Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Αποδολαριοποίηση τώρα! Η τράπεζα των BRICS θα δίνει το 30% των δανείων σε τοπικό νόμισμα και τελειώνει τα μνημόνια για τον παγκόσμιο Νότο

 Ο νομισματικός πόλεμος που διεξάγεται  με στόχο τον εκτοπισμό του δολαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη και ο παγκόσμιος Νότος επιδιώκει να χειραφετηθεί από το «βρόχο» των διεθνών θεσμών της Δύσης οι οποίοι μέσω του δανεισμού έλεγχαν οικονομικά της φτωχές χώρες μέσω του υπέρογκου χρέους που τις κρατούσε σε διαρκή υπανάπτυξη και εξάρτηση.
H νέα πρόεδρος της Τράπεζας των BRICS αποκάλυψε ότι το μπλοκ τίθεται επικεφαλής της ανάκαμψης του Παγκόσμιου Νότου και της χειραφέτησής του από το νεοαποικιακό χρέος και προχωρά προς την αποδολαριοποίηση συνθηκών δημόσιου δανεισμού απομακρύνοντας σταδιακά τη χρήση του δολαρίου και «αφοπλίζοντάς» το ως γεωπολιτικό όπλο των ΗΠΑ.
Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank) σχεδιάζει να δώσει σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των δανείων της στα τοπικά νομίσματα των μελών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία του εν λόγω γεγονότος να επισημανθεί ότι στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2000 με τις γνώστες συνέπειες για την Ελλάδα και την επέλαση της «τρόικας» δεν υπήρχε η εν λόγω επιλογή – με αποτέλεσμα την επιβολή της ασφυκτικής «εποπτείας» εκ μέρους των θεσμών με χαρακτηριστική την επιμονή εκ μέρους της Γερμανίας για τη συμμετοχή στα «προγράμματα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Dilma Rousseff, η αριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) που εδρεύει στη Σαγκάη της Κίνας τον Μάρτιο.

Η ευρύτερη στόχευση

H NDB δημιουργήθηκε το 2014, από το μπλοκ BRICS, τη Βραζιλία , της Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ως μια παγκόσμια εναλλακτική λύση για το Νότο απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, η οποία είναι διαβόητη εδώ και μισό αιώνα για την επιβολή νεοφιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις φτωχές χώρες οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.
Σε μια συνέντευξη κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN στις 14 Απριλίου, η Rousseff εξήγησε: «Είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι για να αποφευχθεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος και άλλα ζητήματα, όπως η εξάρτηση από ένα ενιαίο νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ».
«Τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε πολλές χώρες να επιλέγουν να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα.
Η Κίνα και η Βραζιλία, για παράδειγμα, συμφωνούν να ανταλλάξουν με ρετντίμπι και το βραζιλιάνικο ρεάλ», επισήμανε.
«Στην NDB, έχουμε δεσμευτεί σε αυτό στη στρατηγική μας.
Για την περίοδο από το 2022 έως το 2026, η NDB πρέπει να δανείσει το 30% σε τοπικά νομίσματα, επομένως το 30% του χαρτοφυλακίου δανείων μας θα χρηματοδοτηθεί στα νομίσματα των κρατών - μελών μας», πρόσθεσε η Rousseff.
«Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να βοηθήσουμε τις χώρες μας να αποφύγουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους και τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση που εμποδίζουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», τόνισε ο νέος πρόεδρος της NDB.


Διεύρυνση του εγχειρήματος

Τα μέλη της NDB δεν περιλαμβάνουν μόνο τους ιδρυτές των BRICS αλλά και το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η Ουρουγουάη βρίσκεται επίσης στη διαδικασία ένταξης, και πολλές άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή.
Η Αργεντινή, το Ιράν και η Αλγερία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο διευρυμένο μπλοκ BRICS+ και σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, άλλα έθνη που ενδιαφέρονται «περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδονησία, την Αργεντινή, το Μεξικό και μια σειρά αφρικανικών εθνών».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor, αποκάλυψε τον Ιανουάριο ότι οι BRICS σχεδιάζουν να «αναπτύξουν ένα δικαιότερο σύστημα νομισματικών συναλλαγών» προκειμένου να αποδυναμώσουν την «κυριαρχία του δολαρίου».
«Τα συστήματα που ισχύουν αυτή τη στιγμή τείνουν να ευνοούν τις πολύ πλούσιες χώρες και τείνουν να είναι πραγματικά εμπόδιο για χώρες, όπως εμείς, οι οποίες πρέπει να κάνουν πληρωμές σε δολάρια, το οποίο κοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με τα διάφορα νομίσματά μας», επισήμανε.
«Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα πιο δίκαιο (νομισματικό)  σύστημα και είναι κάτι που συζητάμε με τους υπουργούς των BRICS στις συζητήσεις του οικονομικού τομέα», πρόσθεσε ο Pandor.
Αυτόν τον Απρίλιο, ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας, Lula da Silva, μέλος του αριστερού Εργατικού Κόμματος, έκανε ένα ιστορικό ταξίδι στην Κίνα, όπου κάλεσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου.
Ενώ βρισκόταν στη Σαγκάη, ο Lula ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της NDB, όπου παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας της Rousseff.
Ο Lula δήλωσε ότι στόχος της NDB είναι «να δημιουργήσει έναν κόσμο με λιγότερη φτώχεια, λιγότερη ανισότητα και περισσότερη βιωσιμότητα».
Πρόσθεσε ότι η τράπεζα πρέπει να διαδραματίσει «ηγετικό ρόλο στην επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου, χωρίς φτώχεια ή πείνα».
Η Rousseff σχολίασε επίσης: «Ως πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, γνωρίζω τη σημασία του έργου των πολυμερών τραπεζών για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδιαίτερα της NDB, στην αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών τους».
«Το να γίνω πρόεδρος της NDB είναι αναμφίβολα μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα για τους BRICS, τις αναδυόμενες οικονομίς; και τις αναπτυσσόμενες χώρες», επισήμανε. 

Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες

Στη συνέντευξή της στο δίκτυο CGTN, η Rousseff εξήγησε τους στόχους της για την Τράπεζα των BRICS:
Είναι πολύ σημαντικό για εμένα ότι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, η τράπεζα των BRICS, λειτουργεί ως εργαλείο για την υποστήριξη των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων των BRICS και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών.
Πρέπει να επενδύσουμε σε έργα που συμβάλλουν σε τρεις θεμελιώδεις τομείς:
Πρώτον, πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Δεύτερον, θα πρέπει να προωθούμε την κοινωνική ένταξη σε κάθε ευκαιρία που έχουμε.
Και πιστεύω ότι πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τα πιο κρίσιμα και στρατηγικά έργα υποδομής τους.
Τούτου λεχθέντος, θέλουμε να προωθήσουμε την ποιοτική ανάπτυξη.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη υποδομή.
Δεν έχουν αρκετά λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους για να καλύψουν τις αναπτυξιακές ανάγκες τους.
Και πολλές φορές, αυτά που έχουν δεν είναι επαρκή.
Πρέπει ακόμη να κατασκευάσουν εναλλακτικές και πιο σύγχρονα μοντέλα μεταφοράς, για παράδειγμα.
Βλέπω την Κίνα, μια χώρα που έχει αναπτύξει δυνατότητες εναλλακτικών μεταφορών στην κλίμακα και την ποιότητα που χρειάζεται.
Η NDB πρέπει να υποστηρίξει τις άλλες χώρες για να δημιουργήσουν επίσης ποιοτικές υποδομές, όπως τρένα υψηλής ταχύτητας.
Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην τεχνολογία και την καινοτομία, είτε να παρασχεθούν ενισχύσεις σε πανεπιστήμια για παράδειγμα.
Οι χώρες μας δεν θα ξεπεράσουν την ακραία φτώχεια εάν δεν επενδύσουμε στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Όταν ρωτήθηκε ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι BRICS και η NDB, η Rousseff απάντησε:
Ο κόσμος βρίσκεται τώρα υπό την απειλή υψηλού πληθωρισμού και περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Μια τέτοια νομισματική πολιτική σημαίνει υψηλότερο επιτόκιο, και συνεπώς μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης της ανάπτυξης και μεγαλύτερη πιθανότητα ύφεσης.
Αυτό προκαλεί ένα σημαντικό ερώτημα για τους BRICS.
Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό, τον λεγόμενο μηχανισμό κατά της κρίσης, ο οποίος πρέπει να είναι αντικυκλικός και να υποστηρίζει τη σταθεροποίηση των οικονομιών.
Είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι για την αποφυγή του συναλλαγματικού κινδύνου και άλλων ζητημάτων, όπως η εξάρτηση από ένα ενιαίο νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ.
Τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε πολλές χώρες να επιλέγουν να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα.
Η Κίνα και η Βραζιλία, για παράδειγμα, συμφωνούν να ανταλλάξουν με RMB (renminbi) και το ρεάλ Βραζιλίας.
Στο NDB, έχουμε δεσμευτεί σε αυτό στη στρατηγική μας. Για την περίοδο από το 2022 έως το 2026, η NDB πρέπει να δανείσει το 30% σε τοπικά νομίσματα, επομένως το 30% του χαρτοφυλακίου δανείων μας θα χρηματοδοτηθεί στα νομίσματα των χωρών μελών μας.
Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να βοηθήσουμε τις χώρες μας να αποφύγουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους και τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση που εμποδίζουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

www.bankingnews.gr