Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Άγιος Γεώργιος ο εν Κρήνη

Ό Νεομάρτυρας Γεώργιος γεννήθηκε στα μέρη της Άτταλείας από γονείς πλούσιους και ευσεβείς.

Νήπιο ακόμα, ό Γεώργιος, αρπάχτηκε από τον Αγά Προύσαλη, κατά τις συνηθισμένες αρπαγές χριστιανόπουλων από τους Τούρκους, εξισλαμίστηκε και ονομάστηκε Μεχμέτ. 

Όταν ήλθε σε ηλικία γάμου, παντρεύτηκε την κόρη του Αγά αυτού. Με την προτροπή των θεοσεβών γονέων, μια χριστιανή υπηρέτρια του Γεωργίου, ονομαζόμενη Μαρία, αποκάλυψε σ' αυτόν για την καταγωγή του και τον τρόπο του εξισλαμισμού του. Με την πρόφαση ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στη Μέκκα, ό Γεώργιος μαζί με τη Μαρία, ήλθε στους 'Αγίους Τόπους, όπου παρέμεινε για δυο χρόνια. Κατόπιν έφτασε στην πόλη Κρήνη της Μ. 'Ασίας, όπου παντρεύτηκε την 'Ελένη Μαυρογιάννη. 'Επιζητώντας το μαρτύριο ό Γεώργιος, πήγε στο Διοικητήριο και βοήθησε να κατέβει από το άλογο, ό διερχόμενος από την Κρήνη, πρώην πενθερός του, στον όποιο μετά από λίγο ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Τότε οι Τούρκοι τον έριξαν στη φυλακή, όπου τον έδειραν σκληρά και έβαλαν στα πόδια του φάλαγγα, και στη συνέχεια πυρακτωμένο χάλκινο σκεύος στο κεφάλι του. Τελικά στις 25 Ιουνίου 1823, τον κρέμασαν στον τοίχο του σπιτιού του επισήμου Παντελάκη Φαρμάκη και τον απαγχόνισαν.



Προς Τιμήν του οι κάτοικοι της Νέας Κρήνης με καταγωγή από την Κρήνη της Μικράς Ασίας (Τσεσμέ) τοποθέτησαν παρεκκλήσι στην παραλία του ομώνυμου συνοικισμού
του δήμου Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη,παραπλεύρως του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ.

Την 9 Ιανουαρίου 2005,πλήθος Κρηνιωτών και με συμμετοχή όλων των φορέων του Συνοικισμού ,πήραν την απόφαση της οικοδόμησης του εξωκλησιού πρός Τιμή του Νεομάρτυρα Αγιου Γεωργίου που μαρτύρησε στην Αλησμόνητη Πατρώα Ιωνική γη ,την Κρήνη(Τσεσμές).
Τοποθετήθηκε εκεί από επιτροπή πολιτών που εκπροσωπούσε πλέων των 5.000 κατοίκων της συνοικίας μας και αποτελεί μνημείο εις μνήμην όλων όσων χάθηκαν στην Μικρασιατική καταστροφή .
Απόγονοι 2ης,3ης & 4ης γενιάς προσφύγων Μικρασιατών ,πιστεύουμε ότι το ξωκλήσι θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα ήθη τα έθιμα και οι λατρευτικές παραδόσεις των προγόνων μας.
Το ξωκλήσι του Άη Γιώργη του θαλασσινού ,αποτελεί ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που θα κρατά στο πέρασμα των χρόνων ζωντανές τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων της καθ ημάς ανατολής.
Η ανάγκη της υλοποίησης του βγήκε μέσα από την καρδιά των Κρηνιωτών με Μικρασιάτικη καταγωγή που θέλησαν να τιμήσουν τον δικό τους Άγιο και από την εσωτερική ανάγκη του απλού ευσεβή Κρηνιώτη ψαρρά που επιθυμεί προτού μπει στην θάλασσα να ανάψει ένα κεράκι στούς Αγίους Γεώργιο και Νικόλαο για καλή ψαριά και προστασία από τα στοιχεία της φύσης.

 http://politistikosneaskrinis.blogspot.com/p/blog-page_1.html