Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Η θαυματουργή Κάρα του Αγίου Στυλιανού

Ο Αγιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων και μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας μεταξύ του 400 και 500, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και το ιερό λείψανο του.
Διδάχτηκε νωρίς από τους γονείς του να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.

Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο.

Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια.

Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές.

Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ’ αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.

Ο όσιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος.

Ο Όσιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών. Που τον έθαψαν, δεν γνωρίζουμε, ούτε διασώθηκαν άλλα στοιχεία από ζωή του, έμεινε όμως το όνομα του που τον σέβεται και τον τιμά όλη η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.

Τον επικαλούνται στις ανάγκες τους και προπαντός για τα άρρωστα παιδιά τους.

Τα θαύματα του Αγίου συνεχίζονται και μετά την κοίμηση του.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, Σάικας του Δήμου Αγράφων, της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος.

Η ίδρυση της Μονής μάς είναι άγνωστη. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε, είναι η κτητορική επιγραφή και η χρονολόγηση μερικών εικόνων. Το σημερινό καθολικό ανάγεται στις αρχές του 16ου αι. σύμφωνα με χρονολογία που αναγράφεται στην εφέστιο εικόνα της αγ. Τριάδος. Η αγιογράφηση έγινε το 1641 «διά χειρός ευτελούς Ιω(άννου) και ετέρου Ιω(άννου)», οι οποίοι αγιογράφησαν και τα μοναστήρια της Σπινάσας (1651) και του Τροβάτου (1644).

Διαβάστε εδώ: Εισόδια της Θεοτόκου στην ιστορική Ιερά Μονή Ομπλού Πατρών (ΦΩΤΟ)
Το Καθολικό, ο ναός της αγ. Τριάδος, έχει μήκος 10 μ., πλάτος 6 μ. και ύψος 4 μ., πετρόκτιστο με κεραμοσκεπή, τυγχάνει κατάγραφο και είναι χωρισμένο σε 3 μέρη: α΄) η Λιτή, β΄) ο κυρίως Ναός και γ΄) το Ιερό Βήμα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού καθώς αποτελούσε καταφύγιο των κυνηγημένων υποδούλων. Εδώ συγκεντρώθηκε το σώμα του Κώστα Βελή (Στεργιόπουλου) από το Κερασοχώρι, ο οποίος ξεσήκωσε την περιοχή στα όπλα με τη γνωστή επαναστατική του προκήρυξη.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής λειτούργησε στο χώρο της μονής νοσοκομείο για τους Ιταλούς αιχμαλώτους.

Η μονή πανηγυρίζει επισήμως την Δευτέραν του αγ. Πνεύματος, και την 26ην Νοεμβρίου εκάστου έτους, εορτή του οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος η κάρα του Οποίου λαμπρύνει τη Μονή και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό και πηγή ιαμάτων.
Σήμερα η μονή με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Τιμοθέου ανακαινίζεται και συν Θεώ θα καταστή εκ νέου ο πνευματικός φάρος όλων των αγραφιωτών, οι οποίοι ανέκαθεν της απένειμαν τιμή και σεβασμό για την προσφορά της.

Πληροφορίες

Ταχ. διεύθυνση: Ι. Μ. αγ. Τριάδος Σάικας Πετράλωνα Αγράφων, 431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τηλ. +30. 6979841173 (βράδυ)

Διαδρομή:

Από Καρδίτσα: Καλλίθηρο – διασταύρωση Καστανιάς αριστερά – Νέο Χωριό – δασικό χωριό – διασταύρωση δεξιά για Ι. Μονή.
Από Φράγμα Ν. Πλαστήρα: Μούχα – διασταύρωση Καστανιάς, δεξιά και πάλι δεξιά – Ν. Χωριό – δασικό χωριό – διασταύρωση δεξιά για Ι. Μονή.
Στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης γράφουμε «Πετράλωνα Αγράφων». (GPS)

https://fanpage.gr/plus/enimerosi/agios-stilianos-i-thavmatourgi-kara-tou/