Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Κόντρα Ερντογάν-Ιμάμογλου για τα μετασεισμικά σημεία συγκέντρωσης!


Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης διέψευσε τη δήλωση του Τούρκου προέδρου.
Τα 5,7 ρίχτερ που ταρακούνησαν την Πέμπτη (26/9/19) την Κωνσταντινούπολη έχουν προκαλέσει πανικό στην Τουρκία καθότι οι σεισμολόγοι προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για ένα δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν ειδικοί, ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα κομμάτι του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, στο οποίο δεν έχει υπάρξει δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.

Η δόνηση αν και δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές ή ανθρώπινη απώλεια (μικρές υλικές ζημιές, σε κτίρια και τζαμιά όπου κατέρρευσαν μιναρέδες και οκτώ τραυματίες είναι ο απολογισμός) έσπειρε φόβο και τρόμο στους Τούρκους, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθειά του να καθησυχάσει το λαό, να υποστηρίζει, κατά την επιστροφή του από τη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων μετασεισμικών σημείων συγκέντρωσης, μία δήλωση που αμφισβητήθηκε από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δυστυχώς ο αριθμός αυτών των σημείων συγκέντρωσης σε αυτή την πόλη έχει μειωθεί. Σε ορισμένες περιοχές και γειτονιές. δεν υπάρχει σχεδόν καμία από αυτές τις υποδομές», τόνισε ο Ιμάμογλου σε δηλώσεις του, ενώ μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν, ότι υπάρχουν μόνο 77 τέτοια σημεία, τα οποία φυσικά δεν επαρκούν για να προστατέψουν τον πληθυσμό μίας πόλης 16 εκατομμυρίων.

Είναι λοιπόν κατανοητό, ότι η Πόλη είναι έκθετη σε σεισμούς, λόγω λαθών που έχουν προκύψει κατά τη διακυβέρνηση του AKP από το 2002, τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια κάποια προβλήματα που δημιούργησε η αστική ανανέωση των τελευταίων ετών.

Αρκετός κόσμος κατηγορεί τον Ερντογάν, ότι αυτοί οι ειδικοί χώροι δόθηκαν για εκμετάλλευση σε φιλοκυβερνητικούς επιχειρηματίες. Είναι γνωστό άλλωστε τοις πάσι, ότι στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ.και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας) υπήρξε οικοδομική έκρηξη τα τελευταία 16 χρόνια.

Τα έργα αστικής ανανέωσης έφεραν πολλές αλλαγές. Αναπτύχθηκαν πολυκατοικίες, πολυτελείς κατοικίες και εμπορικά κέντρα, ενώ οι φτωχότερες περιοχές όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος παραμελήθηκαν.

ΠΗΓΗ: newpost.gr