Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Αυτοί που σας λένε ότι η τιμή του βαρελιού πετρελαίου, θα πέσει άμεσα στα 80$ είναι άσχετοι

ΜΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ! ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ:
Επειδή έχω λάβει αρκετά μηνύματα για την τιμή του πετρελαίου που κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα πέσει, θα σας πω μερικά πράγματα και κρατείστε τα! Βάλτε τα στο αρχείο σας γιατί αποτελούν την βάση των πρωτογενών κανόνων που αν τους κατανοήσετε, ουδείς μπορεί να σας κοροϊδέψει ή να σας ξεγελάσει. Αν και τα έχω ξαναπεί στο παρελθόν, βλέπω ότι χρειάζεται να επανέλθουμε!!

Για να πέσει η τιμή του Brent (Βόρειας Θάλασσας) και του WTI (Αμερικανικό), μπορεί να γίνει με ΤΡΕΙΣ τρόπους:

>>1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΚΑΜΠΥΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ): Σήμερα η ζήτηση παγκοσμίως είναι λίγο κάτω από 100.000.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Εάν οι παραγωγοί (κυρίως οι ΗΠΑ και ο OΠΕΚ+) ήθελαν να ρίξουν την τιμή, δεν είχαν παρά να αυξήσουν την παραγωγή και να πλημμυρίσουν την αγορά με πετρέλαιο. Για παράδειγμα, μια αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 3.500.000 βαρέλια, θα έριχνε την τιμή ακόμα και κάτω από τα 80$ το βαρέλι!

Το θέμα είναι ότι κανένας δεν θέλει να αυξήσει την παραγωγή. Είτε γιατί κάποιες χώρες δεν μπορούν τεχνικά γιατί έχουν φτάσει στα όρια της παραγωγικής τους ικανότητας είτε γιατί κάποιες άλλες χώρες θέλουν να βρίσκονται οι τιμές σε υψηλά επίπεδα. Κάποιοι που διαρκώς κοροϊδεύουν τον κόσμο, λένε ότι η επιλογή Μπάϊντεν να βγάλει μια τεράστια ποσότητα (180.000.000 βαρελιών) από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και να τα ρίξει στην αγορά, θα σώσει την κατάσταση! ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ για όσους δεν είναι μυημένοι! ΜΕΓΑ ΨΕΥΔΟΣ αν το λένε μυημένα στελέχη!! Διότι τα 180 εκ. βαρέλια είναι για χρήση στους επόμενους 6 μήνες. Τουτέστιν 180.000.000 βαρέλια για 180 ημέρες, ισοδυναμούν με 1.000.000 βαρέλια την ημέρα! Δηλαδή το 1% της παγκόσμιας ζήτησης. Αν το δείτε έτσι, δεν είναι και καμιά τεράστια αύξηση. Είναι κάτι, αλλά δεν συγκινεί κανέναν στην αγορά. Διότι ήδη λείπουν από την αγορά περίπου 2.500.000 βαρέλια λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία.

Κατά καιρούς όμως και εντελώς ξαφνικά, φεύγουν από την αγορά κι άλλες ποσότητες. Όπως πχ. Όταν η Λιβύη ισχυρίστηκε ότι μια βλάβη σε μια βαλβίδα στο σύστημα των αγωγών της στην λεκάνη Γκαντάμες, ήταν η αιτία που χάθηκαν 1.000.000 βαρέλια την ημέρα από τα 1.200.000 βαρέλια που παράγει. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του αγωγού του Καζακστάν. Πάλι «χάθηκαν» άλλα 1.000.000 βαρέλια (bpd). Υπάρχει δηλαδή ένα έλλειμα μεταξύ της ζητούμενης ποσότητας σε σχέση με την προσφερόμενη ποσότητα πετρελαίου. Το οποίο -σήμερα- με όλα αυτά, είναι περίπου στα 2.000.000 bpd. Αυτή η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς δεν φαίνεται να αποκαθίσταται και είναι αυτή που τελικά κρατά τις τιμές ψηλά πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

>>2. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΚΑΜΠΥΛΗ ΖΗΤΗΣΗΣ). Στο σημείο που βρισκόμαστε, εάν παρατηρήσατε, τόσο ο Μπάϊντεν όσο και ο διευθυντής του Διεθνούς οργανισμού Ενέργειας (ο τούρκος Φατίχ Μπιρόλ) ζητάνε από τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι τα ΙΧ του. Αλλά και αν χρησιμοποιεί ΙΧ να μην τρέχει!!! Προφανώς γιατί θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση. Αν μειωθεί η ζήτηση σε πετρέλαιο, τότε σαφώς θα ξεκινήσει η τιμή να πέφτει. Όπως ακριβώς έγινε το 2020 και τα είχαμε προβλέψει τότε μέχρι δεκάρας! Όμως η ζήτηση παρά τις ακριβές τιμές του πετρελαίου (και των καυσίμων) δεν έπεσε και πάρα πολύ. Μια αναιμική πτώση θα έλεγα. Για να πέσει στα 85$ το βαρέλι, χρειαζόμαστε μια μείωση της ζήτησης σήμερα σε πετρέλαιο, κατά 15%-20%. Πράγμα αδύνατον μιας και μιλάμε ότι τα καύσιμα μπορεί να είναι ακριβά αλλά η ανελαστικότητα στην χρήση τους δεν μειώνει την ζήτηση πάνω από 2%-4%. Θα μου πείτε τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να μειώσει την ζήτηση σε πετρέλαιο; Αυτό που φοβάμαι περισσότερο απ όλα και αποτελεί τους εφιάλτες μου τα βράδια! ΕΝΑ ΝΕΟ LOCKDOWN !!! Αυτό μπορεί να ρίξει την ζήτηση ακόμη και 30% οπότε επιτέλους κάποιοι θα καταφέρουν να ρίξουν τις τιμές του πετρελαίου!
Άσχετο φυσικά αν η επανάληψη του 2020, θα αποτελέσει ταφόπλακα για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά για την Δύση.

>>3. ΜΙΑ ΜΕΙΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Αυτό ουσιαστικά, αποτελεί την μετακίνηση και των δύο καμπυλών. Π.χ. μια ταυτόχρονη συμφωνία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του και ταυτόχρονα ένα περιφερειακό lockdown π.χ. σε Ινδία και Κίνα, αποτελούν μια τρίτη περίπτωση σύμφωνα με την οποία πέφτουν οι τιμές !
Και στα τρία αυτά "σενάρια", υπάρχουν πάντοτε τα γεωπολιτικά ασφάλιστρα, τα οποία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και του φόβου ότι μπορεί να γενικευτεί ή να ξεσπάσει και αλλού, αυξάνουν τις τελικές τιμές κατά 15$ ως και 25$. Θέλω να πω δηλαδή ότι ακόμη κι αν τελειώσει αύριο ο πόλεμος στην Ουκρανία, μην περιμένετε να πέσει η τιμή του βαρελιού κάτω από τα 80$. Και θα μου πείτε, πόσο θα ήταν μια κανονική τιμή βαρελιού σήμερα; ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ:

>>> Το 2019, πριν τον κορωνοιό, η πρόβλεψη για την ζήτηση του 2020, ήταν το ρεκόρ που ανέμεναν όλοι. Και από 100 εκ βαρέλια, προέβλεπαν ότι το 2020 η ζήτηση θα φτάσει τα 106.000.000 βαρέλια. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ βέβαια λόγω όσων ζήσαμε τότε. Αυτό, δηλαδή ότι η πρόβλεψη για 106 εκ βαρέλια δεν επετεύχθη ποτέ, αποτελεί ένα πρόβλημα πολύ βαρύ για τους επενδυτές, άσχετα αν δεν το λέει κανείς! Εάν υποθέσουμε ότι δεν είχαν γίνει τα lockdown στην Δύση, σήμερα, η τιμή του βαρελιού χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα ήταν μεταξύ 58.5$ και 64.5$. Και να σας πω και κάτι? Αν δεν είχαν γίνει τα lockdowns, δεν θα γινόταν ποτέ κανένας πόλεμος στην Ουκρανία! Άσχετο ε; H μήπως εκεί είναι το ζουμί της υπόθεσης;

Αλλά θα σας πω και κάτι επιπρόσθετα! Ακόμα κι αν έχω άδικο, και στην περίπτωση που δεν γινόταν κανένα lockdown αλλά τελικά ξεσπούσε πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή του βαρελιού θα ήταν κάτω από τα 90$... Αλλά ούτε αυτό πρόκειται να το παραδεχτεί κανένας δημόσια από τους μυημένους! Γιατί να το κάνει άλλωστε;

Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες, γύρω από τους οποίους περιστρέφονται όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να ακούσετε! Άλλος υπερτονίζει τα μεταφορικά, άλλος τον εμπορικό πόλεμο, άλλος την γεωπολιτική, γενικώς ο καθένας ότι μπορεί λέει!

Η κανονιστική αλήθεια είναι αυτή που μόλις σας περιέγραψα. Και λειτουργεί νομοτελειακά! Παρακολουθείτε λοιπόν τους δείκτες ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου και τους δείκτες ημερήσιας ζήτησης και από μόνοι σας θα μπορείτε να κατανοήσετε τι θα γίνει σε γενικές γραμμές με την τελική τιμή του βαρελιού! Κι αν ποτέ δείτε ότι η τελική τιμή του βαρελιού δεν εναρμονίζεται με αυτόν τον κανόνα, τότε να είστε βέβαιοι ότι κάπου έχετε κάνει λάθος! Ή σας έχουν δώσει ψεύτικα (παραποιημένα) στοιχεία.

ΥΓ1.
Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε γιατί όλα αυτά δεν τα έχετε διδαχτεί σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσή σας! Δίκιο έχετε!! Είναι διεθνής πρακτική, στις χώρες που έχουν υδρογονάνθρακες όπως η Ελλάδα, να αφαιρούνται ακόμα και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση τέτοιες αναφορές! Ενώ όσο πιο τριτοκοσμική είναι η ενημέρωση, τόσο τα ΜΜΕ αρνούνται να αναφερθούν σε όλα αυτά! Εκτός κι αν έλθει ο Αρμαγεδδών! Τότε όλοι θα ασχολούνται με όλα και ξαφνικά όλοι θα γίνουν ειδικοί! Τι κι αν 40 χρόνια δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς με αυτά; Σήμερα πλέον η κάθε γειτονιά, έχει τον ειδικό της που τα έμαθε από την WikiPedia ! Τι όχι;

Γιωργος Αδαλης