Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Νέα έρευνα: Μία μερίδα πράσινα λαχανικά την ημέρα ξανανιώνει τον εγκέφαλο κατά 4 χρόνια!

Σε σύγκριση με όσους τρώνε σαλάτα 1 φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα, η διαφορά φτάνει τα 19 χρόνια!

Μία μερίδα σκουροπράσινα λαχανικά την ημέρα δεν τροφοδοτεί απλώς τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά ξανανιώνει τον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από το Σικάγο.

Εξετάζοντας τον εγκέφαλο εκατοντάδων ηλικιωμένων που τον είχαν δωρίσει μετά θάνατον στην επιστήμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά πράσινα λαχανικά είχαν λιγότερες αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους ήταν κατά μέσον όρο 4 χρόνια νεότερος απ’ ό,τι των συνομηλίκων τους που έτρωγαν λιγότερο συχνά σαλάτες.

Ωστόσο ο εγκέφαλος όσων έτρωγαν τουλάχιστον 7 μερίδες πράσινα λαχανικά την εβδομάδα ήταν κατά σχεδόν 19 χρόνια νεότερος απ’ ό,τι εκείνων που κατανάλωναν 1 μερίδα ή λιγότερη την εβδομάδα!

Η νόσος Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση μίας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Η πρωτεΐνη λέγεται β-αμυλοειδές και δημιουργεί χαρακτηριστικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγούν στην άνοια.

Οι ερευνητές αποδίδουν τις διαφορές που παρατήρησαν στα προστατευτικά συστατικά που περιέχουν τα λαχανικά.

«Τα ευρήματα αυτά είναι συναρπαστικά. Η βελτίωση της διατροφής έστω και σε ένα τομέα (όπως το να τρώνε πάνω από έξι μερίδες πράσινα λαχανικά την εβδομάδα) συσχετίστηκε με λιγότερες πλάκες β-αμυλοειδούς, σαν να είναι ο εγκέφαλος 4 χρόνια νεότερος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Puja Agarwal, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου.

Ανάλογο όφελος παρείχε και η αποφυγή των τηγανητών φαγητών, πρόσθεσε.

Αυτοψίες εγκεφάλου

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψίες εγκεφάλου σε 581 άτομα που είχαν μέση ηλικία 84 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν σε μεγάλη μελέτη για την άνοια. Όλοι τους είχαν δωρίσει τον εγκέφαλό τους μετά θάνατον για να προοδεύσει η έρευνα για τη νόσο.

Έως τον θάνατό τους, οι ηλικιωμένοι συμπλήρωναν κάθε χρόνο αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Σε αυτά ανέφεραν όλες τις κατηγορίες τροφίμων που κατανάλωναν. Το 39% από αυτούς είχαν διαγνωστεί με άνοια πριν τον θάνατό τους.

Στην παρούσα έρευνα εξετάστηκε η διατροφή τους τα τελευταία 6-7 χρόνια πριν πεθάνουν. Ύστερα συγκρίθηκε με τις πλάκες β-αμυλοειδούς και με τις εναποθέσεις της πρωτεΐνης ταυ (tau) που επίσης συμβάλλει στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Και οι δύο πρωτεΐνες, όμως, ανευρίσκονται στον εγκέφαλο και των ανθρώπων με υγιείς νοητικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των ηλικιωμένων με βάση τις επιταγές:

    Της μεσογειακής διατροφής
    Του διατροφικού προγράμματος MIND που είναι μία παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής για υγιή εγκέφαλο

Και τα δύο προγράμματα συνιστούν άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και περιορισμένα ζωικής. Από τα ζωικής συνιστούν κυρίως ψάρια και πουλερικά. 

πηγή