Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Πανίσχυροι οι νέοι Ρωσικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι. Δεν σώζει τίποτα τις ΗΠΑ

Τις τελευταίες μέρες του 2017, οι Ρωσικές Στρατηγικές Δυνάμεις (Russian Strategic Missile Forces) που έχουν υπό τον έλεγχό τους το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, ανακοίνωσε την δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM: Inter-Continental Ballistic Missile) RS-12M Topol, στο πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιαρ στην περιοχή Αστραχάν στον ρωσικό νότο, βορειοδυτικά των συνόρων με το Καζακστάν.

Οι Ρώσοι εκσυγχρονίζουν το βαλλιστικό τους οπλοστάσιο έχοντας εντάξει 80 νέους ICBM την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με το «The Diplomat», ενώ από το 2012 μέχρι το 2017 έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 40 επιτυχημένες δοκιμές ICBM, ενώ η επίμαχη δοκιμή ήταν η δεύτερη για το περασμένο έτος.

Η διαφορά στη δοκιμή του RS-12M Topol, ήταν ο εξοπλισμός του με σύστημα που θα του επιτρέπει, κατά δήλωση πάντα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, να «παρακάμπτει» τα συστήματα βαλλιστικής άμυνας του αντιπάλου.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι με τις δοκιμές αυτές συλλέγουν πειραματικά στοιχεία με τα οποία αναπτύσσουν συστήματα που θα καταστήσουν τα «ομπρέλες βαλλιστικής άμυνας του αντιπάλου αναποτελεσματικές, επιχειρώντας έτσι να αποκαταστήσουν τη στρατηγική ισορροπία και την αποτροπή που διαταράχθηκαν με τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη απαγόρευσης ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων (ABM).

Η τεχνολογία στηρίζεται σε υπερ-υπερηχητικό όχημα που αποκολλάται από τον βαλλιστικό ICBM και πραγματοποιεί επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα κινούμενο με τρομακτική ταχύτητα και σε πολύ μικρό ύψος, τέτοιο ώστε να τους επιτρέπει να αποφεύγει τον εντοπισμό από τα συστήματα επιτήρησης, είτε τα εγκατεστημένα στη γη είτε τα διαστημικά.

Επιπρόσθετα, είναι σε θέση να πραγματοποιούν ελιγμούς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει «βαλλιστική τροχιά» να υπολογιστεί ακόμα και από το πιο ικανό σύστημα για να «συναντήσει» τον ICBM πύραυλος αναχαίτισης και να τον καταστρέψει, είτε με πρόσκρουση, είτε με το να εκραγεί δίπλα του.

Πρόκειται για την απάντηση των Ρώσων στην ανάπτυξη συστημάτων βαλλιστικής άμυνας όπως το Aegis Ashore της Lockheed Martin. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί ήδη στη Ρουμανία, επίκειται στην Πολωνία, ενώ θέλει να το προμηθευτεί η Ιαπωνία, όπως αναφέρει σε ενδιαφέρον δημοσίευμά του, το Business Insider.