Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Προ των πυλών το πολιτικό τέλος του Ερντογάν

«Τουρκική Άνοιξη» προ των πυλών; 60.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP παραιτήθηκαν

Τι συμβαίνει ακριβώς στην Τουρκία του Ερντογάν με την παραίτηση συνολικά 60.000 μελών του κυβερνώντος κόμματος μετά τις δημοτικές εκλογές στην Κων/πολη;


Μετά την ήττα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τις εκλογές της Κωνσταντινούπολης, περίπου 60.000 μέλη παραιτήθηκαν από το κόμμα, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος Güven Gürkan Öztan στην αριστερή καθημερινή εφημερίδα BirGün.

«Η συμμετοχή μελών στο ΑΚΡ, είχε ανοίξει τις πόρτες στους πολίτες της χώρας και ήταν σχεδόν υποχρεωτική, ειδικά αν κάποιος ήθελε να κερδίσει δημόσιες προσφορές μεγάλης κλίμακας ή να βρει δουλειά για τον ίδιο ή συγγενή του», δήλωσε ο Οζτάν, προσθέτοντας ότι η ήττα του ΑΚΡ στο οικονομικό κέντρο της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις τοπικές εκλογές, εξαφάνισαν τους πόρους διέθετε το κόμμα.

«Υπάρχει περισσότερη αντιπαλότητα ως προς το ποιος λαμβάνει πλέον τα κομμάτια της πίτας τώρα», δήλωσε ο Öztan, καθώς η ελίτ του κόμματος δεν είναι διατεθειμένη να μοιραστεί τίποτα και με κανέναν.

Καθώς τα σκάνδαλα διαφθοράς αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, σημαντικά ονόματα από το κόμμα παραιτούνται για την ίδρυση νέων κομμάτων, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να στερείται τη δύναμη να τους σταματήσει.

Η σημερινή στήριξη του Ερντογάν είναι θέμα λιγότερο του συνδυασμού της Λαϊκής Συμμαχίας και περισσότερο του Εθνικιστικού Κινήματος MHP, σύμφωνα με τον Öztan.

Ο εταίρος του Ερντογάν στη συμμαχία, ο ηγέτης της MHP Ν.Μπαχτσελί βλέπει να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αποχωρούντων ψηφοφόρων του AKP, με τους ίδιους να συρρέουν στο κόμμα του, με το σκεπτικό ότι το MHP θα ανέλθει στην κορυφή όταν η συμμαχία με τους ισλαμιστές αποτύχει. Έτσι ο ίδιος ζητά περισσότερα αυξάνοντας την εθνικιστική ρητορική του κατά του εσωτερικού και του εξωτερικού της χώρας.

«Όσοι βλέπουν ότι το ΑΚΡ βυθίζεται αργά-αργά έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν το πλοίο», δήλωσε ο Öztan, ενώ τόνισε ότι ορισμένες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης και γραφειοκράτες σταμάτησαν να υποστηρίζουν το AKP.

«Οι υπουργοί που ήρθαν στο AKP από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς υποτίθεται ότι γνώριζαν πώς να υλοποιήσουν τα σχέδια του Ερντογάν, έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα», δήλωσε ο Öztan.

Ο γραφειοκρατικός μηχανισμός, τον οποίο υποτίθεται η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε να εξορθολογίσει, δεν εκπληρώνει πλέον ούτε τα βασικότερα καθήκοντα του.

Η αιτία των σημερινών προβλημάτων στη χώρα είναι το προεδρικό σύστημα, ανέφερε ο αρθρογράφος.

Η δεξιά αντιπολίτευση, το κόμμα της πρώην υπουργού εσωτερικών Meral Akşener (Καλό Κόμμα), που ιδρύθηκε από πολιτικούς οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον δυσαρεστημένοι με την κατάσταση του MHP και ειδικότερα το συντηρητικό-θρησκευτικό κόμμα Felicity (SP) και ενδεχομένως τα νέα κόμματα, θα διεμβολίσουν τον δεξιό συνασπισμό που έχει συνάψει το ΑΚΡ, ενώ όλοι πιστεύουν ότι το κόμμα τους θα είναι το κλειδί για την επόμενη κυβέρνηση, εξήγησε ο Öztan.

Η συμμετοχή των Κεμαλιστών του CHP αυξάνεται, και η βάση των ψηφοφόρων έχει ανανεωθεί με ενθουσιασμό μετά τις τοπικές εκλογές, αλλά το κόμμα δεν έχει ακόμη αποκτήσει την απαιτούμενη δυναμική για να νικήσει το ΑΚΡ σε ολόκληρη την χώρα, καθώς η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών είναι αρκετά συντηρητική.

Με λίγα λόγια έχουμε μεγάλες παρασκηνιακές ζυμώσεις εντός της Τουρκίας στην οποίες ο Ερντογάν δεν έχει τον πρώτο λόγο, ενώ σε ενδεχόμενη μελλοντική εκλογική αναμέτρηση υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ήττας των ισλαμιστών.

Πως όμως θα αντιδρούσε ο Σουλτάνος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Σύμφωνα με άρθρο μας, αναφέραμε τον Μάιο του 2019 ότι, ο Αμερικανός καθηγητής Henri J. Barkey, ανώτερος συνεργάτης του ινστιτούτου μελετών Μέσης Ανατολής και του αμερικανικού συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων, προειδοποιούσε με σαφήνεια, περί κατάστασης «Βενεζουέλας», ή «τουρκικής Άνοιξης» στην χώρα, από την νέα παρέμβαση Ερντογάν στην εκλογή Δημάρχου στην Κων/πολη, ενώ οι σχέσεις Ουάσιγκτον-ΗΠΑ, επιδεινώνονται συνεχώς.

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να έχει ήδη προκαλέσει μια «τουρκική Άνοιξη», αναγκάζοντας την εκλογική επιτροπή να ανακοινώσει την επανάληψη των δημοτικών εκλογών για την Κωνσταντινούπολη», είχε δηλώσει ο Henri J. Barkey.

Ο Ερντογάν έκανε και δεύτερο μοιραίο λάθος εισάγοντας τον εαυτό του στις εκλογές, και χρησιμοποιώντας μια εθνικιστική ρητορική, ενέπλεξε στις τουρκικές δημοτικές εκλογές, εθνικά θέματα, ζητήματα τρομοκρατίας και ξένες συνωμοσίες εναντίον της χώρας, έγραψε ο ίδιος στην ιστοσελίδα του Foreign Policy.

Μοιραία λοιπόν μια ενδεχόμενη «Τουρκική Άνοιξη» θα σήμαινε πιθανότατα εμφύλιο πόλεμο εντός χώρας με διαλυτικά αποτελέσματα και για την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας.

πηγή