Τρίτη 9 Μαΐου 2023

«Συναγερμός» στις τράπεζες: Στερεύουν από μετρητά τα ΑΤΜ όλης της Ελλάδας

Τι ακολουθεί;
Έντονος είναι ο προβληματισμός σε πολλές περιοχές της χώρας μας καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ΑΤΜ φαίνεται ότι αρχίζουν να λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Αυτό γιατί, οι τράπεζες συρρικνώνουν διαρκώς το δίκτυο των καταστημάτων τους και πωλούν σε τρίτους το δίκτυο των ΑΤΜ τους!

Ως εκ τούτου, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικά στα νησιά, η έλλειψη ΑΤΜ και οι δυσκολίες στις αναλήψεις χρημάτων είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες εξυπηρετούνται από όλο και λιγότερα ATM με συνέπεια τα μετρητά των ATM να στερεύουν.

Φυσικά όλο αυτό ανοίγει τον δρόμο στο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο έχει αποφασιστεί να έρθει ως προαιρετικό, αλλά ίσως τελικά θα επικρατήσει εκ των πραγμάτων, καθώς τα μετρητά θα κηρυχθούν, αν δεν αλλάξει κάτι, ως ασύμφορα.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2012 υπήρχαν 6.655 ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα και 3.448 τραπεζικά καταστήματα, ενώ τον Ιούνιο του 2022 λειτουργούσαν πανελλαδικά 5.788 ΑΤΜ και περίπου 1.400 τραπεζικά καταστήματα (μείωση 63%).

Όπως είναι εύλογο, η γεωγραφική κατανομή καταστημάτων και ΑΤΜ προκαλεί πρόβλημα σε πολίτες που είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά για να έχουν το δικαίωμα χρήσης φυσικού καταστήματος ή αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών, ένα πρόβλημα που λύνει/θα λύσει το ψηφιακό χρήμα.

Προς ώρας, παρά την μείωση του δικτύου των καταστημάτων και των ΑΤΜ, η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρούν ότι η πρόσβαση σε μετρητά είναι ακόμα εύκολη. Εντούτοις, χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας ή δυσκολίας πρόσβασης εμφανίζουν χώρες όπου δεν κυκλοφορεί πολύ το μετρητό όπως στην Σουηδία ή την Ολλανδία. Επομένως, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα, άπαξ και συνεχιστεί η μείωση των ATM.

Αυτό που μεταδίδεται είναι πως στην Ελλάδα η πρόσβαση στο μετρητό είναι ακόμα εύκολη σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, μολονότι, οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής δεν απαιτούν πλέον το φυσικό χρήμα, ενώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές περιορίζουν την ανάγκη για πρόσβαση σε κάποιο φυσικό κατάστημα τράπεζας ή σε κάποιο ΑΤΜ.

Υπάρχουν δηλαδή, ακόμα καταναλωτές δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνήθεια των μετρητών και συνεχίζουν να επιλέγουν έστω και για συγκεκριμένες συναλλαγές τα γκισέ των τραπεζών ή τα μηχανήματα ΑΤΜ.
ΩΣΤΟΣΟ: Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται, ενώ το μετρητό που κυκλοφορεί ολοένα και μειώνεται

Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, η εξοικείωση με τα ΑΤΜ από την εποχή των capital controls, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά την πανδημία, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί λόγω ανατιμήσεων και η κυριαρχία του μετρητού στην ελληνική οικονομία είναι μερικές αιτίες που φέρονται να εξηγούν το φαινόμενο.

Στα παραπάνω προστίθεται η προαναφερθείσα μείωση του αριθμού των ATM καθώς και η γεωγραφική κατανομή τους και των συναλλαγών που υποστηρίζουν, διότι περιορίζεται ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων, σε συνδυασμό με την άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Λόγω της κρίσης και της ακρίβειας, πολλά νοικοκυριά βάζουν μεν τα χρήματά τους στην τράπεζα, αλλά δεν κάνουν μετά πολλές αναλήψεις χρημάτων, καθώς οι συναλλαγές τους έχουν μειωθεί και έτσι αφήνουν τα χρήματά τους στον τραπεζικό λογαριασμό.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πρώτο εξάμηνο του έτους, κατατέθηκαν μέσω ΑΤΜ συνολικά ποσά 9,3 δισ. ευρώ, όταν όλο το 2021 είχαν κατατεθεί 15,8 δισ. ευρώ.

Η συνολική αξία των καταθέσεων μετρητών στα ΑΤΜ από το 2017 μέχρι σήμερα δείχνει υπερδιπλασιασμό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

πηγή