Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Τι θα κάνει η Τουρκία μετά τις 120 ώρες;


 Συρία: Η Άγκυρα έχασε τo πρώτο σετ! 


Pars Today - 19 Οκτωβρίου 2019 07:08 UTC

Η εκεχειρία 120 ωρών την οποία η Άγκυρα συμφώνησε με τη Ουάσιγκτον, για –λένε- να επιτρέψει στους μαχητές των YPG να αποσυρθούν από τις παραμεθόριες περιοχές, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα: η Άγκυρα πλησιάζε τον κίνδυνο της αποτελμάτωσης σε φόντο μετωπικής σύγκρουσης με τον συριακό στρατό και τη Ρωσία που θα συνέβαινε εάν η προσφορά της αμερικανικής εκεχειρίας δεν πετούσε για να διασώσει της Άγκυρας.
Στην πραγματικότητα, από τις 13 Οκτωβρίου και η συμφωνία μεταξύ Δαμασκού και Κούρδων της Συρίας, ακολουθούμενη από τη αστραπιαία άφιξη των συριακών δυνάμεων στην Ιεράπολη Συρίας, στη Χασάκα στο Κομπάνι (Αΐν αλ-Αράμπ), Ράκα, ... η «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» δέχτηκε το χτύπημα προπαντός που αυτή η ταχεία και θεαματική ανάπτυξη συνοδεύτηκε από την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας.

Μια πληροφορία που αναμεταδίδεται από την Αλ Masdar News αναφέρει ακόμη την αναχαίτιση την περασμένη Τρίτη ενος F-16 της τουρκικής Π.Α. από ένα ρωσικό Su-35, ενώ το τουρκικό αεροπλάνο προσπαθούσε να χτυπήσει την έδρα των SDS στο Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία. Είναι επομένως με το θάνατο στην ψυχή που ο Τούρκος κατακτητής αποδέχεται μια ανακωχή, γεγονός που δεν τον εμποδίζει να μην προσπαθεί να μην χάσει το πρόσωπό του.
"Η Τουρκία θα αντιταχθεί σε περίπτωση που η Δαμασκός θα έκανε ένα λάθος", πέταξε ο Ερντογάν την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι "τρομοκρατικές" ομάδες [η κουρδική πολιτοφυλακή, σ.σ.] δεν είχαν αφήσει ακόμα τη " ζώνη ασφαλείας " και ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα στο βορρά της Συρίας μετά την αποχώρηση των "τρομοκρατών". Μήπως ο Ερντογάν ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ για να διατηρήσει την παρουσία των στρατευμάτων του στη βόρεια Συρία; Μήπως φοβάται μια συντονισμένη κοινή δράση Κούρδοι-Δαμασκός-Ρωσία κατά της παράνομης παρουσίας των στρατευμάτων του; Πιθανώς.
«Εάν παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώπιον των Κούρδων, θα προχωρήσουν», απείλησε προσθέτοντας αμέσως αυτή τη πολύ σημαντική φράση: "Στο πλαίσιο της επιχείρησής μας " Πηγή ειρήνης ", η Τουρκία δεν έχει εισέλθει σε «πόλεμο» εναντίον των τρομοκρατών, αλλά μάλλον σε «σύγκρουση» επειδή ο όρος «πόλεμος» χρησιμοποιείται για μια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών και φαίνεται κάπως υπερβολός για την παρούσα κατάσταση ».
Η οπισθοδρόμηση είναι προφανής, αφού ο Τούρκος πρόεδρος συνειδητοποίησε τα όρια της δράσης του εναντίον των συριακών κράτους και στρατού και έτσι επέλεξε να αποφύγει τη συντριβή.

Λίγες ώρες πριν μιλήσει ο Ερντογάν, ο πρόεδρος Άσαντ είχε δώσει τον τόνο:
Σε μια συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν για τη Συρία, Σεργκέι Βερσινίν, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ απαίτησε τον τερματισμό της επίθεσης του τουρκικού στρατού, καθώς και την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων που δεν είχαν συριακή εντολή, είτε πρόκειται για Τούρκους, Αμερικανούς, Γάλλους και άλλους, αποκαλώντας τους "κατακτητές":
"Αυτές οι δυνάμεις θεωρούνται κατακτητές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και χάρτες, γεγονός το οποίο δίνει στο συριακό έθνος το δικαίωμα να πολεμήσει με όλα του τα μέσα".
Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης με το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι ώστε η Τουρκία να μπορέσει να καταλάβει τη βορειοανατολική Συρία και να επεκτείνει την επιρροή της μέχρι τα ιρακινά σύνορα και, αυτό με στόχο, μεταξύ άλλων, να διακόψει μια από τις τρεις στρατηγικές οδούς επικοινωνίας Συρίας -Τουρκίας - οι άλλες δύο είναι οι Αλ-Τανφ και Αμπού Καμάλ- η Τουρκία σταμάτησε ξεκάθαρα.
Όχι επειδή της το ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά επειδή ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί, παίζοντας το «κουρδικό χαρτί» κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο των κύριων ευαίσθητων περιοχών στο βορρά και ανατολικά του Ευφράτη : Manbij, Kobane, Raqqa μεταξύ άλλων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Άσσαντ, η ρωσική πλευρά , όσον την αφορά, επανέλαβε ότι υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, προσθέτοντας ότι η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιοδήποτε μέτρο παραβιάζει αυτή την κυριαρχία, περιπλέκει την κατάσταση και παρεμποδίζει τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.
Δηλαδή, η Τουρκία, τυφλωμένη ή από την εμπιστοσύνη της στους Αμερικανούς, παγιδεύτηκε για τα καλά. Περεταίρω, ο Σεργκέι Βερσινίν δήλωσε ότι η τρομοκρατία - στην προκειμένη περίπτωση οι μισθοφόροι της Αλ Κάιντα και οι τακφιριστές που χρησιμεύουν ως ασπίδα στον τουρκικό στρατό - πρέπει να εξαλειφθούν στη Συρία και ότι "η κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει όλα τα εδάφη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών περιοχών ".
Που είναι λοιπόν το ζευγάρι ΗΠΑ / Τουρκίας μια εβδομάδα μετά την έναρξη της "Πηγής Ειρήνης";
Η Τουρκία σταμάτησε στα 22 χιλιόμετρα βάθους στο συριακό έδαφος αντί των 32 χιλιομέτρων που απαιτεί. Οι δυνάμεις της βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση της Ρωσίας. Όσον αφορά την Ουάσινγκτον, δεν είναι σε θέση να πει στους Κούρδους τι πρέπει να κάνουν μετά την απώλεια τους υπέρ της Μόσχα και της Δαμασκό.
Τι θα κάνει τώρα η Τουρκία μετά τις 120 ώρες;
Τα πάντα εκτός από το να κινδυνέψει μια μετωπική σύγκρουση με το συριακό στρατό.

Πηγή Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
parstoday