Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Προδοτική σιωπή Μητσοτάκη σε δημοσίευμα της ερντογανικής «Γενί Σαφάκ», που υποστηρίζει ότι σταματήσαμε να εξοπλίζουμε τα μικρονήσια, την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί η Άγκυρα

Όσο πλησιάζει η 7η Δεκεμβρίου, ημέρα πραγματοποίησης της συνάντησης υψηλού επιπέδου Ἑλλάδος-Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, οι ανησυχίες μας εντείνονται. Συνεχή είναι τα μηνύματα από την εκείθεν πλευρά του Αιγαίου,ότι η γείτων δεν προτίθεται να υποχωρήσει σε καμία από τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις της.

  • Εφημερίδα Εστία

Το χειρότερο είναι ότι από την Τουρκία έρχονται πληροφορίες για υποχωρητικές κινήσεις των Αθηνών για τις οποίες επιχαίρει ο τουρκικός Τύπος. Από την ελληνική Κυβέρνηση σιγή. Δεν τολμάμε να πιστέψουμε ότιμπορεί τέτοια δημοσιεύματα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,αλλά μας δημιουργεί ανησυχίες η αφωνία των Αθηνών.

Τέτοιου είδους δημοσιεύματα έπρεπε να διαψεύδονται αμέσως και κατηγορηματικώς. Και ας μην ισχυρισθεί κανείς ότι δεν έχει λόγο η Κυβέρνηση να διαψεύδει δημοσιεύματα, όταν δεν προέρχονται από επισήμους. Πέρα από το γεγονός ότι και των επισήμων Τούρκων οι αιτιάσεις αφήνονται αναπάντητες, υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα στα οποία απαιτείται άμεση απάντηση. Άμεση διάψευση. Έστω και αν αυτή γίνει από υπηρεσιακό παράγονται και όχι μέλος της Κυβερνήσεως. Διαφορετικά δημιουργούνται ανησυχίες και σχετικά με τις «εδαφικές διαφορές» στις οποίες ανεφέρθη ο Έλλην Πρωθυπουργός. Ήταν απλώς μια φράση «αψυχολόγητη» ή μήπως υποκρύπτει κάτι άλλο;

382304848 163714386791815 5988929014096924121 n

Τώρα η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει ότι έχει αρχίσει η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήνει η ελληνική Κυβέρνησις να αιωρείται! Έπρεπε να έχει ασχοληθεί τουλάχιστον ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών! Πρόκειται άλλως τε για πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Κίνηση έκπληξη από την Αθήνα» το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Τσάνμπεργκ Ντογκάν. Αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:

«Η διαδικασία εξομαλύνσεως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προχωρά θετικά. Η κυβέρνησις της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις βραχονησίδες και τους βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με συνθήκες, που αποτελούν μια από τις προβληματικές περιοχές.

»Τα βήματα εξομαλύνσεως, που ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με την συνάντηση του Προέδρου Erdogan και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο. Θετικές εξελίξεις αναμένονται στο νησιωτικό ζήτημα, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών, μέχρι την σύνοδο των ηγετών που θα επαναληφθεί τον Δεκέμβριο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα των νησίδων «είναι ένα από τα πιο σοβαρά και πολύπλοκα θέματα ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βράχων, καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα.» Υποστηρίζεται ακόμη ότι τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των νησίδων στο Αιγαίο, των οποίων το νομικό καθεστώς είναι ασαφές, δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

Και σε άκρως επιθετική γλώσσα συνεχίζει: «Το νησιωτικό ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, βραχονησίδες και βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.Λόγω της διαφωνίας, δεν μπόρεσε να βρεθεί λύσις σε ζητήματα όπως θέματα υφαλοκρηπίδας και εναέριου χώρου, καθώς και στην κατανομή των θαλάσσιων και αεροπορικών δικαιοδοσιών στην Θάλασσα των Νησιών».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε να ενισχύσει την αεροπορία της κατά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, παρήγγειλε αεροπλάνα Rafale από την Γαλλία και τα τοποθέτησε στο νησί Λιμένι, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Ομοίως, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες υπηρετούν σε 4 βάσεις, μεγάλες και μικρές, στην Σάμο, που είναι το πιο κοντινό νησί στην Τουρκία. Υπάρχουν συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε Meis, Sakız, Batnoz, İpsara, Nergizcik, Eşek, Bulancak, Kalolimnoz, Keçi, Sömbeki, Çamada και Karaada, που επίσης βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία.»

Επίσης στο τουρκικό δημοσίευμα σημειώνεται: «Πηγές ανέφεραν ότι με την νέα περίοδο μεταξύ των δυο χωρών, η επένδυση σε πυρομαχικά στα νησιά, πουήταν οπλισμένα στο παρελθόν, σταμάτησε και με τις θετικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την τελευταία κατάσταση στα νησιά».

Το δε δημοσίευμα καταλήγει: «Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα σταμάτησε την προμήθεια πολεμοφοδίων σε αυτά τα νησιά»! Και αυτό το πρωτοσέλιδο έχει μείνει αναπάντητο. Πόσες ώρες πρέπει να περάσουν για να κινητοποιηθεί ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός;

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάς που επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο σε κάθεπερίπτωση ζητημάτων που ανακύπτουν στις διεθνείς σχέσεις της, δεν επιτρέπεται να αφήνεται αναπάντητος ο ισχυρισμός ότι κατέχει 152 νησιά που δεν τις ανήκουν, ούτε βεβαίως η ανυπόστατη απαίτησις για αποστρατιωτικοποίηση νησιών που ευρίσκονται στην παραμεθόριο και τελούν υπό απειλήν. Μήπως απέσυρε η Τουρκία την απειλή του casus belli και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Και πάλι βεβαίως δεν δικαιολογείται η απαίτησις αποστρατιωτικοποιήσεως. Ενδεχομένως η Τουρκία θα μπορούσε να το θέσει προς συζήτησιν ως κίνησις καλής θελήσεως, υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε κάνει κάποιες ανάλογες κινήσεις η ίδια. Δεν έχει κάνει καμμία. Ούτε την ρητορική της έχει αλλάξει ούτε τον στρατιωτικό σχεδιασμό της. Είναι λοιπόν σοβαρό το ερώτημα του τι θα συζητήσουν οι δυο κυβερνήσεις στην Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου…

πηγή