Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Πώς η Βρετανία παγιδεύτηκε ως «χρήσιμος ηλίθιος» στην επικίνδυνη πολιτική του Trump έναντι στο Ιράν


Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στην παγίδα των ΗΠΑ όταν κατέλαβε ένα ιρανικό πλοίο στις 4 Ιουλίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στην παγίδα των ΗΠΑ όταν κατέλαβε ένα ιρανικό πλοίο στις 4 Ιουλίου.
Το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα την Παρασκευή (19/7) όταν κατέσχεσε ένα βρετανικό τάνκερ.
Χρήσιμοι ηλίθιοι οι Άγγλοι

Το Eurointelligence παρέχει ενδιαφέρον σχόλιο για τις κατασχέσεις πλοίων πρώτα από το Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν από το Ιράν.
Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη του βρετανικού πετρελαιοφόρου Stena Impero είναι μια προειδοποιητική ιστορία σε πολλά επίπεδα.
Έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε σημαντική διπλωματική καταστροφή τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ.
Αυτή η αντιπαράθεση (μεταξύ Βρετανίας και Ιράν) αποτελεί δημιούργημα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton.
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσα ένα ιρανικό πετρελαϊκό πλοίο με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο, με προορισμό διυλιστήριο στη Συρία.
Το πλοίο «Grace 1», δεδομένου ότι ήταν πολύ μεγάλο για να διασχίσει το κανάλι του Σουέζ, ξεκίνησε από το Ιράν γύρω πέρασε από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, προς τον Ατλαντικό προς την Ισπανία.
Η Ουάσινγκτον ειδοποίησε την ισπανική κυβέρνηση 48 ώρες πριν το δεξαμενόπλοιο επρόκειτο να εισέλθει στο Στενό του Γιβραλτάρ, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ότι το πλοίο μπορεί να παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό συνόδευε το «Grace 1» αλλά δεν έλαβε καμία ενέργεια.
Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε αργότερα ότι θα είχε παρέμβει εάν είχε ενημερωθεί ότι το πλοίο παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Bolton, αντίθετα, ειδοποίησε τους Βρετανούς, οι οποίοι αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να «συλλάβουν» το «Grace 1» καθώς εισήλθε στο Στενό του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου.
Οι ΗΠΑ με αυτή την κίνηση κατάφεραν να επιτύχουν ταυτόχρονα τρία πράγματα.
Κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν.
Να διαιρέσουν τους Ευρωπαίους τοποθετώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στην Ισπανία, η οποία πήρε αποστάσεις από την «σύλληψη» του ιρανικού τάνκερ από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Γιβραλτάρ, και μετατρέποντας το Ηνωμένο Βασίλειο για άλλη μια φορά στον «χρήσιμο ηλίθιο» της αμερικανικής διπλωματίας.
Δεν είναι κακό για εργασία λίγων ημερών.
Ωστόσο, αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη της πλήρους έλλειψης ετοιμότητας της ΕΕ να αντιμετωπίσει τον D. Trump.
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η απάντηση της ΕΕ είναι διαιρεμένη.
Η Ισπανία είναι εξαγριωμένη για τη μονομερή δράση του Ηνωμένου Βασιλείου στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισπανικών ακτών.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, F. Mogherini παρέμεινε σιωπηλή.
Η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο - τουλάχιστον διπλωματικά - τώρα.
Η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Κίνα είναι με το Ιράν.
Δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τις προμήθειες ιρανικού πετρελαίου.

Επικίνδυνη παγίδα

Ο Trump έσυρε τη Βρετανία σε μια επικίνδυνη παγίδα για να τιμωρήσει το Ιράν
Η χαρούμενη αντίδραση του Bolton «έδειξε» ότι η κατάσχεση του ιρανικού πλοίου αποτελούσε έκπληξη.
Ωστόσο, η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι το αντίθετο ισχύει και ότι η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Bolton ασχολήθηκε άμεσα με την «κατασκευή» του συμβάντος του Γιβραλτάρ.
Εν ολίγοις, φαίνεται ότι η Βρετανία έπεσε σε αμερικανική παγίδα.
Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία έχει βρεθεί στη μέση μιας διεθνούς κρίσης που είναι δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει.
Η Βρετανία αντιτάχθηκε στην απόφαση του Trump να σταματήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2015 με το Ιράν, που αποτελεί την αιτία για τη σημερινή κρίση.
Tο Λονδίνο παρακολουθεί με ανησυχία, καθώς η πολιτική «μέγιστης πίεσης» του Trump-Bolton, η οποία περιλαμβάνει κυρώσεις και εμπάργκο πετρελαίου, έχει ριζοσπαστικοποιήσει ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς Ιρανούς.

Οφθαλμός αντί οφθαλμού

Οι Financial Times σχολιάζουν την ιδέα «οφθαλμός αντί οφθαλμού» πίσω από την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου από το Ιράν.
Ο Bolton θέλει πόλεμο.
Για να το καταφέρει, είναι πρόθυμος να ριζοσπαστικοποιήσει τους ιρανούς και να «παγιδεύσει» τους συμμάχους της Ουάσιγκτον για να πετύχει το σκοπό του.

www.bankingnews.gr