Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Όπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση για τον λιγνίτη: Ανοίγουν τα εργοστάσια - «Πεθαμένες» οι ΑΠΕ

ΑΔΜΗE: «Να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για τον χειμώνα»

Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» που έκλεισε τα εργοστάσια λιγνίτη στην προσπάθεια της να κάνει «κλιματικά ουδέτερη» την Ελλάδα, καθώς ανοίγει ξανά τα εργοστάσια, διότι οι ΑΠΕ αποδείχθηκαν... «πεθαμένες». 

Ήταν κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες το pronews και επιβεβαιώνεται τώρα από τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος ζητά μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου ενόψει της αυξημένης ζήτησης για ρεύμα.

Αν σε αυτό βάλει κανείς δίπλα και την ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές και έχει προκαλέσει στενότητα εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καταλαβαίνει πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.

Χαμηλά αποθέματα στις υδροηλεκτρικές μονάδες

Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης είναι σχετικά μικρή, καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Έτσι η αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις θερμικές μονάδες, τις ανανεώσιμες πηγές στο βαθμό που θα είναι διαθέσιμες καθώς και εισαγωγές.

Οι παραπάνω εκκλήσεις και φόβοι αποτελούν ένα από τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής για την απότομη απολιγνιτοποίηση της χώρας

Όπως και κατά τους περασμένους καύσωνες, έτσι και στην χειμερινή περίοδο που έρχεται οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα θα εκτοξευθούν ξανά, με τον ΑΔΜΗΕ να φοβάται νέα υπερφόρτωση του δικτύου.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την απότομη απολιγνιτοποίηση της χώρας με την ταυτόχρονη προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, κυρίως στα φωτοβολταϊκά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες, με παράλληλη εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό, ενώ έχουν δημιουργηθεί λίγες σε αριθμό μονάδες παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο.

Ωστόσο η χώρα, όπως φάνηκε με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο το περασμένο καλοκαίρι, δεν είναι έτοιμη να στηριχτεί ούτε κατά το ήμισυ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επαναλειτουργούν τα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, σε αναμονή η Μεγαλόπολη

Η αυξημένη ζήτηση λόγω κρύου μάλιστα βάζει ξανά μπρός τα τρία ορυχεία λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Μηχανήματα, εκσκαφείς και ταινιοδρόμοι που είχαν παροπλιστεί μπαίνουν ξανά σε λειτουργία! Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα για επαναλειτουργία τίθεται η Μεγαλόπολη 3, με τον ΑΔΜΗΕ μάλιστα να ζητά να μη διαγραφεί από τα μητρώα της ΔΕΗ, όπως είχε προγραμματιστεί.

Έτσι λοιπόν η απολιγνιτοποίηση πάει αρκετά πιο πίσω λόγω συνθηκών.

Χαμηλή η συνεισφορά των ΑΠΕ

Αυτό γίνεται και επειδή οι ΑΠΕ δεν έχουμε μεγάλη συμβολή σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι με την άπνοια οι ανεμογεννήτριες συμμετέχουν στην παραγωγή ρεύματος σε μικρό ποσοστό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ίδιο συμβαίνει και σε συνθήκες πάγου. 

Ο χειμώνας επίσης έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: Η μεγάλη ζήτηση ρεύματος, είναι το βράδυ. Αυτό σημαίνει πως βγαίνει από την εξίσωση η μεγάλη βοήθεια από τα φωτοβολταϊκά, την οποία έχουμε το καλοκαίρι που το μεγαλύτερο ζόρι είναι το μεσημέρι, λόγω της λειτουργίας των air condition μέσα στον καύσωνα.

Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να εξετάσει και τις εξαγωγές ρεύματος, καθώς τελικά ίσως… δεν φτάνει ούτε για εμάς.

πηγή