Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

"Ψυχροπολεμική" κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας: Ρωσική βάση για υποβρύχια στην Κούβα

Ο ναύαρχος Nikolai Evmenov, αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, σπεύδει στην Κούβα αυτή την εβδομάδα για επίσκεψη έξι ημερών.


Kατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού Igor Dygalo, ο ναύαρχος "θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του τμήματος άμυνας της Δημοκρατίας της Κούβας, ενώ θα επισκεφθεί διάφορες εγκαταστάσεις και μονάδες του Ναυτικού".

Η επίσκεψη του Ρώσου αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, για πολλούς εμπειρογνώμονες συνδέεται όχι μόνο με την αποκατάσταση των ναυτικών δυνάμεων της Κούβας, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν και για τον ελλιμενισμό των υποβρυχίων του ρωσικού στόλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε υπαινιχθεί έμμεσα στα ΜΜΕ, ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει μια ρωσική βάση στην Κούβα, αν ένα τέτοιο ζήτημα συζητηθεί στο πλαίσιο επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας αυτής της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κούβα Αντρέι Γκούσκοφ σχεδόν αμέσως μετά την επίσκεψη στο νησί του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει τις πιθανές προτάσεις της Αβάνα για ενίσχυση του αμυντικού δυναμικού της χώρας.

Σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει στην Αβάνα δάνειο αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ για οικονομικά και στρατιωτικά έργα.
"Όπως γνωρίζετε, οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις της Κούβας είναι εξοπλισμένες σε μεγάλο βαθμό με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό σοβιετικής και ρωσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας και των παράκτιων πυραυλικών και πυροβολικών συστημάτων.

Για να τα διατηρήσουμε σε ετοιμότητα για πολεμικές επιχειρήσεις και να δώσουμε την κατάλληλη συντήρηση και επισκευή, την προμήθεια ανταλλακτικών και να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα, απαιτούνται πολλά", ανέφερε ο Γκουσκόφ.

Τον Μάιο του 2017, ο Ανατόλι Πούντσουκ, αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS) της Ρωσίας, ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να βοηθήσει την Αβάνα να ενισχύσει τον στόλο της και "να εκσυγχρονίσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό της συγκρότημα".

Τον Μάρτιο του 2018, η United Shipbuilding Corporation (USC), μετά τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης της μικτής επιτροπής για τις θαλάσσιες μεταφορές της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι «τα δύο μέρη συζήτησαν τη συνεργασία στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εκσυγχρονισμού της λιμενικής υποδομής της Κούβας και της ανάπτυξης κουβανικών λιμένων και ναυπηγείων».

Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, αυτές οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και ένα σημαντικό μέρος του δανείου που σκοπεύει να δοθεί στην κυβέρνηση της Κούβας θα δαπανηθεί για αυτούς τους σκοπούς.

Τον Ιούλιο του 2014, ενώ βρισκόταν στην Αβάνα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία πρότεινε την εγκατάσταση ενός επίγειου σταθμού GLONASS στην Κούβα και τη δημιουργία ενός κόμβου μεταφορών στο νησί.

Το έργο αυτό, σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, προβλέπει "τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Mariel και την κατασκευή ενός σύγχρονου αεροδρομίου με τερματικό φορτίου".

Όπως γνωρίζετε, ο σταθμός GLONASS ή μάλλον το συγκρότημα κινητών πομποδεκτών αυτού του συστήματος είχε ήδη κατασκευαστεί και τέθηκε σε λειτουργία κατά την επίσκεψη του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κούβα τον Οκτώβριο του 2019.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η λειτουργία του, εκτός από άλλα θέματα επικοινωνίας θα συσχετιστεί με την αντιμετώπιση των αμερικανικών σχεδίων. Σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς, η ναυτική υποδομή της Κούβας θα βελτιωθεί επίσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Ένωσης στρατιωτικών, Όλεγκ Σβέτκοφ, που κάποτε υπηρέτησε στις υποβρύχιες δυνάμεις, «κατά τη σοβιετική εποχή, τα υποβρύχια μας και τα πυρηνοκίνητα πλοία μας επισκέπτονταν περιοδικά το κουβανέζικο λιμάνι του Cienfuegos, για να αναπληρώσουν τις προμήθειες τους και να αναπαυθούν τα πληρώματα, προκαλώντας οργή στις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι φοβόντουσαν τα υποβρύχια μας περισσότερο από τα πλοία επιφανείας. Τώρα αυτό είναι επίσης δυνατό", τόνισε ο ίδιος.

Πηγές σε στρατιωτικούς-διπλωματικούς κύκλους αναφέρουν ότι εδώ και καιρό το κουβανέζικο λιμάνι του Cienfuegos έχει ανακηρυχθεί και πάλι μια κλειστή ζώνη.

Έχει τον βαθύτερο κόλπο του νησιού (έως 600 μέτρα βάθος), και υποβρύχια οποιουδήποτε εκτοπίσματος μπορούν ελεύθερα να εισέλθουν. Είναι πιθανόν αυτό το κουβανικό λιμάνι να επισκεφτεί πρώτα ο Ρώσος ναύαρχος και Α/ΓΕΝ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν στον κόλπος αυτόν εισέρχονται ρωσικά υποβρύχια, αλλά δραστηριότητα των πλοίων του ρωσικού ναυτικού κοντά στο νησί έχει παρατηρηθεί.

Ο αντιναύαρχος Andrew Lewis, διοικητής του 2ου στόλου του αμερικανικού ναυτικού, δήλωσε πρόσφατα ότι "η ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως περιοχή στην οποία δεν υπάρχει απειλή".

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί ναύτες δεν μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς όταν εγκαταλείπουν τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Norfolk, ενώ τα αμερικανικά πλοία στον Ατλαντικό στερούνται της ελευθερίας ελιγμού τους.

"Βλέπουμε στον Ατλαντικό έναν αυξημένο αριθμό ρωσικών υποβρυχίων που μπορεί να είναι σε μια αποστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι εξοπλισμένα με θανατηφόρα όπλα", τόνισε ο ίδιος.

Η Ρωσία σε αντιδιαστολή της παρουσίας του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, ενεργοποιεί την Κούβα προκαλώντας οργή στις ΗΠΑ.
πηγή