πηγή