Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρωσία «αναγεννά» τη μυστική σοβιετική βάση «Object 825» στην Κριμαία; Μαζική ανάπτυξη ρωσικού στόλου όσο η διπλωματία κωλυσιεργεί

Από ανοικτά της Βρετανίας μέχρι και τη Συρία αναπτύχθηκε το ρώσικο Πολεμικό Ναυτικό-Στη Λευκορωσία αερομεταφερόμενες δυνάμεις και Spetsnaz της Μόσχας-Μήνυμα Μόσχας σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία

Η Ρωσία φέρεται να «αναγεννά» τη μυστική σοβιετική βάση υποβρυχίων και πυρηνικό καταφύγιο «Object 825» στην Κριμαία σε περίπτωση πολέμου, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να έχουν ενισχύσει αμοιβαία τις στρατιωτικές δυνατότητές τους γύρω από την Ουκρανία.

Η μυστική υπόγεια βάση «Object 825», όπου αποθηκεύονταν σοβιετικά υποβρύχια και πυρηνικά όπλα, δημιουργήθηκε στον Κόλπο Μπαλακλάβα της Κριμαίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο πλοίαρχος 1ου βαθμού Βασίλι Νταντίκιν σε ρωσικό ΜΜΕ για την ιστορική υποδομή, που παρέχει δυνατότητες προφύλαξης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Η κατασκευή του άκρως απόρρητου «Object 825» ξεκίνησε από τη σοβιετική ηγεσία εν μέσω της «ψυχρής» αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η βάση ανεγέρθηκε το 1961 στον κόλπο Μπαλακλάβα, ακριβώς μέσα στην οροσειρά Ταύρος, κατόπιν προσωπικής εντολής του ηγέτη της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν. Η μοναδικότητα της υποδομής ήταν ότι ήταν δυνατό να αποκρυφτεί από εχθρικές δυνάμεις ένας πλήρης στολίσκος υποβρυχίων και πυρηνικών όπλων.

Το καταφύγιο περιβαλλόταν από τσιμεντένιο θόλο τριών μέτρων, ενώ στην κορυφή βρίσκονταν βράχοι, γεγονός που επέτρεπε στη βάση να αντέχει την πρόσκρουση ενός πυρηνικού όπλου χωρητικότητας έως και 100 κιλοτόνων TNT. Για σύγκριση, η βόμβα «Kid» που έπεσε το 1945 στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα, άγγιξε την απόδοση των 20 κιλοτόνων. Επομένως, εάν η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούσαν έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ τους, ο «γίγαντας κάτω από το βράχο» της Κριμαίας θα αποδεικνυόταν ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στον κόσμο.

Αρχικά, ο κύριος σκοπός του «Object 825» είναι η αποθήκευση και η συντήρηση των ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων (DEPL) των έργων 613 και 633, είπε ο συνταξιούχος πλοίαρχος Βασίλι Νταντίκιν στο PolitExpert. Στο μυστικό συγκρότημα όχι μόνο διατηρούνταν υποβρύχια, αλλά και επισκευάζονταν, ενώ αργότερα, τα εν λόγω υποβρύχια αντικαταστάθηκαν με πιο σύγχρονα.

«Η βάση προοριζόταν για καταφύγιο, επισκευή και συντήρηση υποβρυχίων. Για να αποκρυφθούν τα υποβρύχια έμπαιναν στον κόλπο μόνο τη νύχτα. Τις ώρες αυτές, το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν εντελώς κλειστό στην Μπαλακλάβα. Ένα υπόγειο κανάλι μήκους 602 μέτρων μπορούσε να φιλοξενήσει 7 μεσαία ή 9 μικρά ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια. Επιπλέον, υπήρχε επίσης αποθήκευση τορπίλων και πυρηνικών κεφαλών», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

«Το υπόγειο κανάλι στο "Object 825" είχε δύο εξόδους ταυτόχρονα. Η μία οδηγούσε στον κόλπο, μέσω του οποίου έμπαιναν μέσα ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια και το άλλο στην ανοιχτή θάλασσα - από όπου τα υποβρύχια αναπτύσσονταν για εκστρατείες εκπαίδευσης και μάχης. Εάν είναι απαραίτητο, μια από τις εισόδους θα μπορούσε να κλείσει με ένα λιμάνι», είπε ο Νταντίκιν.

Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, το υπόγειο καταφύγιο θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 3.000 ανθρώπους στην επικράτειά του. Δεν υπήρχαν πολλά αποθέματα τροφίμων και ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα ένας τέτοιος αριθμός ανθρώπων να μπορούσε να ζήσει εκεί για περίπου 30 ημέρες. Οι διάδρομοι στο μυστικό συγκρότημα είναι χτισμένοι ελαφρώς καμπυλωτοί και όχι ίσιοι, κάτι που θα μείωνε αποτελεσματικά το ωστικό κύμα της έκρηξης. Υπήρχε επίσης μία πιο κλειστή, μυστική τοποθεσία στο καταφύγιο, με το ξεχωριστό όνομα - "Object 820" - για την οποία δεν γνώριζαν όλοι οι υπάλληλοι.

«Αργότερα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπήρχε πυρηνικός πόλεμος και δεν είχε νόημα να διατηρηθεί το έργο. Ωστόσο, η μυστική βάση παρέμεινε και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ανέλαβε τη διαχείριση η Ουκρανία και συγκεκριμένα το Πολεμικό Ναυτικό. Οργάνωσε εκεί ένα μουσείο του Ψυχρού Πολέμου ή, όπως λεγόταν, του πολέμου «ανάμεσα στη σοβιετική αυτοκρατορία και του μπλοκ του ΝΑΤΟ», είπε ο Νταντίκιν.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991, στο "Object 825" στην Ουκρανία δεν δόθηκε πραγματικά η δέουσα προσοχή. Το 1993 σταμάτησαν να φρουρούν το μεγαλύτερο μέρος του συγκροτήματος. Η κάποτε μεγαλοπρεπής κατασκευή λεηλατήθηκε - μεταξύ 1993 και 2003, οι περισσότερες συσκευές κλάπηκαν, οι οποίες περιελάμβαναν μη σιδηρούχα μέταλλα.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας με τη Ρωσία το 2014, η Μόσχα ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας ανακατασκευή της μυστικής βάσης. Για αρκετά χρόνια, το "Object 825" είχε αλλάξει πολύ. Έγινε δυνατή η αναβάθμιση ακόμη και της πιο μυστικής υδραυλικής δομής, συμπληρώνοντάς τη με σύγχρονα μουσειακά εκθέματα.

Το "Object 825" είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Μπαλακλάβα, είπε ο Νταντίκιν, καθώς για την κατασκευή του έργου καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια και ενέργεια. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να διαγραφεί η κατασκευή από τις επιχειρησιακές υποδομές, πιστεύει ο στρατιωτικός ειδικός. Το περιθώριο ασφαλείας που ενσωματώθηκε στην κατασκευή του στην εποχή της ΕΣΣΔ καθιστά δυνατή ακόμη και τώρα την εκ νέου διαμόρφωση της βάσης για επιχειρησιακή χρήση, εάν κριθεί απαραίτητο.

«Το Object 825 υπαινίσσεται: αν συμβεί κάποιο χάλι και πρέπει να ληφθεί δράση, η βάση δύναται να αξιοποιηθεί με κάποιο τοπικό τρόπο», κατέληξε ο ίδιος.

Από ανοικτά της Βρετανίας μέχρι και τη Συρία αναπτύχθηκε το ρώσικο Πολεμικό Ναυτικό

Τη στιγμή που οι συζητήσεις για την επιχειρησιακή αξιοποίηση της σοβιετικής βάσης φαίνεται να έχουν ξεκινήσει, η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στη Λευκορωσία και κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων συνεχίστηκε αμείωτη τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με το πόρταλ στρατιωτικών πληροφοριών Janes.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδεικνύουν ότι η συχνότητα της στρατιωτικής δραστηριότητας έχει αυξηθεί, με τις καθημερινές παρατηρήσεις εξοπλισμού εν κινήσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η συγκέντρωση τον Οκτώβριο του 2021.

Οι χερσαίες δυνάμεις της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε αρκετές τοποθεσίες στη Λευκορωσία, κυρίως κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας με την Ουκρανία.

Τα συστήματα αεράμυνας S-400 έχουν επίσης αρχίσει να καταφθάνουν και η εκτίμηση είναι ότι ένα από τα τάγματα -που πιθανότατα ανήκει στο 1529ο Σύνταγμα Αεράμυνας που σταθμεύει στο Khabarovsk- έχει εκφορτωθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό Luninets, περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις EMD, πολλαπλές μονάδες Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) έχουν επίσης εντοπιστεί να αναπτύσσονται στη Λευκορωσία. Τουλάχιστον ένα τάγμα από την 76η και την 98η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία –που σταθμεύουν στο Σκοφ και το Ιβάνοβο – και πιθανά στοιχεία της 45ης Ταξιαρχίας Spetsnaz έχουν επίσης αναπτυχθεί σε διάφορες τοποθεσίες στη χώρα.

Παράλληλα, η παρακάτω βλέπουμε την τρέχουσα θέση μιας αρμάδας πλοίων επιφανείας που αποτελείται από το δεξαμενόπλοιο Vyazma, το βοηθητικό σκάφος SB-406, τη φρεγάτα Admiral Kasatonov, τον Αντιναύαρχο Kulakov BOD και το καταδρομικό πυραύλων Marshal Ustinov, τις κορβέτες Stoikiy και Soobrazitelny, με απροσδιόριστη πορεία από τα ανοικτά της Βρετανίας, όπου εντοπίστηκαν χθες.

Ταυτόχρονα, μια ομάδα αμφίβιων πλοίων επίθεσης του Βόρειου και Βαλτικού Στόλου έφτασε στις εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης του ρωσικού ναυτικού στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, ανέφερε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ναυτική ομάδα επιχειρήσεων που αποτελείται από τα μεγάλα αμφίβια πλοία επίθεσης Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets, Olenegorsky Gornyak, Korolyov, Minsk και Kaliningrad ολοκλήρωσε τη διέλευση της σε όλη την Ευρώπη και έφτασε στην ανατολική Μεσόγειο ως μέρος των ασκήσεων υπό τη διεύθυνση του διοικητή του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχου Νικολάι Γεβμένοφ, σύμφωνα με το υπουργείο.

«Αυτή τη στιγμή, τα πλοία βρίσκονται σε τροχιά στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, όπου έχουν αρχίσει να αναπληρώνουν τα καύσιμα και τα λιπαντικά τους, το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα στο απαιτούμενο επίπεδο στις εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο», επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού μπορούν να φτάσουν στην υλικοτεχνική εγκατάσταση της Ταρτούς για να αγκυροβολήσουν, να πραγματοποιήσουν επισκευές, να αναπληρώσουν τις προμήθειες ή να υποβληθούν σε συντήρηση.

Μεγάλα αμφίβια πλοία επίθεσης του Έργου 11711 (το Pyotr Morgunov) και του Έργου 775 (το Georgy Pobedonosets, το Olenegorsky Gornyak, το Korolyov, το Minsk και το Kaliningrad) έχουν οριστεί για να αναπτύξουν μια αμφίβια δύναμη επίθεσης σε μια μη εξοπλισμένη ακτή. Είναι ικανά να μεταφέρουν διάφορους τύπους θωράκισης.

Σε συμμόρφωση με το σχέδιο εκπαίδευσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων για το 2022, μια σειρά ναυτικών ασκήσεων διεξάγεται φέτος τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε όλες τις περιοχές ευθύνης των στόλων του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη γενική διοίκηση του Ανώτατου Διοικητή του Ρωσικού Ναυτικού Ναύαρχου Γεβμένοφ.

Οι ναυτικοί ελιγμοί επικεντρώνονται σε μέτρα του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροδιαστημικής Δύναμης για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Ωκεανό και την αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών για τη Ρωσία από την κατεύθυνση των θαλασσών και των ωκεανών.

Οι ασκήσεις θα καλύψουν τις θάλασσες που γειτνιάζουν με το ρωσικό έδαφος και επίσης σημαντικές επιχειρησιακές περιοχές του Παγκόσμιου Ωκεανού. Θα πραγματοποιηθούν χωριστές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα Οχότσκ, στον βορειοανατολικό Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Συνολικά, οι μαζικές ασκήσεις θα συγκεντρώσουν πάνω από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 είδη στρατιωτικού υλικού και περίπου 10.000 στρατιώτες.

Η Μόσχα καλεί ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να σταματήσουν «αμέσως» τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζητά από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να διακόψουν «αμέσως» τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία. Επίσης, ζητά να σταματήσουν την «υστερία» όσον αφορά στη σύγκρουση στο Ντονμπάς, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Καλούμε τις χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσουν αμέσως την "υστερία" γύρω από την ενδοουκρανική σύγκρουση, να σταματήσουν τις στρατιωτικές προμήθειες και την υποστήριξη προς το Κίεβο ως ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη στην ανατολική Ουκρανία» είπε συγκεκριμένα η Ζαχάροβα σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία αναμένει ότι οι ουκρανικές Αρχές θα ακολουθήσουν τυφλά τους «μέντορές τους στο ΝΑΤΟ», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα μονοπάτι «προς το πουθενά».

Χθες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τσιζόφ, καταδίκασε τη δήλωση του Πενταγώνου ότι κατέχει υποτιθέμενα δεδομένα που δείχνουν ότι η Μόσχα σκοπεύει να προχωρήσει σε «κατασκευασμένη επίθεση» με στημένο βίντεο ως πρόσχημα για να «εισβάλει» στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο «CNN», ο Τσιζόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν κάνει «ποτέ» τέτοια πράγματα, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Πενταγώνου.

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Washington Post», το οποίο υποστήριζε ότι ο Λευκός Οίκος σχεδίαζε να κατηγορήσει τη Ρωσία πως σκοπεύει να οργανώσει μια ψεύτικη επίθεση στην Ουκρανία για να δικαιολογήσει την εισβολή στη χώρα.

«Έχουμε πληροφορίες ότι οι Ρώσοι είναι πιθανό να θέλουν να κατασκευάσουν ένα πρόσχημα για εισβολή –κάτι που και πάλι, είναι έξω από όσα περιμένουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, το απόγευμα της Πέμπτης.

πηγή