Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Oι Γάλλοι δίνουν ελπίδες για τον Covid-19: "Σταματήσαμε τη μεταδοτικότητα" - Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος – Ανησυχία για διασπορά του ιού στη νησιωτική χώρα

Ευχάριστα νέα, αλλά πάντα βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση


Μια αχτίδα φωτός στην καταπολέμηση του κορονοϊού διαφαίνεται μετά από κλινικές δοκιμές με υδροξυχλωροκίνη, οι οποίες έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.

Υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ, χορηγήθηκε σε 24 ασθενείς το φάρμακο Plaquenil που έχει ως βάση του την υδροξυχλωροκίνη και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Μετά τη χορήγηση 600 mg χλωροκίνης ημερησίως επί δέκα ημέρες, 18 ασθενείς, δηλαδή το 75%, θεραπεύτηκαν και την έκτη ημέρα δεν ήταν πια φορείς του ιού.

Οι εθελοντές ήταν ασθενείς από τη Νίκαια και την Αβινιόν, στους οποίους δεν είχε χορηγηθεί καμία άλλη θεραπεία προηγουμένως. Τα αποτελέσµατα ήταν ακόµη πιο ενθαρρυντικά σε ασθενείς που παρουσίαζαν κλινικά συµπτώµατα του αναπνευστικού εξαιτίας του κορωνοϊού, τα οποία θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε βακτηριακή πνευµονία.

Σε αυτούς χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασµό µε αζιθροµυκίνη (zithromax). Η αζιθροµυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό που έχει αποδειχθεί ότι µειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης των ατόµων µε ιογενείς λοιµώξεις, σύµφωνα µε τον καθηγητή Ραούλ.

Ο συγκεκριµένος επιστήµονας, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λοιµωξιολόγους της Γαλλίας, τάσσεται υπέρ της έγκαιρης διάγνωσης των ατόµων που έχουν µολυνθεί από τον COVID-19. Βασισµένος σε µια έρευνα των κινεζικών Αρχών, είναι της άποψης πως, αν ελεγχθεί η διάρκεια του χρόνου που κάποιος είναι φορέας, θα µπορεί να ελεγχθεί και η επιδηµία, όπως αναφέρει η Realnews και το ρεπορτάζ των Μ. Δεναξά, Δ. Πανανού, Τζ. Κριθαρά, Αλ. Κόντη

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσµατα της κλινικής δοκιµής του καθηγητή Ραούλ προκάλεσαν το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά και µεγάλης φαρµακοβιοµηχανίας που ανακοίνωσε πως διαθέτει δωρεάν στις γαλλικές Αρχές εκατοµµύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης, που θα µπορούσαν να χορηγηθούν σε περίπου 300.000 ασθενείς. Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση ξεκινά ανεξάρτητες έρευνες πάνω στο θεραπευτικό σχήµα του καθηγητή Ραούλ, µε σκοπό την επαλήθευση της αποτελεσµατικότητάς του κατά του κορωνοϊού.

Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος

Όπως φανερώνουν οι χθεσινές ανακοινώσεις από τις αρμόδιες Αρχές αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τις 6:00 π.μ. σήμερα, ο κοροναϊός επελαύνει στη χώρα μας θέτοντας σε πρωτοφανή δοκιμασία το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με 129 επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ανακοινωθεί τις δύο τελευταίες ημέρες και το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να έχει πλέον ξεπεράσει το φράγμα των 500, στα νοσοκομεία της χώρας μας νοσηλεύονται 124 ασθενείς, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, καθώς έφθασαν από 18 τους 34. Συνολικά, στις ΜΕΘ, τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων νοσηλεύονται περί τους 60 ασθενείς.

Ενόσω οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές Αρχές συνεχίζουν να προετοιμάζονται με εντατικό ρυθμό για τη μάχη κατά του κοροναϊού, οι ειδικοί εκπονούν τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας θεωρώντας ως πλέον κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο, καθώς τότε θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

Βεβαίως, πολλά σε αυτό το μέτωπο θα κριθούν από τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι πολίτες μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το εάν και κατά πόσον δηλαδή θα πειθαρχήσουν και θα συμμορφωθούν με τα περιοριστικά μέτρα. Το καλύτερο σενάριο για τους ειδικούς είναι το να απλωθούν τα κρούσματα μέσα στο χρόνο, μέχρι και το Μάιο, ώστε να μην υποστεί το ΕΣΥ αφόρητη πίεση μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, εντός του Απριλίου.

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κοροναϊού στα νησιά

Δεδομένου ότι τις δύο τελευταίες ημέρες προστέθηκαν άλλες επτά περιοχές στο χάρτη της χώρας με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, οι ειδικοί ανησυχούν προπάντων για ενδεχόμενη εξάπλωση της επιδημικής νόσου στη νησιωτική χώρα, προπάντων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι δομές υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους περιστατικά και η αεροδιακομιδή των ασθενών θα είναι η μόνη επιλογή.

Εν προκειμένω ήταν απολύτως χαρακτηριστικά τα λόγια του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, κατά την ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής:

«Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση σε νησί του Αιγαίου, στα αγαπημένα μου Δωδεκάνησα, και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την προετοιμασία του ΕΣΥ, έχουν δεσμευτεί ήδη 2.156 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών προσβεβλημένων από τον κοροναϊό, καθώς και 180 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – μάλιστα ο σχεδιασμός θα αναθεωρείται συνεχώς με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και την έκταση της διασποράς, τα σχέδια περιλαμβάνουν ακόμη και την επίταξη συνολικά 10 ξενοδοχείων στην Αττική και τριών στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική, όπου έχει καταγραφεί η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και ΝΙΜΤΣ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται ήδη σε αυτά.

Το ΕΚΑΒ πραγματοποιεί συνεχώς διακομιδές προς νοσοκομεία αναφοράς κοροναϊού, έχοντας παράλληλα σηκώσει το βάρος της μεταφοράς των νοσηλευομένων από τα προαναφερθέντα νοσοκομεία, ώστε αυτά να δέχονται μόνο ασθενείς με Covid-19.

Εξάλλου, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν διαθέσει 130 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας ότι θα στηρίξουν τα περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ και τα οποία ουσιαστικά θα έμεναν χωρίς Εντατική, εφόσον εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ έχουν δεσμευτεί για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών λόγω κοροναϊού.

Προσλήψεις προσωπικού και επείγουσες μετακινήσεις νοσηλευτών

Η προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν επιπλέον κλίνες και στα προαναφερθέντα και σε άλλα νοσοκομεία, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Η έλλειψη προσωπικού, δεδομένου ότι εκατοντάδες υγειονομικοί εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε απομόνωση στις οικίες τους μετά την έκθεσή τους στον κοροναϊό και δεκάδες νοσούν, καθώς και η έλλειψη του αναγκαίου προστατευτικού υλικού, προβληματίζουν τους αρμοδίους στο υπουργείο Υγείας, που καταβάλλουν εργώδεις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διήμερο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη μετακίνηση νοσηλευτών στην Αττική, με δεκάδες εργαζομένους να λαμβάνουν υπηρεσιακά έγγραφα με τα οποία καλούνται να εμφανιστούν για εργασία σε νοσοκομεία αναφοράς, όπως το Σωτηρία και ο Ευαγγελισμός.

Εξάλλου, έχουν γίνει δεκάδες μετακινήσεις από το ΚΑΤ και το Σισμανόγλειο προς τα δυο προαναφερθέντα νοσοκομεία.

Στον Ευαγγελισμό, ειδικότερα, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) έχει μετατραπεί σε Μονάδα για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών με λοίμωξη Covid–19.

πηγή