Τρίτη 4 Απριλίου 2023

«Καμπανάκι» από Γεράσιμο Παπαδόπουλο: «Περιμένουμε μεγάλο σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο»

Ο σεισμολόγος εξηγεί γιατί πλησιάζει η ώρα για μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο και απαριθμεί τα τέσσερα πιο καίρια μέτρα πρόληψης

«Περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο» προειδοποιεί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος και καλεί πολίτες και Πολιτεία να είναι προετοιμασμένοι για αυτό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ότι «οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά.

Τι σημαίνει αυτό το περί μέσου όρου; Αλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σεισμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο.

Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα…

Αρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπως και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου τον ανησυχεί πιο πολύ, απάντησε πως: «Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό.

Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα».

Όσον αναφορά την προστασία των πολιτών και την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε σε μια παράκτια περιοχή το καλοκαίρι ή και τον χειμώνα. Αισθανόμαστε ένα δυνατό σεισμό. Δεν περιμένουμε καμία άλλη πληροφορία κι από κανέναν. Απομακρυνόμαστε αμέσως από την ακτή, γιατί το τσουνάμι μπορεί να έρθει σε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό.

Εστω και λίγο ν’ αργήσουμε, μπορεί να είναι καθοριστικό, μπορεί να μην προλάβουμε. Και πάμε κατευθείαν είτε όσο μπορούμε στα ενδότερα είτε σε ψηλότερους ορόφους ενός κτιρίου, αν είμαστε σε ξενοδοχείο ή σε πολυκατοικία κοντά στη θάλασσα.

Και δεν επανερχόμαστε να δούμε τι έγινε. Θα μείνουμε μακριά 3-4 ώρες. Να περάσει ο όποιος κίνδυνος».

Με αφορμή την συνέντευξη, σε ανάρτησή στο Facebook ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Οι σεισμοί στον Κορινθιακό κόλπο είναι το θέμα της σημερινής μου συνέντευξης στον κ. Χρ. Βεργανελάκη στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Πελοποννήσου «Πελοπόννησος».

Εξηγώ ότι οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, ότι από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό του Αιγίου (Ιούνιος 1995) έχουν ήδη παρέλθει 27 χρόνια και ότι δεν είναι μόνο το ρήγμα των Αλκυονίδων που μας απασχολεί αλλά και πολλά άλλα ενεργά ρήγματα. Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό, αλλά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πρέπει να περιλαμβάνουν όλη την περιοχή, όπως και όλη τη χώρα. Επιπλέον, εξηγώ ότι συχνά οι ισχυροί σεισμοί στον Κορινθιακό προκαλούν τοπικά αλλά ισχυρά τσουνάμι. Συνεπώς, οι δράσεις πρόληψης και προστασίας πρέπει να περιλαμβάνουν και αυτό το ενδεχόμενο».

πηγή