Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Αποκάλυψη Μάζη για τουρκικές προκλήσεις: ''Ανησυχώ για Ιούνιο και Ιούλιο''

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσε την τουρκική προκλητικότητα και τις κινήσεις Ερντογάν, τόσο όσον αφορά στην «Αγιά Σοφιά», όσο και στις δηλώσεις Ερντογάν
«Θέμα εσωτερικής κατανάλωσης» χαρακτήρισε τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την «Αγιά Σοφιά», ο Ιωάννης Μάζης, την ίδια στιγμή που αναζητά συμπράτοντας στην ανατολική Μεσόγειο για να προχωρήσει στις παρανομίες του.

«Είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Ερντογάν βλέπει τη πτωτική τάση των ποσοστών του και κοιτάζει να προσφέρει λίγο σανό. Αυτό που κάνει είναι αφενός μεν να κοιτάξει να κατευνάσει τους πολίτες οι οποίοι ελέγχονται, τουλάχιστον στο οργανωμένο τμήμα τους από τη μουσουλμανική αδελφότητα και αφετέρου, να δείξει το εξής: “εγώ είμαι εκείνος, ο μεγάλος χαλίφης, ο οποίος θα αναλάβω τα ηνία της κοινότητας των πιστών”», δήλωσε αρχικά ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Οι χάρτες που είδατε, τους οποίους ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, αυτό το ανάποδο L, που βρίσκεται στο μπεζ κομμάτι, είναι τα βυθοτεμάχια S20 – S21, P21 και R20. Αυτά τα βυθοτεμάχια έχουν ήδη εκχωρηθεί στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων από το 2012. Αν θελήσει η Τουρκία να κάνει χρήση μπορεί να την κάνει άμεσα. Τα υπόλοια είναι σε διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες. Αν μέσα στους τρεις μήνες δεν βρεθεί κάποιος να ενδιαφερθεί, τότε θα αναλάβει η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία. Ο Ερντογάν πετάει ένα τυρί σε αυτούς που υπολογίζει ως ποντιοκούς και είναι οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, μήπως θελήσει κάποια να συμπράξει στην παρονομία του και να δημιουργήσει ειδικό βάρος που θα υιοθετείται από διεθνείς παράγοντες. Δύο πιστεύω ότι είναι οι πιθανοί συμπράτοντες. Το Κατάρ που ξέρουμε τη σχέση που έχει με την Τουρκία και ο δεύτερος είναι το Πακιστάν. Ελπίζω να μη συμπράξει με το Κατάρ, γιατί αυτή τη στιγμή είναι η ισχυρότερη δύναμη φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτά τα τέσσερα βυθοτεμάχια μπορεί να χρησιμοποιηθούν, όπως και το βυθοτεμάχιο 15 και 20 στην οικονομική αποκλειστική ζώνη της Λιβύης, η οποία μπορεί να δώσει άδεια στην Τουρκία και μπορεί να στείλει τα σκάφη».

«Αυτοί οι τρεις μήνες δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν καθόλου. Είχα πει ότι ανησυχώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στην παρούσα κατάσταση έχει εκδηλωθεί η πλήρης αποφασιστηκότητα κυβερνήσεως και χώρας. Και η αντιπολίτευση έχει κοινές θέσεις στο εθνικό θέμα, αλλά θα ήθελα να δω μια συνολική απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, η οποί να ορίζει τις κόκκινες γραμμές και να εξηγεί στους φίλους κυρίως, ότι αν θέλουν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ να εκραγεί, ας αφήσουν τον Ερντογάν ξεκαπίστρωτο», πρόσθεσε.

Όσο για το τηλεφώνημα Ερντογάν – Τραμπ, ο καθηγητής ξεκαθάρισε: «Το τηλεφώνημα αυτό προηγήθηκε του υβρεολογίου του Ερντογάν προς την Ελλάδα, ενώ μετά από αυτά θα συνομιλήσει και με τον Πούτιν. Εδώ γίνεται μια διπλωματική αλυσίδα που συνδέεται με τις απειλές, οι οποίες είναι πρωτοφανείς. Τέτοια πράγματα δεν έχουν ειπωθεί ξανά. Υβρίζει τους υπουργούς ως ηλίθιους, δεν είναι ωραία δείγματα αυτά, είναι ανησυχητικά. Ωστόσο δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι η Ελλάδα και μπορεί και είναι έτοιμη και θέλει».

πηγή