Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Zeus - Το υπερόπλο της Ρωσίας από το διάστημα που απενεργοποιεί επικοινωνίες & ραντάρ

Το Ρωσικό πυρηνικό διαστημικό ρυμουλκό Zeus, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απενεργοποίηση πιθανών αντιπάλων, με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και «πυροβολισμό» με λέιζερ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορούν τη Ρωσία, για τη δοκιμή ενός «διαστημικού όπλου», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον δορυφόρων και όχι μόνο  που κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

H Ρωσία σκοπεύει να τοποθετήσει ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο στην τροχιά του πλανήτη, για την καταπολέμηση των πυραύλων κρούζ και των βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του KB  Arsenal Design Bureau, μιλάμε για την ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικών και λέιζερ όπλων, τα οποία, εκτός από την καταπολέμηση εχθρικών πυραύλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καταστροφή ενός διαστημικού σκάφους. 

Αυτό το όπλο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στο πυρηνικό ρυμουλκό "Zeus".

Το Ρωσικό πυρηνικό διαστημικό ρυμουλκό Zeus, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απενεργοποίηση πιθανών αντιπάλων, με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και «πυροβολισμό» με λέιζερ.

Στην πραγματικότητα, μιλάμε για την πρώτη γνωστή περίπτωση τοποθέτησης ισχυρής ενέργειας και ηλεκτρομαγνητικών όπλων, στην τροχιά ενός πλανήτη και, σε αυτήν την περίπτωση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί υψηλή απόδοση στην καταπολέμηση των υπερηχητικών όπλων.

Επιπλέον, οι ειδικοί δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, ανάλογα με την περίπτωση η ζώνη καταστροφής των ηλεκτρομαγνητικών όπλων μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά δυνατή, την καταπολέμηση των εχθρικών δυνάμεων στο έδαφος, για παράδειγμα: απενεργοποιώντας τις επικοινωνίες, το ραντάρ, συστήματα αεροπορικής άμυνας και, στην πραγματικότητα, κάθε άλλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

«Μια στόχευση από ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο, μπορεί να καλύψει μια περιοχή με ακτίνα αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, αν όχι εκατοντάδων. Είναι πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά την καταπολέμηση των εχθρικών δυνάμεων, και όταν χρησιμοποιηθούν όπλα λέιζερ, η ακρίβεια των χτυπημάτων μπορεί να μετρηθεί σε λίγα εκατοστά με απίστευτη καταστροφική ισχύ." 

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου μπορεί να διαρκέσει 10-15 χρόνια.

Όμως  α υπουργεία  Εξωτερικών των δύο χωρών Αμερικής και Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρουν ότι η Μόσχα, προχώρησε ήδη στη δοκιμή ενός δορυφόρου, στην οποία περιλαμβανόταν και η εκτόξευση βλήματος με «χαρακτηριστικά όπλου», ζητώντας από τη Ρωσία να συμπεριφέρεται με περισσότερη «υπευθυνότητα» στο διάστημα.

Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του, για την πρόσφατη χρήση από την πλευρά της Ρωσίας, «αυτού που φαίνεται να είναι ένα πραγματικό αντι-δορυφορικό οπλικό σύστημα σε τροχιά».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ (US Space Command), Τζον Ρέιμοντ, «ο δορυφόρος που χρησιμοποίησε η Ρωσία για αυτή τη δοκιμή όπλου σε τροχιά, είναι ο ίδιος δορυφόρος για τον οποίο οι ΗΠΑ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν  κατηγόρησαν τη Ρωσία για πραγματοποίηση ελιγμών κοντά σε αμερικανικό δορυφόρο».

«Αυτό συνιστά, επιπλέον στοιχείο για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας, να αναπτύξει και να δοκιμάσει διαστημικά συστήματα, ενώ συνάδει και με το δημοσιευμένο στρατιωτικό δόγμα του Κρεμλίνου, να χρησιμοποιήσει όπλα που θα θέσουν σε κίνδυνο αμερικανικά και συμμαχικά διαστημικά μέσα», αναφέρει ο επικεφαλής της US Space Command.

Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για τη ρωσική διαστημική δραστηριότητα, είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία, προχωράει σε αντίστοιχες κατηγορίες κατά της Ρωσίας.

 «Πράξεις σαν και αυτή, απειλούν την ειρηνική χρήση του διαστήματος και θέτουν σε κίνδυνο, από πιθανά συντρίμμια δορυφόρους και άλλα διαστημικά συστήματα στα οποία βασίζεται ο κόσμος», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της βρετανικής διαστημικής υπηρεσίας, Χάρβεϊ Σμιθ.

Η Ρωσία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι μόνο τέσσερις από τις 100 χώρες, που έχουν υπογράψει μία διαστημική συνθήκη, που ορίζει ότι το διάστημα είναι ανοιχτό για έρευνα σε όλες τις χώρες, εφόσον οι σκοποί τους είναι όμως ειρηνικοί.

Μάλιστα, η συνθήκη αναφέρει ρητά, ότι καμία χώρα δεν πρέπει να στέλνει οπλικά συστήματα στο διάστημα ή να τα «τοποθετεί» σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στο μέλλον, αυτό το ρυμουλκό θα χρησιμοποιηθεί για πτήσεις προς το φεγγάρι και άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Η έρευνα σχετικά με τη συσκευή στο ISS έχει ήδη ονομαστεί "Nuclon".

πηγή