Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Άλαδο δυναμωτικό, απλό και γρήγορο πρωινό με ταχίνι, μέλι και κανέλα

 

ΥΛΙΚΑ

Για το τσάι:
2-4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό (ανάλογα με τα φλυτζάνια που θα σερβίρετε),
μερικά κλωνάρια τσαγιού ή φλαμούρι ή μείγμα των δύο,
το ξύσμα από ένα πορτοκάλι,
τη φλούδα από ένα μήλο,
5 κόκκους από πιπέρι,
3 καρφάκια γαρύφαλλο,
ένα ξυλάκι κανέλας,
λίγη μαστίχα Χίου (προαιρετικά),
ένα σουρωτήρι,
το χυμό μισού λεμονιού,
μέλι.

Για το πρωινό:
1 κ.σ. ταχίνι,
1 κ.σ. μέλι,
2 φέρες ψωμί,
2 κ.σ. ζεστό νερό,
1 πρέζα κανέλα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το τσάι:
Σε νερό που βράζει σε κατσαρολάκι, ρίχνετε τα κλωνάρια τσαγιού, τη φλούδα από το πορτοκάλι, τη φλούδα από το μήλο, τα μπαχαρικά, την κανέλα, την μαστίχα, σκεπάζετε χαμηλώνοντας τη φωτιά και βράζετε για 5΄. Σβήνετε την εστία και αφήνετε σκεπασμένο το ρόφημα για 10΄. Στραγγίζετε και σερβίρετε προσθέτοντας λεμόνι και μέλι, κατά προτίμηση.

Για το πρωινό:
Κόβετε 2 φέτες ψωμί πάχους 1 εκ. και στη συνέχεια τις κόβετε στη μέση. Βάζετε στην εστία στη δυνατή θερμοκρασία το τηγάνι και μόλις κάψει, βάζετε τις φέτες μέσα για 30” από κάθε πλευρά. Δεν πειράζει αν αρπάξουν, αυτό θέλουμε.
Σε μια κούπα, βάζουμε το μέλι και το ταχίνι, προσθέτουμε 2 κ.σ. ζεστό νερό ή από το τσάι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλείφουμε στις καψαλισμένες φέτες μία στρώση από την αλοιφή. Μέσα σε μισό λεπτό, αν θέλουμε πιο παχιά στρώση, αλείφουμε και δεύτερη δόση πάνω στην πρώτη. Πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Τίποτα πιο ωραίο από μια κούπα ζεστό τσάι με φέτες αλειμμένες με ταχίνι και μέλι. Βασιλιάδες…

 Μερικές ελιές συνοδευτικά εξισορροπούν και αναδεικνύουν τις γεύσεις… Για τις άλαδες συνταγές χρησιμοποιούμε ελιές σε νερό πατημένες (τσακισμένες), που με πολλές αλλαγές του νερού που προηγήθηκαν, έχουν αποβάλει τα έλαια τους. 

πηγή