Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Εκεί που δεν εμπλέκεται η Αμερική και η Τουρκία υπάρχουν επιτυχίες κατά του Χαλιφάτου.

Ενώ το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο, το Ισλαμικό Κράτος (IS), σαρώνει στην Μέση Ανατολή, μια λιγότερο γνωστή ομάδα αγωνίζεται τον δικό της πόλεμο εναντίον της εξτρεμιστικής ομάδας, και το έχει κάνει εξαιρετικά καλά μέχρι τώτα.
Η επιτυχία της οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια και δεν ελέγχεται από την Δύση, ενώ το μόνο εμπόδιο είναι η Τουρκία - ο άτυπος σύμμαχος του Χαλιφάτου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να σέρνουν την Άγκυρα στην συμμαχία που σφυρηλατούν κατά των τζιχαντιστών.
Οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (Yekîneyên Parastina Gel: YPG) είναι η αμυντική δύναμη της Δημοκρατικής Διοίκησης της Ρογιάβα: η ντε φάκτο αυτόνομη κουρδική περιοχή που έχει διαμορφωθεί στη βορειοανατολική Συρία από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην εν λόγω χώρα το 2011. Σήμερα μάχεται τους ακραίους ισλαμιστές σε πέντε μετωπικές γραμμές σε όλη τη βόρεια Συρία, και είναι ίσως μία από τις μόνες δυνάμεις που ξέρει πώς να καταπολεμήσει τους εξτρεμιστές με τα δικά τους μέσα.
Στηριζόμενες στην ταχύτητα, στην απόκρυψη και την έκπληξη, είναι το αρχέτυπο του αντάρτικου στρατού, σε θέση να αναπτυχθεί γρήγορα στο μέτωπο μπροστά και να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της πριν τον ταχύ επαναπροσανατολισμό του άξονα της επίθεσης, για να υπερφαλαγγίσει και να στήσει ενέδρα στον εχθρό. Το κλειδί για την επιτυχία είναι η αυτονομία. Παρά το γεγονός ότι λειτουργούν υπό μια συνολική τακτική διοίκηση, οι μονάδες αυτές είναι εντυπωμένες με υψηλό βαθμό ελευθερίας κινήσεων και μπορούν να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης.
Οι ισλαμιστές τζιχαντιστές τα πήγαν καλά απέναντι στις περισσότερες στατικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τα σοβιετικά δόγματα, τα οποία έχουν αποδειχθεί εντελώς ανίκανα στην αντιμετώπιση των εξαιρετικά κινητών δυνάμεων των τζιχαντιστών. Ωστόσο, τόσο οι δυνάμεις του Χαλιφάτου, όσο και οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας, έχουν προκύψει από τις στάχτες της συριακής σύγκρουσης και έχουν προσαρμοστεί στις μορφές του αγώνα στο έδαφος στο οποίο λειτουργούν.
Οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από ελεύθερους σκοπευτές, που υποστηρίζονται από κινητά όπλα υποστήριξης (κυρίως 12,7 χιλιοστών ρωσικής έκδοσης βαριά πολυβόλα), που χαράζουν το πεδίο της μάχης για να καταστείλουν τα εχθρικά πυρά. Επίσης, χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς στην άκρη του δρόμου για να περιορίσουν τις κινήσεις του εχθρού και για να προλάβουν ελιγμούς υπερκέρασης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
Ενώ οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις (γνωστές συλλογικά ως Πεσμεργκά) λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν λάβει την εν λόγω βοήθεια. Η Δύση τους κατηγορεί ότι παραμένουν κοντά στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, του οποίου οι δυνάμεις αποσύρθηκαν από την συριακή κουρδική επικράτεια το 2012, και για το ότι είναι στενά συνδεδεμένες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) που μάχεται για την ανεξαρτησία των Κούρδων στην Τουρκία.
Συμφωνα με τον Μάικλ Στήβενς, ανταποκριτής για την βρετανική αμυντική επισκόπηση IHS Jane's Defence Weekly, η Τουρκία ειδικά, πιστεύει ότι οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας να είναι ένα εργαλείο της Δαμασκού, όπως πιστεύει ότι ο στόχος της κουρδικής διοίκησης στην Ρογιάβα είναι σε αντίθεση με τους στόχους της συριακής αντιπολίτευσης και κατηγορούν συχνά την κουρδική περιοχή ως έναν παράδεισο για την επιρροή του Ιράν.
Οι Κούρδοι της Συρίας λειτουργούν ουσιαστικά σε ένα απομονωμένο καντόνι που αντιμετωπίζει τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου προς τα νότια και έχουν απέναντι μια βαθιά καχύποπτη και εχθρική Τουρκία προς τα βόρεια, ενώ η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Ιράκ (KRG) δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι υπέρ ή κατά των Κούρδων της Συρίας. Ως αποτέλεσμα, οι μονάδες αυτές είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένες, τα όπλα και τα πυρομαχικά τα αγοράζουν στη μαύρη αγορά.
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν επίσης υποστεί σημαντικές απώλειες στις συνεχείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις κατά μήκος του 900 χιλιομέτρων μετώπου. Για παράδειγμα, η μάχη του Jazza'a - μια στρατηγική πόλη στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, που προστατεύει τον ανθρωπιστικό διάδρομο, διήρκεσε επί έντεκα ημέρες, ξεσπώντας στις 19 Αυγούστου, και το κόστος και στις δύο πλευρές ήταν δεκάδες θύματα.
► Βίντεο της πόλης Jazza'a μετά την λήξη των αιματηρών μαχών
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ακόμη καταφέρει να επεκταθεί στο Ιράκ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην υποχώρηση των Πεσμεργκά των Κούρδων του Ιράκ από όλο το όρος Σιντζάρ. Η διωκόμενη μειονότητα των Γιαζίντι στην φυγή της προς τα βόρεια μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου που διασχίζει βορειοανατολικά την Συρίας την Τουρκία, έτυχε της προστασίας από μονάδες των Κούρδων της Συρίας.
Μετά τις θηριωδίες που υπέστησαν, πολλοί Γιαζίντι ζήτησαν από την διοίκηση της YPG όπλα και εκπαίδευση. Η YPG έχει μέχρι σήμερα εκπαιδεύσει περισσότερα από 1.000 άτομα και τα έστειλε πίσω στο Σιντζάρ, όπου λειτουργούν ως τοπικές μονάδες άμυνας στο πλαίσιο του YPG και υπό την εποπτεία του ΡΚΚ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η YPG καταλαμβάνει σήμερα περιοχές στο Ιράκ που προηγουμένως ήταν υπό τον έλεγχο της Πεσμεργκά.
Κούρδοι αξιωματούχοι στην YPG αρνούνται ότι έχουν μόνιμες προθέσεις στο ιρακινό έδαφος, αλλά δεν είναι σαφές τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ακόμη και αν η YPG αποσυρθεί από την περιοχή Σιντζάρ, οι μονάδες των Γιαζίντι που άφησαν πίσω φαίνονται πιστές στην YPG, και όχι στην Πεσμεργκά. Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν επιμείνει ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το θέμα αυτό.
Προς το παρόν η YPG και η Πεσμεργκά φαίνεται να θέτουν τις διαφορές τους στην άκρη. Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν εάν υποχωρήσει η απειλή των ισλαμιστών του Χαλιφάτου. Προς το παρόν, το μέλλον για τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας επιφυλάσσει περισσότερες συγκρούσεις. Το Χαλιφάτο είναι απίθανο να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον των Κούρδων, δεδομένου ότι ελέγχουν στρατηγικά σημεία διέλευσης των συνόρων και μπλοκάρουν το δρόμο προς την πρωτεύουσα των τζιχαντιστών Αλ-Ράκα, και προς την πόλη του Χαλεπίου.

http://www.fox2magazine.net
http://www.freepen.gr/2014/09/blog-post_917.html