Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ξαφνικός απόπλους όλων των υποβρυχίων του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού – Σιγή από Μόσχα

Πέπλο άκρας μυστικότητας καλύπτει την έκτακτη αναχώρηση όλων των ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του Στόλου του Ειρηνικού, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ από τη βάση τους, την ώρα που η Μόσχα τηρεί σιγή ασυρμάτου.

Όπως αναφέρεται, άγνωστος αριθμός πυρηνικών  υποβρυχίων  με βάση το Vilyuchinsk απέπλευσαν επειγόντως, αναφέρει η ιστοσελίδα Avia.pro. Το Vilyuchinsk είναι μια πόλη στην χερσόνησο Kamchatka

Τα έτοιμα για αποστολή πυρηνικά υποβρύχια του ρωσικού Ναυτικού του Ειρηνικού εγκατέλειψαν επειγόντως τη βάση τους, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με το MilitaryMaps, στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, όλα τα πυρηνικά υποβρύχια του Στόλου του Ειρηνικού του ρωσικού Ναυτικού τέθηκαν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και εγκατέλειψαν τις βάσεις τους με άγνωστο προορισμό.

Αυτή η κατάσταση παρατηρήθηκε σε πολλούς ρωσικούς ναυστάθμους του Στόλου του Ειρηνικού.

Οι δορυφορικές εικόνες της ναυτικής βάσης στο Vilyuchinsk της Καμτσάτκα επιβεβαιώνουν ότι τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια έχουν εγκαταλείψει τη βάση σε διάστημα λίγων ημερών. Τα τελευταία φωτογραφικά στοιχεία που ελήφθησαν από τον δορυφόρο  Sentinel-2 έχουν ημερομηνία  23 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα συστήματα εντοπισμού GPS, τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια  Project 955 Borey, 955A Borey-A και 949A Antey άρχισαν να εγκαταλείπουν τη μόνιμη βάση τους ξεκινώντας ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου. Ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ούτε το ρωσικό Ναυτικό έχουν δημοσιεύσει κανένα επίσημο σχόλιο σχετικά με τις λεπτομέρειες ενός τόσο μαζικού ναυτικού ελιγμού.

Την ίδια ώρα οι  πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας στην Ουάσιγκτον, σε κοινό άρθρο τους, στο National Interest, τάχθηκαν κατά της τηλεδιάσκεψης για την Δημοκρατία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 10 Δεκεμβρίου αποκαλώντας την «προϊόν του Ψυχρού Πολέμου» και απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρωτοβουλία:

«Αυτό το προφανές προϊόν της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου θα προκαλέσει ιδεολογική αντιπαράθεση και διχασμό στον κόσμο, δημιουργώντας νέες διαχωριστικές γραμμές.

Αυτή η τάση είναι αντίθετη με την ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου. Είναι αδύνατο να αποτραπεί ο σχηματισμός μιας παγκόσμιας πολυκεντρικής αρχιτεκτονικής, αλλά αυτό μπορεί να περιπλέξει την αντικειμενική διαδικασία. Η Κίνα και η Ρωσία απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτό το βήμα».

Στο ίδιο  άρθρο, οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας στην Ουάσιγκτον απευθύνουν επίσης έκκληση στις ηγεσίες άλλων κρατών με έκκληση «να επικεντρωθούν στις δικές του υποθέσεις  και να μην επικρίνουν τους άλλους».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημοκρατία στη Ρωσία και την Κίνα. Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις είναι καλύτερα να σκέφτονται τον εαυτό τους και το τι συμβαίνει στα σπίτια τους. Είναι ελευθερία όταν διάφορα συλλαλητήρια στις χώρες τους διαλύονται με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα; Δεν ακούγεται σαν ελευθερία»  αναφέρεται στο άρθρο.

πηγή