Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Τούρτα βανίλια-σοκολάτα

Υλικά

Μερίδες: 9

Βάση

Κρέμα

Διαδικασία

  1. Για την ασπρόμαυρη τούρτα ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση: θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι, να γίνουν σαν σκόνη.
  2. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο.
  3. Ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
  4. Το απλώνουμε σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 25 εκ.
  5. Το πιέζουμε προς τα κάτω, ώστε να είναι παντού ισόπαχο και να γίνει μια ενιαία βάση.
  6. Συνεχίζουμε με την κρέμα: Λιώνουμε τις κουβερτούρες με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
  7. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  8. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και λίγο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, να ενσωματωθούν και αυτά τα υλικά.
  9. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  10. Μόλις ζεσταθεί καλά, λίγο πριν βράσει, ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
  11. Οταν πήξει η κρέμα, την αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά για να μην κολλήσει.
  12. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
  13. Αφήνουμε την κρέμα λίγο να κρυώσει, ανακατεύοντας πού και πού για να μην κάνει κρούστα (για περίπου 1 ώρα).
  14. Τη ρίχνουμε πάνω στην μπισκοτένια βάση και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες.
  15. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την απλώνουμε με μια σπάτουλα πάνω στην κρέμα.
  16. Τρίβουμε τα 60 γρ. κουβερτούρα σε χοντρές φλούδες και τις ρίχνουμε πάνω στη σαντιγί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 20.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/aspromayri-toyrta/163440/