Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ξέφυγε ο μικρός Λουλουδοβίκος

Διαγωνισμό ύψους 2.000.000 ευρώ για να φυτέψει νέα δέντρα και… λουλούδια στην πρωτεύουσα προκήρυξε ο Μπακογιάννης. Καταληκτική ημερομηνία η 18η Μαΐου

«Φυτεύεις 2.975 δέντρα, τσεπώνεις 2.000.000 ευρώ». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του νέου διαγωνισμού πρασίνου που ετοιμάζει και συνάμα διαφημίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και αφορά ζεστό χρήμα, ύψους 2.000.000 ευρώ, που ετοιμάζεται να δώσει (εκ νέου) σε ιδιώτες που θα αναλάβουν το έργο να… φυτέψουν δέντρα στην πρωτεύουσα της χώρας.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Συγκεκριμένα, η παραπάνω… προσφορά αφορά διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τίτλο «Προμήθεια και φύτευση δένδρων προς εμπλουτισμό των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου Αθηναίων», ύψους 1.612.023,50 ευρώ και πλέον ΦΠΑ 24%, που βγαίνει στα 386.885,64 ευρώ. Ετσι, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 1.998.909,14 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία τη 18η Μαΐου.

Πέρα από την προεκλογική χροιά που διακρίνει την κίνηση του Κώστα Μπακογιάννη, καθώς απέχουμε λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, και με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια της θητείας του ήταν σχεδόν ανύπαρκτη η προσπάθειά του για το «πρασίνισμα» της πόλης, το έργο ακολουθεί την πεπατημένη των… αμαρτιών του Μεγάλου Περιπάτου. Επιχειρεί, δηλαδή, τη δεντροφύτευση της πόλης με έντονο το άρωμα κι εδώ της… υπερκοστολόγησης.

Είναι φαίνεται τέτοια η σπουδή του Μπακογιάννη να εξασφαλίσει κονδύλια πάσης φύσεως σε ιδιώτες, που αρνείται ακόμη και αυτό το έργο της δεντροφύτευσης να το δώσει να το εκτελέσει η Υπηρεσία Πρασίνου που διαθέτει ο δήμος κι έχει όλες τις δυνατότητες να το πράξει. Το εκπληκτικό, δε, είναι πως από το 2021 (και για τρία χρόνια) μία εταιρία με την επωνυμία Unison έχει αναλάβει εργολαβία για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων που σχετίζεται με τέτοιου είδους υπηρεσίες πρασίνου για 37.271.366 ευρώ!

Ο λόγος, βέβαια, που δεν εμπλέκει την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου αλλά την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., ιδιωτική εταιρία που σύστησε ο Δήμος Αθηναίων στο όνομα του συντονισμού του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της υλοποίησης αναπλάσεων εντός των ορίων του δήμου, είναι για να μπορεί να αποφεύγει τους λογής ελέγχους που πραγματοποιούνται από αρμόδιες Αρχές και να αξιοποιεί τα χρήματα κατά το δοκούν.

Στο πλαίσιο αυτό, το φτηνότερο δέντρο που θα τοποθετηθεί και αυτή τη φορά είναι το πλατάνι (περίμετρος κορμού από 25 έως 35 εκατοστά) στην τιμή των 391,62 το ένα (!) και το ακριβότερο θα είναι η… γιακαράντα -με την περίμετρο κορμού στα ίδια επίπεδα με του πλατανιού-, καθώς η καθεμία θα στοιχίσει 866,54 ευρώ (!). Μάλιστα, από αυτό το είδος δέντρου, τη γιακαράντα, θα τοποθετηθούν 350 και το συνολικό ύψος θα φτάσει τα 303.289 ευρώ (!) Μόνο για τη γιακαράντα…

Επιπρόσθετα, για κάθε μουριά, αντίστοιχης περιμέτρου κορμού με τα παραπάνω δέντρα, η τιμή της φτάνει στα 486,54 ευρώ. Ο φόβος που έχει… ενσκήψει, μάλιστα, είναι πως αν το μάθουν οι κάτοικοι των χωριών της χώρας θα ξεριζώσουν τις μουριές που έχουν, θα τις φορτώσουν στα αγροτικά και θα τις φέρουν πεσκέσι στον δήμαρχο και μάλιστα με τα μισά λεφτά… Μαζί με άλλες ποικιλίες δέντρων όπως η λαγκουνάρια, η μποχίνα, η κουτσουπιά, η κατάλπη, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, η λεύκα και μερικές άλλες, το σύνολο των δέντρων που θα φυτευτούν όπως προαναφέραμε είναι 2.975. Η ευκολία με την οποία η συγκεκριμένη δημοτική Αρχή σπαταλά τα χρήματα των δημοτών δεν πρέπει να έχει προηγούμενο.

Θυμίζουμε πως η ανάπλαση της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος κόστισε σχεδόν 1.800.000 ευρώ για 28 δέντρα, 2 πέργκολες και στρώσιμο εδάφους με μαρμάρινες πλάκες! Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1.300.000 ευρώ (!), αλλά με τις… κλασικές επιβαρύνσεις που μας έχει… συνηθίσει ο δήμαρχος, το τελικό ποσό άγγιξε τα 1.800.000 ευρώ!

Το κόλπο της αποψίλωσης και το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου

Ο Κώστας Μπακογιάννης, σε ό,τι αφορά το πράσινο, λέει πολλά, δίνει περισσότερα, πράττει ελάχιστα. Μετά το στραπάτσο που υπέστη σχετικά με την καρικατούρα του Μεγάλου Περιπάτου, όπως μας την παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα, τα βουλεβάρτα που ονειρευόταν και -για να μην το κουράζουμε πολύ- την πλημμυρίδα πρασίνου που θα κατέκλυζε την πόλη των Αθηνών, τέσσερα χρόνια τώρα που είναι στο τιμόνι του δήμου έχει κάνει μια τρύπα στο νερό. Εν ολίγοις, πράσινο ακούμε και πράσινο δεν βλέπουμε…

Η κατεξοχήν υπηρεσία του δήμου που ασχολείται με το πράσινο, η Διεύθυνση Πρασίνου, έχει περιοριστεί στον ρόλο της… γλάστρας, καθώς έχει αποψιλωθεί από προσωπικό, ενώ νέες προσλήψεις πλέον δεν γίνονται. Η πρακτική αυτή έχει αρχίσει ήδη από το 2010, αλλά έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 629 άτομα που απασχολούνταν στη Διεύθυνση το 2010, σήμερα ο αριθμός δεν ξεπερνά τα 500 άτομα (ειδικά σε μόνιμο προσωπικό, καθώς υπάρχουν αρκετοί συμβασιούχοι).

Αυτή η μεθοδευμένη υποβάθμιση της Διεύθυνσης Πρασίνου -η πρακτική αυτή αφορά και άλλες υπηρεσίες του δήμου (Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.ά.) που φυτοζωούν- έδωσε τη «δυνατότητα» στον κ. Μπακογιάννη να υιοθετήσει και την προσφιλή τακτική του, αυτή της ανάθεσης υπηρεσιών με συμβάσεις και εργολαβίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από πρόσφατη μελέτη της Διεύθυνσης Πρασίνου, που, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η συνεχής μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού της Δ/νσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της έγκαιρης υλοποίησης του προγραμματισμού των απαραίτητων αντικαταστάσεων των κατεστραμμένων δένδρων, και με τις αυξανόμενες ανάγκες του εμπλουτισμού των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (…), καθιστούν απαραίτητη την ανάθεση εργασιών φύτευσης δένδρων σε δενδροστοιχίες, προς αντικατάσταση κατεστραμμένων δένδρων και κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, προς εμπλουτισμό, σε εξωτερικούς συνεργάτες».

Ετσι τα «το πολύ 50.000 ευρώ» για τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη αιφνιδιαστικά έγιναν 2.000.000 ευρώ και μάλιστα όλες με απευθείας αναθέσεις που πληρώθηκαν άμεσα. Πρώτη φορά ο ελληνικός λαός έμαθε για ζαρντινιέρες που έφτασαν να κοστίζουν 5.000 ευρώ και για παγκάκια που κοστολογούνται στα 990 ευρώ το ένα…

 https://www.dimokratia.gr/politiki/560307/xefyge-o-mikros-loyloydovikos/