Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Πρόταση μομφής εις βάρος του Τραμπ: Πόσο πιθανό είναι να καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος


Τη διαδικασία για την πρόταση μομφής κατά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκκίνησε η Νάνσι Πελόζι,
η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η ισχυρότερη γυναίκα των ΗΠΑ, όπως την χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος των αμερικανικών ΜΜΕ. Η κυρία Πελόζι αποφάσισε να εκκινήσει τις διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν στην καθαίρεση του προέδρου Τραμπ.
Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ένα πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής. «Ο πρόεδρος δεν μας αφήνει άλλη λύση από το να δράσουμε», δήλωσε η Πελόζι, μία ημέρα αφότου η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής άρχιζε να εξετάζει πιθανές κατηγορίες εις βάρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου. «Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα. Ο πρόεδρος καταχράστηκε το αξίωμά του για το δικό του πολιτικό όφελος, με κόστος στην εθνική μας ασφάλεια, παρακρατώντας στρατιωτική βοήθεια και κρίσιμες συναντήσεις στο Οβάλ Γραφείο, με αντάλλαγμα μια ανακοίνωση για έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου», σημείωσε.

«Ο πρόεδρος διέπραξε κατάχρηση εξουσίας, αποδυνάμωσε την εσωτερική ασφάλειά μας και έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μας» σημείωσε η Πελόζι. Ωστόσο, η πιθανότητα καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ αγγίζει τα όρια της φαντασίας, καθώς σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα για να καθαιρεθεί ένας πρόεδρος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο Σωμάτων της νομοθετικής εξουσίας. Ήτοι, της Βουλής των Αντιπρόσωπων και της Γερουσίας. Και ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων η απλή πλειονοψηφία που απαιτείται έχει ήδη εξασφαλιστεί, η Γερουσία που θα αναλάβει και καθήκοντα δικαστικής εξουσίας φαίνεται ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.



Η διαδικασία καθαίρεσης ενός πρόεδρου έχει ξεκινήσει από το Κογκρέσο άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Η πρώτη το 1868 κατά του πρόεδρου Άντριου Τζόνσον και η δεύτερη το 1998 κατά του Μπίλ Κλίντον. Ωστόσο καμία από τις δύο δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους. Η περίπτωση του Ρίτσαρντ Νίξον με το σκάνδαλο Watergate ήταν διαφορετική, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ βλέποντας ότι η διαδικασία καθαίρεσής του θα ολοκληρωθεί, αποφάσισε να παραιτηθεί του αξιώματός του.

Βάσει του αμερικανικού Συντάγματος η νομοθετική εξουσία μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας με τον εξής τρόπο. Η «κάτω βουλή» της χώρας, δηλαδή η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει με απλή πλειονοψηφία. Στη συνέχεια, η «άνω βουλή», η Γερουσία, μετατρέπεται σε ειδικό δικαστήριο. Σε αυτό κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος της χώρας. Πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και οι Γερουσιαστές έχουν τον ρόλο των ενόρκων. Σε περίπτωση που 66 από τους 100 Γερουσιαστές ( ειδική πλειονοψηφία 2/3) ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης, ο πρόεδρος χάνει το αξίωμα του. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει απίθανη καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 53 Γερουσιαστές.

Πελόζι για Τραμπ: «Είναι δειλός»

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «δειλός» και «σκληρός», διότι δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ένοπλης βίας, δεν προστατεύει τους μετανάστες Dreamers και δεν αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, όμως αυτά τα θέματα επαφίονται στους ψηφοφόρους για να αποφασίσουν στις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Η Πελόζι, απαντώντας σε ερώτημα εάν οι Δημοκρατικοί θέλουν να παραπέμψουν τον Τραμπ, επειδή τον μισούν, αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές κάνουν το συνταγματικό καθήκον τους για να αποτρέψουν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών.


https://www.protothema.gr/world/article/952674/protasi-momfis-eis-varos-tou-trab-poso-pithano-einai-na-kathairethei-o-amerikanos-proedros/