Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ετοιμάζει «θερμό» Αύγουστο η Τουρκία - Σχεδιάζει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου


Αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων για μετά τις 15 Αυγούστου 


Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθεί να σχεδιάζει η Τουρκία εντείνοντας την επιθετική της πολιτική.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, έθεσε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού για να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, ξεκινάει δηλαδή από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο, μετά τις 15 Αυγούστου 2019, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής».
Τότε λήγει και η αποστολή του εξελιγμένου ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο αξιοποίησής του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει προαναγγελθεί από την Άγκυρα.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί στενά η Αθήνα, η οποία μέσα όλων των υφιστάμενων διαύλων έχει κοινοποιήσει προς την τουρκική πλευρά τις κόκκινες γραμμές της.
Ουσιαστικά το «Oruc Reis» αποτελεί το τέταρτο τουρκικό πλοίο που η Άγκυρα θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκική παρουσία στις ζώνες περί την Κύπρο την ίδια ώρα, παραμένει έντονη.
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια αεροσκάφη και UAVs επιτηρούν τη γεώτρηση του Faith» στα δυτικά της Κύπρου σε διαρκή βάση.
Προκειμένου μάλιστα να παρατεθεί η ναυτική παρουσία εκεί, ανακοινώνονται διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις.
Τελευταίο παράδειγμα η έκδοση της NAVTEX 839/19 στις 26 Ιουλίου σε μία εκτεταμένη περιοχή στα δυτικά της Κύπρου, που έχει στο νοητό κέντρο της το σημείο, όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih».
Αυτή η τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα ενώ παράλληλα προετοιμάζει δεύτερη επιχείρηση κατά των Κούρδων στα ανατολικά του Ευφράτη, ουσιαστικά παραπέμπει στο δόγμα των «δυόμισι πολέμων» που άρχισε να εμφανίζεται στη δεκαετία του 1990 και το 2014 αναβιώνει στην Τουρκία.

Σε τρία μέτωπα

Παραπέμπει στη δυνατότητα της Τουρκίας να διεξαγάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε τρία διαφορετικά μέτωπα, στα ανατολικά τα δυτικά και αν χρειαστεί και στα νότια.
Εν ολίγοις, πιθανή διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας δεν πρόκειται να μειώσει την κινητικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία άλλωστε στηρίζεται σε ναυτικές και όχι χερσαίες δυνάμεις.
Για την Αθήνα, το μεγάλο ερώτημα εντοπίζεται πάντα στη δυνατότητα μεσολάβησης κάποιας τρίτης δύναμης έναντι πιθανής απόφασης της Άγκυρας να οδηγήσει σε τριβές.
Παρά τη σαφέστατη διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo περί ανοικτής γραμμής επικοινωνίας της Αθήνας με την Ουάσινγκτον, το τρέχον επίφοβο καθεστώς των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία δεν καθησυχάζει κανέναν.

www.bankingnews.gr