Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ενα γνήσιο και εμπνευσμένο παιδί της βασιλεύουσας αγωνίστηκε για τον Ελληνισμό ολόκληρη τη ζωή του

Χθες συμπληρώθηκαν δώδεκα χρόνια από την εκδημία ενός λαμπρού Ελληνα της Πόλης, φλογερού πατριώτη, χαρισματικού πανεπιστημιακού δασκάλου και καλού φίλου, του Νεοκλή Σαρρή (1940-2011).

Ο Σαρρής ύψωσε το τεράστιο πνευματικό ανάστημά του τη μαύρη για το έθνος περίοδο, κατά την οποία τα στόματα βούλωναν με χρήμα, και τις συνειδήσεις τμήματος του λαού είχε σκοτίσει ο βούρκος της διαπλοκής, το αφιόνι του υλισμού και η αχρειότητα του να χρεώνεις τους απογόνους σου για να «ξεδώσεις» εσύ εδώ και τώρα.

Μίλησε, δίδαξε, έγραψε εναντίον της κάλπικης ελληνοτουρκικής «φιλίας» – του χρυσώματος του χαπιού του τουρκικού επεκτατισμού, όπως αυτός συνδυάζεται με τον ελιτίστικο γραικυλισμό των ελληνοφώνων της εξουσίας.

Απέδειξε με στοιχεία ακλόνητα τις κακουργίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Εβραίων, των Κούρδων, πολλών φυλών, λαών και μειονοτήτων της Ανατολίας, και -το σημαντικότερο- υπέδειξε τρόπους αντιμετώπισής τους. Μια απλή καταγγελία ενός πανεπιστημιακού δασκάλου δεν σημαίνει πολλά πράγματα, αν δεν συνοδεύεται από προτάσεις για να βρει κάποιος, με όποιον τρόπο είναι πρόσφορος, το δίκιο του.

Ο Σαρρής, γέννημα θρέμμα της Κωνσταντινούπολης, είχε ζήσει τον εχθρό από κοντά, ήξερε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του και δεν έπαυε ούτε λεπτό να συγκεντρώνει πληροφορίες -από πιθανές και… απίθανες πηγές- για τις κινήσεις που έκανε και τη στρατηγική που σκόπευε ν’ ακολουθήσει το πολιτικοστρατιωτικό σύμπλοκο της γείτονος. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου του πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας και γεωπολιτικού «μέντορα» του Ερντογάν, του Αχμέτ Νταβούτογλου, υπό τον τίτλο «Στρατηγικό βάθος».

Οπως έλεγε, το έκανε αυτό για να κατανοήσουν οι Ελληνες όσα έλεγε κι ο ίδιος επί δεκαετίες όσον αφορά τα σχέδια πλανητικής κυριαρχίας της Τουρκίας.
Η τελευταία δημόσια, γραπτή παρέμβαση του Νεοκλή Σαρρή έγινε μέσω της εφημερίδας μας, της «δημοκρατίας». Ηταν ένα συγκλονιστικό, μεγάλο κείμενο για τις αλλεπάλληλες αλώσεις της Κωνσταντινούπολης. Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2011 σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας μας για την Αλωση. Αξίζει να την αναζητήσετε και να τη διαβάσετε. Στο διαδίκτυο υπάρχει εδώ: https://adiavroxoi.blogspot.com/2015/05/blog-post_60.html

Αιωνία η μνήμη σου, φίλε Νεοκλή.