Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Η Ιταλία «βυθίζεται»: Νέο ρωσικό «ψαλίδι» 50% στο φυσικό αέριο – Πτώχευση Ρώμης προ τον πυλών

250 δισ. ευρώ «λήγουν» στις 31/12 για την Ρώμη - Δεν έχει ενέργεια - Σβήνει η βιομηχανία της

H Eυρωπαϊκή Ένωση  πλέον αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η συμμαχία με την Ουκρανία διέλυσε εν τη γενέσει της την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης από τα lockdown του Covid-19, o πληθωρισμός διαλύει εισοδήματα και αποταμιεύσεις και η κρίση τροφίμων είναι εδώ, αλλά το πρόβλημα κρατών όμως η Ιταλία είναι όχι δυσεπίλυτο, αλλά άλυτο.

Οι προσπάθειες της ΕΚΤ απέναντι σε «σκληρούς παίκτες» όπως η Ρωσία είναι πλέον αστείες και περιορίζονται στις απόπειρες διάσωσης μεμονωμένων κρατών από την επίθεση των αγορών, όπως η Ιταλία, όπου ο Μ.Ντράγκι, πρέπει να βρει κάπου 230 δισ. ευρώ να πληρώσει τα χρέη της Ρώμης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αντί να δει πώς θα σώσει την χώρα του, αποδύεται σε σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας.

Το πρόβλημα της Ιταλίας, όμως, είναι τρομακτικό: Η Ρώμη εισάγει το 65% του αερίου της από την Gazprom, η οποία παρέδωσε χθες στην ιταλική εταιρία Eni μόνο τη μισή ποσότητα των προμηθειών αερίου που αυτή είχε ζητήσει.

«Έναντι ημερήσιας ζήτησης αερίου από την Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% της ποσότητας που της έχει ζητηθεί, με τις πραγματικές ποσότητες που διανέμονται να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες από χθες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Το σχέδιο Ρώμης και Βρυξελλών για την αποθήκευση αερίου σε ποσοστό 90% της δυναμικότητάς του ενόψει του χειμώνα), καθίσταται όχι απλώς αδύνατο, αλλά αυτό που φαίνεται πιθανότερο αν δεν αλλάξει γνώμη η Μόσχα, είναι η πλήρης οικονομική κατάρρευση της Ιταλίας.

Εναλλακτική πηγή εισροής φυσικού αερίου προς την Ιταλία νόμιζε η Ρώμη ότι θα ήταν η Αλγερία. Εδώ και αν την «πάτησαν»!

Μπορεί Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ να έχουν εκπλήξει με την γεωστρατηγική επιλογή τους να στηρίξουν την Ρωσία στην παγκόσμια σύγκρουση που μαίνεται, αλλά η Αλγερία είναι παλιός και σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας και δεν δίνει ούτε κυβικό μέτρο αέριο παραπάνω στην Ιταλία.

Άλλωστε οι δυτικοί είναι που υποθάλπουν το Μαρόκο να επιτίθεται στην Αλγερία.

Η πρώτη απάντηση της Μόσχας στο ταξιδάκι του Ντράγκι στο Κίεβο ήταν να του κόψει το φυσικό αέριο κατά 15%, όπως έκοψε στην Γερμανία το 60% της ροής στην Γαλλία, συνολικά και πάει λέγοντας.

Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο κυμαίνεται στο 40%, αλλά οι «ατμομηχανές» της βιομηχανικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία εξαρτούν τα ενεργειακά διαθέσιμά τους από τη Ρωσία σε ποσοστό 55% και 65% αντίστοιχα, ενώ η ενεργειακή εξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο διαμορφώνεται σε ποσοστό 85%.

Την ίδια ώρα, ο «τινάχθηκε στον αέρα» ο στόχος των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών να εξασφαλίσουν αποθέματα σε ποσοστό 80% μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, διαλύεται, πρώτιστα από την διακοπή των ρωσικών παροχών και έπειτα από την έκρηξη στις εγκαταστάσεις LNG στο λιμάνι Freeport των ΗΠΑ που διέκοψαν μέχρι τον Σεπτέμβριο την ροή του στην ΕΕ

Η ΕΕ τον ερχόμενο χειμώνα δεν θα έχει αποθέματα φυσικού αερίου, αν δεν αλλάξει την πολιτική της στην Ουκρανία και δεν αποδεχθεί ότι οι ρωσόφωνοι δικαιούνται να ζήσουν ελεύθεροι.

Στο τέλος της ημέρας ίσως αποδεχθούν ότι και η Ουκρανία δεν θα υπάρχει πλέον ως χώρα, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ της επιβίωσης των λαών τους και την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του Ζελένσκι.

Π.χ. η Γαλλία που εξαρτάται κατά 17% από τις ρωσικές ροές φυσικού αερίου δεν παίρνει πλέον ούτε κυβικό μέτρο!

Και μπορεί το 17%, να ακούγεται μικρό μπροστά στο 55% της Γερμανίας και το 65% της Ιταλίας που υποδύονται και τους «σωματοφύλακες του Ζελένσκι», αλλά δεν είναι καθόλου μικρό για μία χώρα που αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση κι έχει τεράστια χρέη.

Το χειρότερο για την Γαλλία είναι ότι ενώ εισήγαγε φυσικό αέριο από την Ισπανία, αλλά και σε υγροποιημένη μορφή λόγω ΗΠΑ, μετά την έκρηξη στο Freeport θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο για να έχει πάλι φυσικό αέριο.

Το θέμα είναι στην Ελλάδα τι θα γίνει. Στην Ελλάδα θα φτάσει ίσως και 3 ευρώ το λίτρο μέχρι τον Σεπτέμβριο (ήδη το αγγίζει στα νησιά του Αιγαίου με τιμή στα 2,70-2,80, ο πληθωρισμός θα κατατρώει τα εισοδήματα, οι επενδυτές δεν θα έρχονται παρά μόνο για να αγοράσουν την ελληνική γη -και όταν έρχονται- η ανεργία από τον Σεπτέμβριο θα ξεπεράσει αυτή των Μνημονίων και γενικά θα επικρατήσει μία κατάσταση «ο σώζων εαυτόν σωθείτω»…

πηγή