Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

H Kύπρος είναι προετοιμασμένη για πυρηνικό ατύχημα

σχόλιο Γ.Θ : Είναι προετοιμασμένη λόγω του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ακούγιου, αλλά μάλλον η προετοιμασία αυτή θα χρησιμεύσει στον Πυρηνικό Πόλεμο που θα γίνει δίπλα της...

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι πληροφορίες για νέες ρωγμές στη βάση, όπου θα εγκατασταθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκουγιου.
Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Φίλιππος Τύμβιος, μιλώντας στον Active και την εκπομπή «Πρωινή Συχνότητα», γενικότερα δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, για την ύπαρξη πυρηνικών σταθμών στην περιοχή μας, εξηγώντας ότι η Κύπρος είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενο ατύχημα.

Κληθείς αρχικά να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις ρωγμές στη βάση, όπου θα εγκατασταθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκουγιου, ανέφερε ότι «αν και δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω για τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων, εντούτοις θεωρώ ότι μια επένδυση της τάξης των 20 δισ. δολαρίων δεν θα γίνει ελαφρά τη καρδιά και δε νομίζω να συνεχίσουν την εγκατάσταση σε ένα μέρος, που θα έχει ημερομηνία λήξης. Δε νομίζω να προχωρήσουν με τον σταθμό αυτό, αν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα».

Όσον αφορά στην ύπαρξη πυρηνικών σταθμών στην περιοχή, επεσήμανε ότι οι Τούρκοι έχουν στα σχέδια τους τη δημιουργία ακόμη ενός σταθμού στη Σινώπη, υπάρχουν ακόμη δυο μικροί πυρηνικοί σταθμοί στην Ιορδανία, ένα στην Περσία και θα λειτουργήσει και ένας στην Αίγυπτο. Σημείωσε ότι «εμάς μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι πυρηνικοί σταθμοί στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, καθώς η Κύπρος βρίσκεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία των χωρών αυτών και αναμένεται να επιβαρυνθεί πολύ στο μέλλον από ένα ατύχημα».

Εξήγησε όμως ότι η Κύπρος διαθέτει «το Σχέδιο Ζήνωνα για αντιμετώπιση κρίσεως μεγάλης κλίμακας σε επίπεδο ειρήνης, μέρος του οποίου αποτελεί το ειδικό εθνικό Σχέδιο Ηλέκτρα, το οποίο προβλέπει την εμπλοκή κρατικών υπηρεσίων για υλοποίηση ενεργειών, που αποσκοπούν στην προστασία του πληθυσμού και προβλέπει τη μέτρηση ραδιενέργειας και ακτινοβολίας Α,Β,Γ, οι οποίες πραγματοποιούνται διαρκώς.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ένα διεθνές πρόγραμμα, με τη συμμετοχή 184 χωρών, που αποσκοπεί στην παντελή παύση πυρηνικών δοκιμών και το οποίο περιλαμβάνει δίκτυο από σεισμογράφους και διαφόρων άλλων ειδών εξοπλισμούς προς εντοπισμό των πυρηνικών δοκιμών. Σημείωσε ότι η Κύπρος αναμένεται να λάβει ανιχνευτή υπερηχητικών σημάτων και ένα ανιχνευτή ευγενών αερίων.

Ερωτηθείς πόσο γρήγορα μπορούμε να εντοπίσουμε ραδιενέργεια σε ένα τυχόν ατύχημα ανέφερε ότι «το Τμήμα Μετεωρολογίας ανιχνεύει τη ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα και αν το ατύχημα είναι στην περιοχή μας , αυτό μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από μια μέρα».«Επιπλέον πρόκειται να υλοποιηθούν και κάποια μοντέλα διασποράς της ακτινοβολίας, με τα οποία θα γνωρίζουμε κατά πόσον και πότε θα έχουμε την επίδραση της πιθανής ραδιενέργειας» σημείωσε ακόμη.

Καταληκτικά εξήγησε ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι πολύπλοκος καθώς υπάρχουν ως επείγοντα μέτρα προστασίας ο εγκλεισμός, η εκκένωση ορισμένων χώρων, ο περιορισμός στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, ενώ οι Υπηρεσίες Υγείας είναι πολύ καλά εξοπλισμένες και έχουν και τον τρόπο να αντιδράσουν αν χρειαστεί». «Είμαστε ενήμεροι και η αντιμετώπιση των μεγάλων μαζικών καταστροφών είναι στα πρότυπα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που έχει η Δημοκρατία, για παράδειγμα των εγκέλαδων σε περίπτωση σεισμού» υπογράμμισε.

Πηγή: philenews